Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:05, 7. 7. 2023.

| Politika

Protest "Srbija protiv nasilja", šetnja do pružnog prelaza, zvižduci za ministra i gradonačelnicu

Autor:Ljubica Jocić, Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20230707_195524
Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu; foto: Tamara Radovanović

Učesnici četvrtog protesta "Srbija protiv nasilja" u Nišu okupili su se ispred Gradske kuće i krenuli ka Trgu Mije Stanimirovića gde će, prema najavama, blokirati pružne prelaze. Ispred kabineta gradonačelnice Niša okupljenima su se obratili aktivstkinja Danijela Vujošević, student Dimitrije Dinić i aktivista Danijel Dašić, a najviše zvužduka izazvalo je pominjanje imena ministra Aleksandra Martinovića i Dragane Sotirovski. Noseći transparente sa natpisima "Protest je ispit", "Imate li vi libelu", "Računajte na nas", "Protiv straha, beznađa i nasilja" okupljeni su krenuli ka Apelacionom sudu uz zvižduke.

Protest 4, Nis, foto Tamara Radovanovic 1 Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu; foto: Tamara Radovanović Uz zvuke kompozicije Emocije Andrije Čikića, učenika koji je ubijen 3. maja u masovnoj pucnjavi u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", počelo je okupljanje građana i građanki na novom protestu u Nišu.

Ispred Gradske kuće su i studenti sa dobro poznatim transparentom "Protest je ispit", a okupljeni nose i ispisane poruke "Imate li vi libelu", "Računajte na nas", "Protiv straha, beznađa i nasilja", kao i druge.

Četvrti protest "Srbija protiv nasilja"; foto: Tamara Radovanović Četvrti protest "Srbija protiv nasilja"; foto: Tamara Radovanović Prva se okupljenima obratila aktivistkinja Danijela Vujošević koja je podsetila na pitanje ministra Aleksandra Martinovića poslanicima koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece "već hrane kučiće i mačiće i ribice" nemaju pravo da "drže lekcije o deci". On se juče zbog izjave izvinio.

Ne prihvatamo izvinjenje, prihvatamo jedino tvoju ostavku - rekla je Danijela Vujošević.

To je izazvalo glasno zviždanje okupljenih, a ona je pročitala i zahteve protesta:

  1. Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.
  2. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.
  3. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.

Protest 4, Nis, foto Tamara Radovanovic 3 Četvrti protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu; foto: Tamara Radovanović Okupljenima se, potom, obratio i Dimitrije Dinić, student Pravnog fakulteta u Nišu koji je pomenuo i brojne afere koje su obeležile prethodne godine.

Student sam prava, sin ratnih veterana. Ko sam ja, nije bitno. Bitno je zašto sam ovde. Nalazim se pred vama divnim ljudima zbog ozbiljnosti. Već 10 godina živimo pod okupacijom. Građani su besni. Ne mogu ovo više da trpim, ni kao čovek, ni kao građanin, ni kao ponosan Srbin - rekao je Dimitrije.

1688752458003 (1) foto: Tamara Radovanović Najglasnije zvižduke i negodovanje čulo se kada je student pomenuo da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da ne razume zašto Nišlije protestuju i tvrdi da ih je bilo samo 1.250 na drugom okupljanju.

Okupljenima se obratio i Danijel Dašić, aktivista i stručnjak za decentralizaciju.

Prema ranijim najavama, učesnici će ići od Gradske kuće do Trga Milojka Lešjanina, pa Vardarskom do Jovana Ristića i Trga Mije Stanimirovića, gde će napraviti krug i blokirati pružne prelaze.

Inače, ovo je četvrta protestna šetnja kojom građani Niša iskazuju nezadovoljstvo nakon tragedija u beogradskoj osnovnoj školi i mladenovačkom selu.

Prošle subote protesna šetnja nije održana zbog kiše i odložena je za danas, ali su se i tada okupili građani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Poljoprivrednik

    10:45 // 8. 7. 2023.

    U Nišu ništa ništa novo. Kada je burekdžijada?

  • Гага

    10:06 // 8. 7. 2023.

    Што не свирате у дромбуље...боље се чује од звиждука...Димитрије,сине Митре..знаш ли шта су дромбуље?!

  • SSS

    06:59 // 8. 7. 2023.

    Aman ljudi, greota je ovo što radite, na izbore pa se prebrojavajte do mile volje.
    Ovako izgleda da ste isti, samo su vam stilovi različiti i jedni i drugi ste blokatori.

    • Naissus

      10:41 // 8. 7. 2023.

      Imaš jedno "S" viška u niku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: