Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 16. 7. 2022.

| Politika

Prognoza niškog generala o budućoj Vladi: Mali premijer

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Siniša Mali
Ministar Mali najavio da će rešenje doneti najkasnije sutra; foto: JV/Željko Veljković

Umesto Ane Brnabić, premijer Srbije će biti Siniša Mali, dok će ona postati ambasadorka Srbije u SAD - prognoza je niškog generala i bivšeg šefa Vojno-bezbednosne agencije Momira Stojanovića o sastavu buduće Vlade. Smatra da će ona biti ojačana predstavnicima nacionalnih manjina i ljudima koji su prozapadno orijentisani da bi se, kako kaže, stvorio ambijent za uvođenje sankcija Rusiji.

Parlamentarni izbori u Srbiji su počeli 3. aprila, a završeni tek 5. jula. Prema zakonu, rok za formiranje Vlade je tri meseca od završetka izbornog procesa, u ovom slučaju bi to bio početak oktobra.

Iako je odbrojavanje do tog roka tek počelo, već postoje određene prognoze kako će izgledati buduća Vlada Srbije. Mesto premijera će, smatra general Stojanović, zauzeti ministar finansija Siniša Mali. momir-jv Momir Stojanović o budućoj Vladi; foto: JV

Aleksadar Vučić je i sam rekao da sa njim najbolje radi i da mu on najmanje problema pravi i da se vrlo brzo razumeju. U suštini moja procena da će Mali biti premijer zasniva se na tome što su pored Andreja, njegovog brata, Mali i Ana Brnabić najbliži saradnici Vučiću - kaže Stojanović.

Za Malog, po njegovoj proceni budućeg premijera, ističe da je čovek operativac u koga predsednik ima najviše poverenja i s kim se i privatno druži.

Njegovo sadašnje ministarstvo finansija će voditi Jorgovanka Tabaković, dok za resor saobraćaja i infrastrukture smatra da će pripasti Goranu Vesiću, bivšem zameniku gradonačelnika Beograda.

Tomislav Momirović se nije snašao kao ministar saobraćaja i infrastrukutre, Goran Vesić je ozbiljno viđen kao čovek operativac, koji je po oceni Vučića, uspešno vodio Beograd da bi mogao u operativnom smislu da pokrije vrlo važan resor, odnosno saobraćaj i infrastrukturu - navodi general.

zorana mihajlović Mihajlovićeva i Dačić enigme, kaže genral; foto: Vanja Keser Za Nikolu Selakovića kaže da će kao najbliži saradnik i čovek od poverenja biti ministar odbrane, a da će ministarstvo poljoprivrede i dalje voditi Branislav Nedimović. Ministarstvo za evropske integracije će voditi Snežana Grubješić, dok ministarstvo pravde ističe da će dobiti Miloš Vučević.

Evidentno je da se vraća Marko Đurić, čak se spekuliše da bi on mogao da preuzme SNS, ali mislim da će u ovom trenutku obavljati posao ministra spoljnih poslova. Spekuliše se da bi Jadranka Joksimović, kojoj Vučić ne sme da se zameri, preuzela ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok će u prosveti ostati Branko Ružić - kaže Stojanović.

Prognozira da bi na čelu Ministarstva zdravlja bio Biševac, a moguće je, kaže, i da Rasim Ljajić ili Tatjana Matić bude ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tu su dve enigme, to su dva intrigantna lika Ivica Dačić i Zorana Mihajlović. Dačiću je nuđeno da bude i predsednik Skupstine i ministar unutrašnjih poslova, on traži da bude ministar spoljnih poslova na šta SNS ne pristaje. Mislim da, s obzirom na podršku koju uživa od članova Ambasade SAD u Beogradu, mislim da će je ipak ostaviti za ministarku rudarstva i energetike - ističe general.

Dačića bi, dodaje, kao predsednika Narodne skupštine zamenio Ištvan Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara. Najavio razgovor sa Vučićem o tome naredne nedelje; foto: Vanja Keser Dačić hoće jedno, nude mu drugo, ističe general; foto: Vanja Keser

Vlada bi bila sastavljena, ojačana, sa predstavnicima nacionalnih manjina i ljudima koji su prepoznati da su prozapadno orijentisani. To bi bila distanca od proruske politike i stvorio bi se povoljan ambijent da se u nekom trenutku uvedu sankcije Rusiji - zaključuje Stojanović.


"Vulina čeka Kina"

Generalova prognoza je da Đurić odlazi sa mesta ambasadora Srbije u Americi i da će ga zameniti Ana Brnabić. vulin Vulin kao ambasador Kine, kaže general; foto: A. K.

Kada je reč o Aleksandru Vulinu i Srđanu Popoviću, ljudi koji su pre svega u nekom svom nastupu javnom vezani za Rusiju i koji je podržavaju i koji su u žargonu rusofili, očigledno da oni neće biti članovi nove Vlade. Spekuliše se da bi Vulin mogao da zameni ambasadora u Kini, s obzirom da je prethodnom istekao mandat ambasadora - kaže Stojanović.

Smatra da će Nebojšu Stefanovića iz sastava nove Vlade skloniti najelegantinijim rešenjem, tako što će ga staviti kao ambasadora u Rusiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    20:55 // 18. 7. 2022.

    General je lepo objasnio,ali nije obelodanio ko ide u S. Mitrovicu a ko u Zabelu.
    Po meni tu će biti najveća gužva.

  • Solomon

    14:31 // 18. 7. 2022.

    Ko god da budu u novoj vladi većinom ostaće isti samo malo više pojačani većim lopinama. A ovi što idu iz vlade idu na bolja mesta. Jedino narod ostaje tu gde je, u bedi i siromaštvu. Ovo je Naprdna Srbija dno dna.

    • Micko

      21:14 // 24. 8. 2022.

      Nesposobni jesu u bedi sposobno zarade.Ko hod bude u vladi nece ti dati pare na tacni..

  • Var tehnolog

    17:37 // 16. 7. 2022.

    Generale, nije vazno ko ce sta postati ! Oni se nece nista pitati, sve je to zbog statusa i plata ! Vlada i ne treba, ON sve sam odlucuje !
    Sto se tice Rusije, niko ne mrzi Rusiju i taj divan narod, problem je onaj, ko je na celu, Putin ! Ko je rusofil, ne znaci da voli Putina, samo nepismeni i ostrasceni stavljaju znak jednakosti !

    • Biomasa

      13:24 // 17. 7. 2022.

      @Var tehnolog - ne postaje se, već se imenuje ili postavlja. Nije to zbog statusa i plata(previše si mekan), već je to zbog odanosti, poverljivosti i poslušnosti, a onda oni(većina) mogu da mažnjavaju koliko žele. Nama nije problem što je Putin na čelu(ko nas pita). Jedino si u pravu rekavši da se on neće ništa pitati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: