Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 18. 12. 2017.

| Politika

Predsednik SNS: Niški naprednjaci bi trebalo da održe unutarstranačke izbore

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
sns
Vučić ne zna ni da nije bilo unutarstranačkih izbora u Gradskom odboru SNS Niš; foto: A. S.

Ni paljenje automobila, čarke oko izbora direktora niških preduzeća, međusobna prepiranja i optužbe, ali i ocena šefa Izvršnog odbora SNS Darka Glišića da među niškim naprednjacima ima nekoliko struja, izgleda nisu dovoljni razlozi za raspisivanje unutastranačkih izbora u niškom SNS-u. Predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić je o tome govorio tek kad su ga pitali novinari, a rekao je "da bi izbori trebalo da se održe".

aleksandar vucic "Ako kažete da nisu bili skoro, onda treba da se raspišu"; foto: Vanja KeserNa pitanje novinara Južnih vesti, kada će biti održani izbori u Gradskom odboru SNS Niš, Vučić je pogledom potražio odgovor od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koji je samo slegao ramenima i dodao da će se “odlučiti na stranačkim organima”.

Eto, čujete, odlučiće na stranačkim organima. Al’ ako vi kažete da nisu skoro, onda treba da održite stranačke izbore, pa da vidimo da izaberu najbolje koji mogu na najbolji način da obavaljaju posao - rekao je Vučić.

Odmah nakon toga, predsednik Srbije i predsednik vladajuće stranke, skrenuo je sa teme, održavši politički govor o tome kako građani Niša žive dobro.

Inače, poslednji put se unutarstraničkim izborima u niškom SNS govorilo pre više od godinu dana, takođe nakon pitanja novinara. Tada je poverenik ove stranke Zvezdan Milovanović obećao da će izbori biti održani nakon predsedničkih izbora.

Pošto nas očekuju predsednički izbori na proleće, logično je da to bude nakon predsedničkih izbora - rekao je tada Milovanović.

Međutim, ni nakon skoro godinu dana od predsedničkih, naprednjaci iz Niša nisu birali novo rukovodstvo.


Od osnivanja članovi SNS bez glasanja za prvog čoveka

800x600-milovanovic-JV Kada će biti raspisani izbori?; foto: A. S.Iako se SNS deklarativno zalaže za demokratske principe, u niškom odboru stranke nikada nisu održani unutarstranački izbori na kojima bi se članstvo izjasnilo koga želi da vidi na čelu SNS u Nišu.

Pune 4 godine od osnivanja SNS, Gradski odbor te partije u Nišu je funkcionisao kao "povereništvo". Tek krajem januara 2012. godine, svega 4 meseca pre lokalnih izbora, dekretom iz centrale stranke je za predsednika postavljen Zoran Perišić.

Zbog velikih sukoba među najvišim lokalnim funkcionerima je krajem marta 2015. godine vrh partije raspustio Gradski odbor u Nišu, a vrlo brzo je za poverenika postavljen Milan Stanojković.

Međutim, nakon što su pred aprilske izbore ove godine formirani izborni štabovi, oni su preuzeli upravljanje lokalnim odborima. Tako se na čelo niškog SNS, ponovo odlukom vrha partije, vratio Zoran Perišić.

Ipak, kako su unutarpartijski sukobi nastavljeni, vrh partije je ponovo reagovao i za poverenika Gradskog odbora postavio Zvezdana Milovanovića, vlasnika TV Kopernikus.


Upiranja prstom, pretnje, hapšenja, smene sa funkcija...

O problemima među niškim naprednjacima prvi je javno progovorio šef izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji je ocenio da u vladajućoj stranci u Nišu postoje 3 struje, ali je istakao da on ne želi da ih miri.

Dok je Milovanović negirao spekulacije da postoji jaz između njega i Bulatovića, zamenik gradonačelnika Niša i funkcioner SNS Miloš Banđur oktobra 2017, od njega je dobio "žuti karton" pred isključenje iz SNS. Poverenik Milovanović je tada tvrdio da je razlog zašto je Banđur pred izlaznim vratima stranke, to što krši stranačku disciplinu. Zameniku gradonačelnika izgoreo je auto pre 10 dana, on je tvrdio da sumnja da mu je požar podmetnut zbog njegovih izjava o izboru niških direktora, a gradonačelnik Bulatović je zatražio policijsku zaštitu za svog zamenika.

Međutim, pre nekoliko dana, Milovanović je rekao da će disciplinski postupak protiv drugog čoveka Niša biti odložen do okončanja istraga u vezi sa paljenjem njegovih kola.

Nezadovoljstvo vezano za funkcionisanje niškog SNS, izrazio je i nekadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, koji je ocenio da je vladajuća stranka puna preletača, zbog čega je kao "loš špricer".

Pored toga, deo opozicije i civilnog sektora, ocenilo je hapšenje gradskog većnika Branimira Kačara kao posledicu sukoba u SNS.

I u opštinskim odborima je došlo do previranja, pa je tako nakon formiranja nove odborničke grupe SNS u Opštini Medijana, preletač iz Demokratske stranke Nebojša Kocić, "preuzeo" funkciju predsednika Opštine od Milana Krstića (SNS).

I u Opštini Crveni krst isplivala su stranačke nesuglasice, kada je smenjena sekretarka Skupštine Opštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:48 // 18. 12. 2017.

    Niški naprednjaci bi trebalo da se razjure motkama jer sem tih struja kojih ima više se i ne zna koliko, ionako ne rade posao zbog koga su postavljeni. U gradu situacija nije bila nikada gora nego nekoliko zadnjih meseci. Postavljeni su da rešavaju naše probleme a oni ne mogu ni svoje da reše već godinama unazad

  • Djuram

    18:01 // 18. 12. 2017.

    Cirkus,nadam se da su nislije shvatile svoju gresku za koga su glasali u vecini

  • Mosa

    13:59 // 18. 12. 2017.

    Smuti pa prosipi, smatram da je i AV digao ruke od niskih naprednjaka, odbacio ih ko arnaute.

    • Stefan Cvetković

      18:51 // 18. 12. 2017.

      Jedino OO Pantelej funkcioniše za primer.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: