Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 22. 3. 2019.

| Politika

Protest zbog izgradnje MHE u vreme sednice pirotske Skupštine

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Predstavnici ORSP odbili poziv na razgovor sa pomoćnicima gradonačelnika; foto: Lj. F.

Građani Pirota i okolnih mesta okupili su se jutros ispred Skupštine u vreme održavanja sednice, tražeći da se zakaže posebna sednica Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - izbacivanje potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana. Iste zahteve na sednici imala je opoziciona Pirotska nova snaga, ali nakon što njihovi zahtevi nisu usvojeni, oni su napustili sednicu.

Na improvizovanoj bini smenjivali su se govornici, a jedan od neformalnih vođa Inicijative Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović - Ćuta čestitao je Dan voda svim ljudima koji shvataju njen značaj, a pogotovo ljudima koji se u protekle 2 godine bore za reke Stare planine i druge reke Srbije.

Poručujemo Vasiću da reke Stare planine nisu njegovo vlasništvo, da niko nema pravo da sa privatnim investitorima sklapa bilo kakve ugovore, a da o tome ne obaveštava narod - rekao je Jovanović.

Zahtevali su da se njihovi predstavnici obrate Skupštini grada, kao i da se gradonačelnik i šefovi poslaničkih grupa obrate okupljenim građanima sa svojim stavovima o zaštiti reka Stare planine.

Međutim, predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine samo su pozvani na razgovor sa zamenikom i pomoćnicima gradonačelnika, ali su oni to odbili.

Nema o čemu mi da govorimo sa njima, pokušali su i prošle godine tako da razgovaraju, bez javnosti, bez stenograma, ali tako ne može - poručio je Ćuta.

On je pozvao gradonačenika da ode u selo Topli Do, da objasni meštanima šta će se desiti sa njihovim putem kada dođu mašine koje će kopati cevovod za MHE.


Deo opozicije napustio sednicu

Iste zahteve kao i okupljeni građani - raskid ugovora između Grada Pirota i investitora za mini-hidrocentrale na Staroj planini, zatim uvid javnosti u sve predmete u vezi sa MHE i brisanje MHE iz prostornog plana Pirota, na sednici Skupštine imala je opoziciona Pirotska nova snaga, ali nakon što njihovi zahtevi nisu usvojeni, oni su napustili sednicu.

Okupljenim građanima se obratio šef odborničke grupe Dimitrije Vidanović koji je saopštio da nijedan od njihovih zahteva i amandmana nije prihvaćen.

Zbog ovoga oko čega ste se svi vi ovde okupili i mi smo otišli na sednicu Skupštine. Imali smo zahteve za dopunu dnevnog reda, ali kako ih nisu prihvatili, izašli smo ovde da budemo sa vama - rekao je Vidanović.

Za vreme protesta, saobraćaj u ulici ispred Skupštine bio je delimično zatvoren, a nakon što je predstavnik Inicijative ORSP Aleksandar Panić predao zahteve, okupljeni su krenuli u šetnju do Trga oslobođenja.


Vasić: Dozvole ne daje Grad

Gradonačelnik Vladan Vasić ostao je pri ranije izrečenom stavu da Grad Pirot ne izdaje dozvole za gradnju, već da to čine razna ministarstvima i druge institucije.

Nema razloga se ovo pitanje politizira, poštujem pravo ljudi da protestima iskažu mišljenje, ali rešenje nije kod nas. Smatram da je rešenje je u Ministarstvu građevine, a apelovao sam i pisao ministru ekologije Trivanu, pošto je on govorio da treba zabraniti gradnju u zaštićenim područjima - rekao je Vasić.

Dodao je da od njega očekuje da donese Zakon o zabrani gradnje, a da će ga oni podržati u tome.

Mnoge druge institucije daju dozvole i uslove, potpuno se bezveze nama to imputira, kada mi nismo odgovorni. Mi poštujemo zakon, radimo novi prostorni plan i biće javne rasprave. Ako opšte mišljenje bude da ne treba da se grade MHE, mi ih nećemo predvideti novim prostornim planom - zaključio je Vasić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Opsa

    14:46 // 22. 3. 2019.

    Dosli svih 10.

  • Лесков Врр

    13:02 // 22. 3. 2019.

    ...... а изграђене ПОРУШИТИ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: