Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 9. 8. 2018.

| Politika

Predsednik Opštine Bujanovac: Srbija nas ne želi

Autor:M. Z.Izvor:N1, Južne vesti
Saip-Kamberi.jpg
Priča se zahuktava; Foto: JV

Problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba da budu uključeni u briselski dijalog Srbije i Kosova, navodi predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i ocenjuje da Srbija dugoročnih nepokazivanjem volje da ih integriše u društvo, pokazuje da ih ne želi.

U srpsko-albanski dijalog o rešenju statusa Kosova, predsednik Kosova Hašim Tači uveo je priču o “korekciji granica” i referendumu za pripajanje Preševske doline Kosovu, a na tu nit, prenosi N1, nadovezao se i prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi.

Ukoliko se pitanje Preševske doline postavi u briselskom dijalogu mora se postaviti kao celovito, jer će parcijalna rešenja sigurno dovesti do humanitarnih katastrofa gde će se ljudi iseliti - navodi Kamberi.

Ovaj albanski lider objašnjava da ideja o korekciji granice nije nova, ali i da nema konačnog dogovora bez rešavanja problema Albanaca juga Srbije.

Smatramo da neće postojati potpun sporazum između Kosova i Srbije, neće biti stabilnosti ukoliko se ne reše ili se ostave po strani životna pitanja koja muče Albance tog regiona, a koja već 17 godina u dijalogu s Beogradom ne uspevamo da rešimo - rekao je Kamberi.

Kao glavne probleme, predsednik Bujanovca Kamberi naglašava nepriznavanje diploma, nedostatak udžbenika, kao i da su državne institucije koje deluju na lokalu "etnički čiste, odnosno bez Albanaca ili je njihov broj simboličan".

Kamberi se sastao i sa opozicionim kosovskim liderom Aljbinom Kurtijem iz Pokreta Samoopredeljenje, poznatim po ekstremnim stavovima, nakon čega je Kurti tražio da se poštuje nepriznati referendum Albanaca o pripajanju Preševske doline Kosovu iz 1992. godine.

Jednu od prvih konkretnijih izjava na temu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je danas u Šidu izjavivši da se zalaže za “razgraničenje sa Albancima”, ali nije precizirao o kakvom se razgraničenju radi, kojim granicama i šta ko dobija ili gubi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Matic

    10:31 // 10. 8. 2018.

    Malo propagandice od zapadnih organizacija I N1,ne brinite tu smo I pazimo na vas.

  • xyz

    15:40 // 9. 8. 2018.

    Ja, nislija, vas razumem, tako i nas beograd isto tretira..
    Pogledajte sta rade sa Starom planinom koju su uzeli na upravljanje, isto ce da prodje i niski aerodrom..

    Huskaju nas za Gazivode, a kroz neko vreme ce da nas huskaju i da isto tako branimo mini hidroelektrane na Staroj..

    Svi iz Jugoslavije su se otcepili zbog takve politike Beograda..

  • Aleksandra

    14:16 // 9. 8. 2018.

    Ko ih ne zna skupo bi ih platio... njima daš prst, a onda traže šaku, pa ruku, dok na kraju ne kažu da im niko nije ni dao prst, jer su ga već imali...

    • xyz

      15:41 // 9. 8. 2018.

      O beogradu pricas?

    • Peda

      17:36 // 9. 8. 2018.

      Nešto mi se "ne uklapa" Vaš komentar u stvarno stanje, jer "malo gore" na istoj strani u članku se navodi: Na jugu Srbije, najviše siromašnih živi u Jablaničkom okrugu i to 45,5%, dok je najsiromašnija Opština Preševo koja broji skoro 19.000 . Pa, uz "davanje niškog aerodroma", a uništene privrede Niša, na osnovu čega i ja (Srbin), da mislim da je država zaista zainteresovana za njen deo (Jug).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: