Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 15. 12. 2021.

| Politika

Prijave stižu i učesnicima protesta koji nisu legitimisani, pitaju da li su ih iz MUP-a nezakonito snimali

Autor:M. Dejanović, T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Protest Niš
Građani pitaju kojom metodom su ih identifikovali; foto: JV

Kako je policija identifikovala građane na protestima u Nišu i da li je to činila nezakonito pitaju učesnici skupa kojima stižu prekršajne prijave, a nisu legitimisani. Nekadašnji poverenik Rodoljub Šabić kaže da to asocira na zastrašivanje i da su iz MUP-a postupili protivzakonito, dok ministar Vulin tvrdi da nisu. U Prekršajni sud u Nišu stižu prijave za prošlu subotu, za dela gde je zaprećena kazna od 100.000 do 150.000 dinara.


Da pripadnici MUP-a postupaju nezakonito i da se 90% njih pobunilo rekao je i jedan od njih novinarki Južnih vesti Tamari Todorović nakon što je legitimisao u subotu, 11. decembra, posle protesta.

protest niš Policajac novinarki "Južnih vesti" rekao da postupaju nezakonito; foto: T. T.Tada je rekao i da “ima ko snima” skupove, a neki građani kojima su stigle prijave, a koji nisu legitimisani, pitaju da li su ih identifikovali upravo snimanjem na mestima gde to nije obeleženo.

Među njima je i predsednica lokalnog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, kojoj je stigao prekršajni nalog zbog kretanja kolovoznom trakom 4. decembra.

Ono što je interesantno, piše da je prilog službena beleška komandira PI Medijana majora policije Petrović Marka. Kojom metodom je gospodin major došao do saznanja da sam to ja jer nisam legitimisana? Da li to znači da su protivzakonito snimali ljude - pita Milošević.

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić objašnjava za Peščanik da u MUP-u nisu postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ako su snimali ljude na ulicama, a zatim te snimke uparivali sa fotografijama iz baze.

U pravnom poretku Srbije ne postoji valjan pravni osnov za takvu obradu podataka, MUP je na to nekoliko puta upozoren od strane Poverenika za informacije i zaštitu podataka o ličnosti. A ako MUP, kao i ranije, tvrdi da iz Kine izvesno nabavljenu tehnologiju za biometrijsko identifikovanje lica ipak ne koristi, teško da može dati prihvatljiv odgovor na pitanje - kako je, s obzirom na obim demonstracija, broj lica i druge okolnosti, masovna i brza identifikacija uopšte mogla biti vršena - navodi Šabić.

Rodoljub Šabić Šabića veliki broj prijava asocira na zastrašivanje ljudi; foto: Media centar BeogradIstiče da čak i kada su zakonito pribavljeni, snimci i fotografije ne mogu biti dovoljan dokaz krivice, bez drugih dokaza i veštačenja, pa ni dovoljan osnov za kažnjavanje građana.

Takve dokazne snage fotografije svesni su čini se i pokretači lavine prekršajnih naloga, o čemu govore uznemiravajuće izjave nekih policajaca da pretpostavljeni od njih traže da lažno svedoče na okolnosti koje su im nepoznate - kaže Šabić.

Zaključuje da veliki broj prekršajnih naloga asocira na odmazdu i zastrašivanje, a ne na brigu o bezbednosti saobraćaja.


Do sada u Nišu osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka

Prekršajnom sudu u Nišu do sada je stiglo osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u vezi sa protestom koji je održan 4. decembra, dok za prošlu subotu zahtevi još nisu stigli.

Zahtevi su podneti zbog osnovane sumnje da su toga dana počinjeni prekršaji iz člana 22. st. 1 tač. 2 Zakona o javnom okupljanju - navodi predsednik Suda Mišel Marković.

Za taj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara za fizičko lice kao organizatora skupa.


MUP odustaje od prekršajnih postupaka protiv novinara

Protiv novinara koji su proteklih vikenda izveštavali sa protesta u Srbiji ipak neće biti pokrenuti prekršajni postupci, saopštavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova i poručuju novinarima da u takvim situacijama vidno istaknu svoju legitimaciju.

Napominjemo da oni u trenutku kada su sa drugim licima bili obuhvaćeni prekršajnom prijavom zbog nezakonite blokade saobraćaja nisu bili označeni kao novinari, niti su im legitimacije bile istaknute na vidnom mestu - navode iz MUP-a.

Ministar Aleksandar Vulin tvrdi da policija neće davati bezbednosnu podršku onima koji bez dozvole blokiraju saobraćaj, kao i da je policija sve vreme postupala u skladu sa zakonom.

Podećamo, u subotu su u Nišu tokom protesta zabeležena 3 incidenta sa vozačima koji su hteli da prođu kroz blokadu, a policajci koji su tu bili u civilu nisu reagovali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    11:29 // 16. 12. 2021.

    Nemojte da placate, ne mogu vam nista. Necu ni ja svoju da platim. Vidimo se u subotu!

  • BATA

    11:17 // 16. 12. 2021.

    Kakva je to policija koja dozvoljava da se pešaci kreću kolovozom?Sve ovo govori o nesposobnosti vlasti,o nefunkcionisanju institucija i drmanju sistema.Ovako samo plašljivi reaguju i nesposobni.Više od normalnog života nema ništa.Zaboravljaju da sve ovo obiće se o glavu onih koji sprovode i instaliraju ovu tehnologiju.Neljudi vode zemlju.

  • To je to

    09:07 // 16. 12. 2021.

    Odlično, totalno ali totalno sam apolitičan, ne zanima me ko je na vlasti.
    Van svake pameti je da mi neko blokira kolovoz van pešačkog prelaza.
    Ne znam šta ste očekivali, ovo je fenomenalna stvar, svi vi koji ste glumili mangupe sada izvadite pare i platite taj vaš hir.
    Vlast ne rušite na kružnom toku ispred Delte, nego izađite na izbore, ili idite u BG pa ispred zgrade Vlade RS protestvujte.

    • Marko

      10:22 // 16. 12. 2021.

      Platice ceo internet tim sns-a polako...

    • Miki kovach

      13:54 // 16. 12. 2021.

      Isto onako kao sto vi vozaci blokirate trotoare pesacima bez imalo savesti i postovanja saobracajnih propisa. Ako ne razumes onda i ne pisi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: