Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:28, 3. 4. 2018.

| Politika

Predsednik demantovao ministarkinu izjavu o koncesiji i niškom aerodromu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vučić i Mihajlović
Da li je niški aerodrom ograničen na milion putnika? foto: Vanja Keser

Dok ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović tvrdi da poklanjanje niškog aerodroma Republici nema veze sa koncesijom beogradskog, jer se Niš u ugovoru ne pominje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je da Država “ima obavezu da se s koncesionarima konsultuje ako broj putnika pređe milion”.

Mihajlovićeva je prilikom posete Nišu, na pitanje novinara da li se niški Aerodrom “Konstantin Veliki” na bilo koji način pominje u ugovoru o koncesiji sa beogradskim aerodromom, koji se još čuva u tajnosti, odgovorila da se on ne pominje.

Ova odluka i preporuka Vlade Srbije da krenemo u dalji razvoj i da niški aerodrom praktično bude pod ingerencijom Vlade Srbije nije ni na jedan jedini način vezana sa koncesijom. Blizu smo objavljivanja, kada se zaista uđe u posed, kada koncesionar uđe u posed, objaviće se ugovor pa će se videti - navela je ministarka.


Vučić: Imamo obavezu da se konsultujemo s koncesionarom

Govoreći o niškom aerodromu, koji je ocenio kao "primer najgoreg i najtežeg licemerja”, Vučić je demantovao ministarku i priznao da je niški aerodrom ograničen na milion putnika i da kada dostigne tu cifru Država "ima obavezu" da se konsultuje sa koncesionarom beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla".

Nemamo mi obavezu prema Vansiju, mi imamo obavezu da se s njima konsultujemo ako bi to prešlo milion putnika, to u narednih 12 i po, 13 godina je nemoguće. I da radimo najbolje, nemoguće je. Nikoga ne pitamo do milion putnika, nikoga. Nego izmišljate ljudi, izmišljate, volite da izmišljate, volite da obmanjujete javnost mnogi, jer ništa drugo ne bi imali da rade, žive od obmana - rekao je Vučić.


Milion putnika s niškog aerodroma do 2031.

Vučić je naveo i da je prognoza da, ako Država počne da “radi i upravlja” aerodromom u Nišu, on može do 2027. da dostigne oko 774.000 putnika, dok bi cifra od milion morala da sačeka 2031. godinu.

Slične prognoze iznela je i ministarka, koja je pomenula u Nišu da je plan da 2031. godine sa niškog aerodroma poleti milion putnika, ali uz opasku da bi to moglo da bude i ranije, tačnije 2027. godine.

Navela je i da je plan koncesionara za beogradski aerodrom da svoje planirane cifre dostigne već 2024. ili 2025. godine.

Tako da ako mislite da je to vezano sa tim, pošto se to čuje često, a ovde smo i par meseci nas deli od samog ugovora, onda da vam kažem ne, nego mi ne možemo da čekamo, mi moramo da uložimo u narednom periodu što više - pojasnila je Mihajlovićeva.

Predsednik Srbije je najavio i da “za neki dan” dolazi u Niš, a uslovio je Grad rekavši da može da zadrži aerodrom, ali da onda ne traži pare i zaboravi na investicije.

Podsetimo, Vučić je još sredinom januara nagovestio da bi do ograničenja razvoja niškog aerodroma moglo da dođe, jer je rekao da je Država "dozvolila" da se "Konstantin Veliki" razvija, iako oduzima putnike beogradskom, što je u javnosti ocenjeno kao "klasičan primer centralizma". Ipak, otišlo se i korak dalje, pa je Gradsko veće nedavno odlučilo da aerodrom pokloni Državi, a odluku o tome ko će ubuduće biti vlasnik niške vazdušne luke daće odbornici na sednici Skupštine 10. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    19:39 // 4. 4. 2018.

    ... I Haradinaju i da im se,javno ,izvice,sto istraga o ubistvu Ivanovica nije zavrsena!

  • Bruno

    12:42 // 4. 4. 2018.

    Zaboravio sam da napomenem da za ANTIMONOPOLSKI zakon treba da zna, ili je čuo svaki iole informisanji građanin, a kamoli neko ko je završio pravni fakultet, i to tvrdeći da je bio najbolji u generaciji.

  • Peki

    12:06 // 4. 4. 2018.

    Neplase se nislije tebe Vicicu, ni ovih tvojih sa fantomkama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: