Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 26. 10. 2022.

| Politika

Predsednik NSA poručio Vučiću da na jugu živi preko 100.000 Albanaca

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Opština Preševo
Vučićevu izjavu tumači kao i pripremu novog talasa osporavanja tačnog broja Albanaca na kraju popisa; foto: M. D.

Na izjavu predsednika Vučića da se ni aktuelnim popisom stanovništva neće utvrditi tačan broj Albanaca u Srbiji, jer mnoge porodice prijavljuju članove koji ne žive u Srbiji, reagovao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, rekavši da u Preševskoj dolini ima više od 100.000 Albanaca. Vučićevu izjavu tumači kao i pripremu novog talasa osporavanja tačnog broja Albanaca na kraju popisa i od njega traži da pozove međunarodnu zajednicu da prati proces.

Tema popisa stanovništva pokrenula se i na otvaranju fabrike Gruner u Vlasotincu, a osim da se tačan broj Albanaca opet neće znati, Vučić je rekao i da je njegova želja da se svi koji tu ne žive, vrate u Srbiju i da je dobro da u svojoj zemlji žive i rade jer doprinose BDP-u.

Međutim, njegove reči predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa tumači kao podsticanje napetosti i pripremu novog talasa osporavanja tačnog broja Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Gospodine Vučiću, nema Albanaca u Dolini koliko hoćete, nema ni 1.118 Albanaca koliko vi godinama tvrdite, ima ih mnogo, mnogo, više. Ovakve deklaracije, osim što ne pomažu procesu registracije, podstiču napetost, čak su i priprema novog talasa osporavanja tačnog i pravog broja Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Gospodine predsedniče, u Srbiji nema 5.809 Albanaca, u Dolini nema 1.118 Albanaca prema zvaničnoj statistici iz 2011. godine. Vaše izjave se ne mogu shvatiti drugačije nego u službi odstupanja od stvarnog broja Albanaca na kraju popisa stanovništva i ne mogu se odvojiti od prepreka na koje se nailazi u Medveđi - napisao je Mustafa na svom Fejsbuku.

Vučiću je poručio i da pročita uslove za registraciju i da se informiše pre davanja tendencioznih izjava, u kojima napada zajednicu koja je konstantno ugnjetavana i da u Preševskoj dolini ima preko 100.000 Albanaca, što će zvanični popis i dokazati.

Od predsednika je zatražio i da pozove međunarodnu zajednicu da prati proces i spreči pogrešne brojke na kraju popisa.

Podsetimo, međunarodno i nezavisno praćenje popisa stanovništva u opštini Medveđa zatražio je zbog neispunjavanja normi i Nacionalni savet Albanaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko li kupuje ove silne stanove?

    22:48 // 26. 10. 2022.

    Zivo me zanima...posto mi mnogi radimo za minimalac bez ugovora za stalno prijavljeni sa srednjom skolom a zavrsen fakultet. A zgrade nicu...svuda...

    • vmp

      07:36 // 27. 10. 2022.

      evo, prosto. km autoputa u svetu kosta 2M eura a kod nas 8. ova razlika od 6 se podeli drugarski, deo za stranku, deo za njih. oni, duboko nesposobni, moraju negde da uloze pa kupuju nekretnine. taj balon ce da kupne pre ili kasnije. to rade i za mleko, pelet, drogu... takve pare ne mogu napolje. deo je u rusiji slobinim kanalima. zato im i ne uvodimo sankcije jer ce da stave sapu na njih...

  • Dzeki

    20:44 // 26. 10. 2022.

    Ma da kao na kosovo sto lazu ima ih oko 600 hiljada albanaca.A oni brojcano stanje nekoliko miliona..

  • Miloš

    20:29 // 26. 10. 2022.

    Ja sam čuo da je taj deo Srbije u stvari gušće naseljen od Bangladeša, naravno - sve Albanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: