Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 9. 8. 2020.

| Politika

Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

Autor:Lj. M. Izvor:Južne vesti
dom kulture
Sednica gradskog parlamenta biće održana u Domu kulture; Foto: Lj. M.

Konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovani mandati odbornika, ali i izabrati novi predsednik parlamenta i njegovog zamenika, kao i funkcioneri koji će u naredne 4 godine činiti gradsku vlast u Prokuplju, zakazana je za 17. avgust. Za sada, jedina nedoumica je hoće li Srpska napredna stranka, koja je osvojila 41 mandat, kao i do ovih izbora napraviti koaliciju sa socijalistima koji će u novom sazivu imati 6 odbornika.

Hoće li SPS ostati deo vladajuće većine isključivo zavisi od volje prokupačkih naprednjaka, gde su za sada, kako saznajemo podeljena mišljenja oko nastavka lokalne koalicije SNS-SPS.

Naime, ohrabreni uspehom na poslednjim izborima i apsolutnom većinom u sazivu gradskog parlamenta, dobar deo naprednjaka smatra, bar kako saznajemo u Gradskom odboru, da bi ovog puta socijalisti mogli u opozicione klupe, ali će konačnu odluku doneti u zavisnosti od koalicionih dogovora na republičkom nivou i stava centrale stranke. sed Stari saziv gradskog parlamenta u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Niko ni u prokupačkom SPS-u nije zvanično želeo da komentariše aktuelnu situaciju jer, kažu, to zavisi od vrha stranke i odbornika većine, ali i pored određenih nesuglasica sa naprednjacima tokom izborne kampanje, tvrde da ne bi imali ništa protiv da ponovo zauzmu određene funkcije u vlasti.

Inače, socijalisti u Prokuplju su od devedesetih godina do danas samo 4 godine proveli u opoziciji i to od 2000. do 2004, što znači da su u zadnje 3 decenije čak 26 godina deo vlasti.


Načelnik okruga najbliži fotelji gradonačelnika

Iako za sada niko ne govori o kadrovskim rešenjima i ko će od aktuelnih funkcionera nastaviti da obavlja posao, prema nezvaničnim informacijama, najbliži funkciji gradonačelnika Prokuplja je još uvek aktuelni načelnik Topličkog okruga i funkcioner SNS Milan Aranđelović.

Sadašnji gradonačelnik Aleksandar Simonović, koji je početkom juna 2016. godine izabran sa liste SNS-a za prvog čoveka Prokuplja, sada nije na odborničkoj listi, pa samim tim i ne može da bude biran za novi mandat.

Ko će voditi gradski parlament, takođe još nema naznaka, a u budućem sazivu, pored naprednjaka i socijalista, u odborničkim klupama po prvi put sešće i 4 predstavnika Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije, 3 iz stranke Zavetnici i jedan odbornik Grupe građana “Pristojno Prokuplje” - Ujedinjena demokratska Srbija.

Gradski parlament u Prokuplju broji 55, a za većinu je potrebno 28 odbornika.


Konstitutivna sednica u zgradi Doma kulture

Zbog poštovanja preventivnih mera, Skupština je zakazana u sali prokupačkog Doma kulture, a još uvek aktuelni predsednik lokalnog parlamenta i funkcioner SNS Dejan Lazić pojašnjava da će sednicu voditi najstariji odbornik sa liste u novom sazivu.

Kako to Statut Prokuplja nalaže, sednicu će do izbora novog predsednika voditi najstariji i 2 najmlađa odbornika. Moja je dužnost da sve pripremim po zakonu, a zbog situacije sa koronom i sprečavanja širenja zaraze, za sve učesnike sednice, uključujući izabrane odbornike, potrebne gradske službe i medije obezbedićemo zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju – rekao je još uvek aktuelni predsednik Skupštine Lazić.

On je potvrdio da još uvek nije doneta odluka o novim kadrovskim rešenjima i sa kim će i da li će naprednjaci praviti koalicioni sporazum, te da će to zavisti od republičkog dogovora SNS i SPS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vakula

    23:16 // 9. 8. 2020.

    Će vam svane s nji !!!!

  • revizor

    16:36 // 9. 8. 2020.

    Totalno nebitno, ali totalno ko će šta biti i da li će biti ovakva ili onakva vlast...

  • CR7

    10:21 // 9. 8. 2020.

    Bagra...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: