Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:02, 14. 3. 2018.

| Politika

Prokupčani planove za 2018. godinu usvojili u martu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sednica Prokuplje
Prokupčani glasali za planove nakon 3 meseca od početka godine; foto: Lj.M.

Skupštinska većina u Prokuplju usvojila je u utorak planove i programe rada javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu, iako su većina njih bukvalno kopije prošlogodišnjih planova, a na pojedinim dokumentima ni godina nije promenjena.

Da se radi o klasičnim kopijama prošlogodišnjih planova, ukazano je na nekoliko primera, poput Predškolske ustanove "Neven" gde je godišnji plan rada potpisala smenjena direktorka Gordana Cvetković, a za govornicom ga je obrazlagala novopostavljena Vesna Jovanović.

Osim toga, u pojedinim planovima koji su tek sada usvojeni, a tiču se tekuće godine, pominje se realizacija u 2017. godini, pa su mnoge aktivnosti već trebalo da budu realizovane.

Ipak, vlast sa jedne strane tvrdi da se izveštaji i planovi usvajaju na prvom ovogodišnjem zasedanju, koje je održano danas, pa je samim tim, po njima, "sve po zakonu", dok je opozicija oštro kritikovala i samo vreme usvajanja, s obzirom da su, kažu, probijeni svi zakonski rokovi.

Svi planovi i programi, kao i izveštaji za prethodnu godinu se usvajaju na prvoj narednoj sednici u novoj godini. Najvažnije je da su svi planovi i programi usklađeni sa budžetom i ne smatram da je prekršen zakon - kaže Dejan Lazić, predsednik Skupštine.

Ipak, po mišljenju Bojana Kocića, odbornika DSS-a, planovi i izveštaji trebali su biti usvojeni pre usvajanja budžeta za 2018. godinu.

Po zakonu o javnim preduzećima i ustanovama, ovi planovi i programi rada su trebali da se usvoje najkasnije do 1. decembra prošle godine, a da se na osnovu njih planira i izdvajanje iz budžeta za narednu godinu. Postavlja se pitanje kako je napravljen budžet i kako su do sada dobijali sredstva, ako se nije znao plan i program rada – ističe Kocić.

2 proslogodišnji plan za usvajanje u ovoj godini printscreen Prošlogodišnji plan za usvajanje u ovoj godiniOn napominje da je problem i sa finansiranjem takozvanog Biznis inkubator centra, gde je navodno jedan od osnivača i opština Prokuplje sa udelom od 33 odsto.

Ako im je po planu i programu koji su sami uradili u 2018. godini potrebno 8,6 miliona dinara, kako je moguće da Opština opredeli 4,7 miliona. Voleo bih da mi neko objasni po kojoj logici je to 33 odsto – dodaje Kocić.

Iako je veći deo skupštinskog zasedanja protekao u kritikama i prepucavanju odbornika opozicije i većine, po jednoj tački su bili jedinstveni, a to je angažovanje revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa opštine za 2017. godinu.

Podsetimo, budžet za 2018. godinu u Prokuplju iznosi 1,8 milijardi dinara, a novac građana će najvećim delom biti utrošen na plate i doprinose zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, jer je za tu namenu odvojeno 411 miliona, ne računajući javna preduzeća gde se takođe iz budžeta po raznim osnovama dotira za plate i doprinose radnika

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Lazic Krstic

    20:57 // 22. 3. 2018.

    Samo bih nekoliko recenica da napisem.Ne zivim u Prokuplju vec 25 godina ali dolazim kod mojih najblizih na dve nedelje.Iz aviona se vidi da je Prokuplje ,moj rodni grad oziveoI ne znam sta zelite Vi NE RADNICI predhodne vlasti.Pokrali,prodali,poklonili ...Pustite ljude da rade svoj posao.Ko gubi ima pravo da se ljuti

  • tmujo

    08:32 // 14. 3. 2018.

    kad moze da se budjet usvoji u Martu znaci moze se i bez lokalne samouprave toliko su ozbiljni i azurni da bi i bez njih imali jednake probleme a resavanjem istih se ionako niko nebavi .

  • VOJCA

    07:18 // 14. 3. 2018.

    KOJI PLANOVI ... Pa nista niste uradili ko zna od kada Ceo grad postaje rusevina Daj te bar Cuturi sve Iovako je samo ispred njegovih radnji trotoar dobar .-)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: