Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 7. 12. 2016.

| Politika

Prodaje se hotel “Centroturist” u Nišu?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
centroturist
Hotel "Centroturist" traži novog vlasnika ili će Grad brinuti o njemu?; foto: Vanja Keser

Na poslednjem zasedanju niškog parlamenta odlučeno je da Grad ponovo može da koristi hotel “Centroturist” o kojem je do sada brinuo Sporstki centar “Čair”. Za Gorana Đorđevića, odbornika DSS to znači da rukovodstvo Grada sprema prodaju ovog objekta, dok u Upravi za imovinu kažu da se o tome još nije odlučivalo.

“Centroturist” se nalazi u parku Čair, u sklopu hale i bio je popularno stecište mladih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

U vlasništvu je Grada od njegovog nastanka, a poslednjih godina njime je upravljao Sporstki centar “Čair”, jer su zbog blizine hale, stadiona, bazena i drugih sportskih sadržaja tu najčešće boravili sportisti.

Za Đorđevića je odluka da ubuduće o hotelu brine Grad, jasan pokazatelj da će uskoro uslediti privatizacija i ovog, kako kaže, “istinskog bisera našeg grada”.

Izvesno je da se sprema prodaja Hotela Centroturist. Na ovaj način vladajuća elita potvrđuje dosadašnje kritike da rešenje svakog problema traži i nalazi u zaduživanju Grada kod banaka i prodaji gradske imovine. Na red je došla i prodaja jedinog i jedinstvenog ugostiteljskog objekta u državnoj svojini koji se nalazi u centru čairskog parka - kaže Đorđević.

Ipak, načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janić, kaže da skupštinska odluka od pre neki dan uopšte ne znači da će hotel biti nužno prodat.

Grad je ranije dao na korišćenje hotel na korišćenje Sportskom centru “Čair”, a sada je vratio vlasništvo na Grad. Kažem uslovno rečeno vratio, jer ga nikad nije ni otuđio. Vrši se takozvani prenos prava korišćenja. Sportski centar “Čair” jednostavno nema kapacitete da se bavi ugostiteljstvom i time će da se bavi neko drugi - rekao je Janić.

Ali ko drugi, kako kaže Janić, i dalje nije odlučeno.

Da li će da se proda, da li će da se radi na koncesiji, da li u javno-privatno partnerstvo ili će to da se prebaci Turističkoj organizaciji Niša ili nekom trećem - o tom potom. Zasada o tome nije odlučivano - rekao je Janić.

On dodaje da bi neke stvari u samom hotelu trebalo renovirati i rekonstruisati, kao i da je poslednji sprat bez građevinske dozvole.


“Prodaja hotela je opredeljivanje ka prošlosti ili budućnosti”

Đorđević kaže da ovakvi potezi vlasti imaju političke, ali fenomenološke uzroke i posledice.

Fenomenološki je zaista čudna tvrdnja da objektima neznaju da upravljaju oni koji su iz napravili. Građani Niša sa čuđenjem i nevericom slušaju ovakva opravdanja ne želeći da prihvate da se prodaju i poslednji simboli trajanja jednog Grada koji nas sve podsećaju da su naši roditelji i sugrađani bili u stanju da grad načine gradom. Prodaja gradskog hotela nije političko pitanje već pitanje kojim se opredeljujemo prema prošlosti, i prema budućnosti našeg grada - kaže Đorđević.

Naglašava “da je zvono uveliko odzvonilo” i da građani ovakvim potezima aktuelne vlasti imaju razloga da strepe za budućnost svog grada i za generacije koje dolaze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusko Makaric

    23:05 // 7. 12. 2016.

    2006 god ste ugasili Hotel i na ulicu poslali 50 radnika da bi dali hotel sportskom centru a sad ispada da je sportski centar nesposoban da upravlja hotelom??! Bravo za gradske politicare

  • Blackburn

    20:23 // 7. 12. 2016.

    Centroturist je sportski hotel.Sport u Nisu odavno ne postoji u ozbiljnoj formi,pa nije cudo sto ovaj hotel zjapi prazan i ne znaju sta ce s njim!Mozda ga Toncevi kupe

  • Оде маст у пропаст

    18:28 // 7. 12. 2016.

    Не да ће да га надогради неки приватни инвеститор, него халу има да заклони!!!
    Не знају ни да брине о старом, а камоли да саграде ново. То су политички кадрови у свим партијама. Њима се ништа не исплати. Тако ће и са изворима за воду, са пољопривредним и другим државним земљиштем.
    МИН Холдинг и Еи холдинг у стечају. У држави не постоји фабрика за ремонт локомотива и вагона. Све затворене (6)!

    • oladite malo,

      08:07 // 8. 12. 2016.

      ne može lokalna samouprava, gradsko preduzeće, da se bavi hotelijerstvom, da izigrava turističku agenciju, a sve to mi da subvencionišemo, jer po pravilu sve gradske firme su gubitaši. Neka se TON privatizuje, pa neka radi sve što planiraju da rade, ali neka ne uzimaju postojećim firmama hleba iz ruke, dok se subvencionišu iz budžeta grada ili neka se podjednake subvencije odvajaju za sve firme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: