Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 18. 3. 2024.

| Politika

Procurilo prvo istraživanje pred niške izbore: SNS i SPS ni zajedno nemaju većinu

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti

Ukoliko bi SNS i SPS zajedno izašle na predstojeće lokalne izbore u Nišu, osvojile bi 44,2% glasova Nišlija. To pokazuje terensko istraživanje rađeno početkom marta do kojeg su Južne vesti došle, a čija nam je autentičnost potvrđena.

stanovi zgrade
Niš čeka izbore; foto: Ljubica Jocić

Ukoliko bi SNS i SPS zajedno izašle na predstojeće lokalne izbore u Nišu, osvojile bi 44,2% glasova Nišlija. To pokazuje terensko istraživanje rađeno početkom marta do kojeg su Južne vesti došle, a čija nam je autentičnost potvrđena.

Agencija Faktor plus radila je terensko istraživanje na reprezentativnom uzorku u Nišu, ali direktor Vladimir Pejić nije želeo da otkriva ko je naručilac, već kaže da je reč o “internom istraživanju za svoje potrebe”.

Izveštaj koji sublimira istraživanje bavi se najviše niškom opozicijom, pa pokazuje za koga bi građani glasali, ali i koga podržavaju od opozicionara.

U rezultatima se ne pojavljuje kardiohirurg Dragan Milić, ali on nije bio ni u ponuđenim odgovorima građanima. Direktor Faktor plusa objašnjava da je to zato što Milić i dalje nije potvrdio da li će i kako učestvovati na izborima, što je i tačno.


Za koga bi Nišlije glasale da su izbori u nedelju?

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije osvojile bi zajedničkim nastupom 44,2% glasova, a koalicija "Srbija protiv nasilja" potpomognuta Novom Demokratskom strankom Srbije osvojila bi 37%.

Nišlije bi podržale i Nestorovićevu listu sa 5%, a lokalna koalicija “Niš, moj grad” procenjena je na 3,5%.

Napomena jeste da su građanima ponuđene one opcije koje su i bile 17. decembra na listićima za parlamentarne izbore, uz dve izmene - priključenje SPS naprednjačkoj listi i eventualni zajednički nastup SPN-a i koalicije NADA.

SNS i SPS - 44,2%

Srbija protiv nasilja i NADA - 37%

MI - Branislav Nestorović - 5%

Niš, moj grad - 3,5%

Srpska stranka Zavetnici - 2,8%

Dosta je bilo - SDS - 2,7%

Narodna stranka - Vuk Jeremić - 2,1%

Dveri - Boško Obradović - 1,1%

Srpska radikalna stranka 0,3%

Neka druga 1,5% Faktor plus istrazivanje 1 foto: Faktor plus, istraživanje

Od decembra 2023. jeste došlo do izvesnih promena na političkom nebu Srbije, ali i Niša. Zavetnici, odnosno njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkovski, najavila je ulazak u Vučićev “pokret za narod i državu”.

Koaliciju za lokalne izbore najavili su i Dosta je bilo i Narodna stranka koju više ne predvodi Vuk Jeremić nego Vladimir Gajić.

A u Nišu Novi DSS i “Niš, moj grad” najavili su izbornu saradnju, a u ovom istraživanju su razdvojeni.

Zašto nema Milića - pitanje je koje se nameće, a iz Faktor plusa objašnjavaju da postoje tragovi podrške rukovodiocu Kardiohirurgije, da ga građani pominju kao svoju opciju, ali da ga nema u ponuđenim odgovorima jer se još nije izjasnio da će učestvovati na izborima. Milić je najavio da će izaći samostalno, ako izađe.


Koga niški opoziciono orijentisani građani priželjkuju za gradonačelnika?

Kada bi opozicija pobedila na niškim izborima ko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika, pitanje je koje je postavljeno Nišlijama.

35% opozicionara izjasnilo se za Đorđa Stankovića (Narodni pokret Srbije), 20% podržalo je Jelenu Milošević (SSP), 15% za Baneta Jovanovića, 7% za Tamaru Milenković Kerković, a 24% opozicionara daje odgovor “neko drugi”. Faktor plus istrazivanje 3 foto: Faktor plus, istraživanje


U koju stranku opozicije Nišlije imaju najviše poverenja?

Kao i na prethodno pitanje, ovde su odgovarali samo oni koji su za opoziciju, a izjednačenu podršku među opozicionarima imaju i Narodni pokret Srbije i Stranka slobode i pravde - po 24%.

Za neku drugu izjasnilo se njih 10%.

Ostale rezultate možete pogledati u slici ispod. Faktor plus istrazivanje 2 foto: Faktor plus, istraživanje


Šta očekujete od gradske vlasti Niša?

Očekivanja građana od niške vlasti jesu, uglavnom, u domenu nadležnosti jedne gradske vlasti.

Najviše njih 67% traže da vlast reši ekonomske probleme.

Njih 66% traži rešenje problema parkiranja.

64% traži bolje puteve.

Da vlast reši problem saobraćajnih gužvi traži njih 63%.

Da poboljša zdravstvene usluge očekuje 60% građana, a da rešava problem komunalnih usluga 59%. Isti procenat očekuje i bolju infrastrukturu.

56% traži rešavanje ekoloških problema, 46% traži izgradnju parkova i sportskih terena, a 32% traći nove škole i vrtiće.

Ništa ne očekuje 15% građana.

Inače, kako saznajemo, istraživanje javnog mnjenja u Nišu radila je prošle nedelje i agencija Ipsos, telefonskim putem, a njihovi rezultati se tek očekuju. Faktor plus istrazivanje 4 foto: Faktor plus, istraživanje

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Anton

    08:00 // 20. 3. 2024.

    Nis je najveće leglo komunizma i dece komunizma posle kruga dvojke u Beogradu.

  • rene

    17:51 // 19. 3. 2024.

    која бре опозиција ?? и која бре СНС...све је то иста булумента у делидби масног залогаја на локалу...

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    15:47 // 19. 3. 2024.

    Sada nemaju.
    Imaće kad treba
    Kad se broje glasovi i dele fotelje.
    Na izbore ih nikada necete pobediti jer do koske korumpiraba NAJGORA u regionu Niška policija i lokalna administracija su APSOLUTNO u sluzbi stranke nezasitih srba - (SNS).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.