Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 11. 11. 2018.

| Politika

"Priznanje Kosova - bacanje u đubre pola srpske kulture"

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Dok lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da bi eventualnim priznanjem Kosova pola srpske kulture, od Gorskog vijenca do epskih pesama, bilo bačeno u đubre, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja ističe “čudnom” činjenicu da na Kosovu Albanci čine 90% stanovništva, a da Srbija insistira da im nametne svoje zakone.

U serijalu "Kosinus", posvećenom “kosovskom pitanju”, nova sučeljavanja oprečnih stavova, a ovoga puta i o “emotivnoj komponenti” kosovskog pitanja govorili su evrofil Crnobrnja i evroskeptik Jovanović.

Prva asocijacija mi je kvantitativni odnos Albanaca i Srba tamo (na Kosovu). Da je pola-pola ili kao u Bosni, mogao bih da razumem, ali 91 prema 9 odsto, malo mi je čudno da mi insistiramo da tih 91% moraju da govore naš jezik, da moraju da prihvataju naše zakone i sve ono što čini suverenitet. A pogledajte realnost kakva je, mi nemamo ni S od suvereniteta tamo - rekao je Crnobrnja.

Ipak, Jovanović iz DSS-a naglašava da je Kosovo istorijski održalo Srbiju i da je ono “metafizički obrazac opstanka Srba”.

Zamislite da damo Kosovo. Imate pola kulture pisane srpske, od Gorskog vijenca preko kosovkog i pokosovskog ciklusa koju možete da bacite u đubre istog trenutka - kaže Jovanović.

O stolici Kosova u Ujedinjenim nacijama Crnobrnja kaže da bi se "Rusija složila, ako se Srbija složi”, a Jovanović je kategorično protiv takvog scenarija jer bi to značilo faktičko priznanje Kosova.

O razgraničenju imaju približenije stavove, pa tako Crnobrnja kaže da nije realno očekivati da bi razgraničenje sa Albancima rešilo kosovski problem, dok lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da bi pitanje razgraničenja onda trebalo postaviti i u ostalim balkanskim “nestabilnim” državama - Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Ostale stavove dvojice sagovornika, između ostalog - oko referenduma i eventualnog kompromisa, možete pogledati u petominutnoj emisiji agencije Fonet o kosovskom problemu "Kosinus", koju prenose Južne vesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    23:51 // 11. 11. 2018.

    U Republici Srpskoj živi 83% Srba i 12.7% Bošnjaka, zašto onda Srbima nametati njihove zakone?

  • Meda

    21:54 // 11. 11. 2018.

    Crnobrnja ocigledno ne zna odnos meksikanaca i kubanaca sa osyalim stanovnistcom na jugu Anerickih drzava, i po njegovoj logici de-fakto stanja okupacija znaci nezavisnost.
    Gde sj tu "Evropske vrednosti" gos'n Crnobrnja?

  • Pera

    21:28 // 11. 11. 2018.

    Pratim politiku, nekada sam se bavio politikom, pa ukapirao da ja tamo ne pripadam, redovno gledam vesti, citam novine.... prilicno sam i obrazovan.... komuniciram sa ljudima... koristim drustvene mreze.... ali za ovog coveka prvi put cujem!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: