Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 30. 6. 2022.

| Politika

Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
toplicki ustanak PK foto Lj.M.
Istoričari ekspediciju vide kao provokaciju; ilustracija; foto. Lj.M.

“Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

Na plakatu kojim bugarska organizacija najavljuje tu akciju pominju se, između ostalog, i Mesna zajednica “Zora” iz Ćustendila, kao i klub “Pukovnik Hristo Stojanov”. Obilaze Vlasinu, Surdulicu, Leskovac, Niš, Prokuplje i planinu Jastrebac.

Bugarska Ekspediciju najavljivali i na društvenim mrežama; foto: Printscreen/Facebook/Military History CommissionDejan Antić sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu uveren je da je cilj te kampanje da promoviše i glorifikuje bugarsku vojsku koja je u periodu od 1915. do 1918. godine počinila masovne zločine nad srpskim civilima na prostorima Toplice, Jablanice, Puste reke, Vranja i Surdulice.

Smatra da nije slučajnost što su organizatori odabrali baš 30. jun za takav događaj jer je to datum obeležavanja godišnjice Bitke na Bregalnici.

To je bitka koja je započela tako što su 30. juna u toku noći bugarski vojnici pokušali da noževima eliminišu srpske predstraže u rejonu Bregalnice i Zletovske reke i da iznenadnim noćnim napadom bugarske Četvrte armije eliminišu srpske oružane snage u oblastima koje je srpski ratnik oslobodio od Turaka tokom Prvog balkanskog rata - navodi Antić.

Ovakvi događaji, dodaje, ne doprinose stabilnosti u regionu i izgradnji dobrih odnosa Srba i Bugara kao dva bliska pravoslavna slovenska naroda.

Ubeđen sam da većina građana Bugarske ne podržava ekstremističke ispade tzv. “Vojno-istorijske komisije” iz Ćustendila, kao što sam siguran i da srpski narod više nikada neće dozvoliti da se zločini poput Surdulice, Toplice i Bojnika ponove - kaže on.

Dejan Antić Antić kaže da je reč o promociji zločina nad Srbima; foto: Privatna arhivaPodseća da su predstavnici bugarske vlasti u jesen 1915. hteli da na prostoru jugoistočne Srbije naprave “Moravsku Bugarsku” i da su zato zlostavljali, mučili i silovali žene, kao i da su masovno pljačkali i ubijali civile.

Kada su hteli da regrutuju srpske mladiće za bugarsku vojsku, narod sa područja Toplice, Jablanice, Jastrepca, Južne Morave, Kukavice i Kopaonika podigao se na ustanak. Oslobodili su Lebane, Bojnik, Medveđu, Kuršumliju i Prokuplje.

Ustanak je krajem marta 1917. ugašen usled nadmoći okupacionih snaga, a u gušenju je učestvovao i 41. bugarski pešadijski puk čijim stazama “Vojno-istorijski komitet” iz Ćustendila danas namerava da korača, pojašnjava Antić.

Prema podacima zvaničnog Beča, prilikom gušenja ustanka ubijeno je više od 20.000 ljudi. Okupator nije pravio selekciju tokom likvidacija. Na najmonstruozniji način ubijane su i žene, deca i starci. Tokom čitave 1917. bugarske komite su pljačkale i palile srpska sela na Jastrepcu i širem području juga Srbije tražeći preživele srpske četnike-ustanike kako bi ih likvidirali. Ako neko u tim činjenicama nalazi povod za bilo koju vrstu obeležavanja, makar to bila i nekakva “ekspedicija sa foto-sesijom” taj ili nije pri čistoj svesti ili iza svega toga stoje skriveni motivi koje normalan čovek ne može da razume - zaključuje Antić.

I istoričar Nebojša Ozimić kaže da je reč o ozbiljnoj provokaciji koja zaslužuje krivičnu prijavu i na koju bi, kako ističe, država morala da reaguje.

Detalje ne znam, ne znam koja je ta organizacija, ni šta je. Treba tužiti organizatora toga i zabraniti im da uđu u Srbiju, ništa više. Šta god da su, način na koji su naslovili tu svoju akciju je ekstremno provokativan i smatram da treba da bude sankcionisan - navodi Ozimić.

Dodaje da su 1917. godine bugarski okupatori počinili najveće zločine u Prvom svetskom ratu na prostoru Srbije, u Zaplanju i Toplici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    18:09 // 2. 7. 2022.

    U svakoj zemlji, na svakom prostoru ima budala. Mislim da bi naša zemlja trebala uputiti protesnu diplomatsku notu bugarskim vlastima i videti reakcije i tek onda dalje delovati.
    Ono što ja znam, što sam svojim očima videla i doživela je da nas Bugari vrlo gotive, smatraju braćom i sestrama, razumeju nas više nego mi njih jer slušaju našu muziku....Verujem da nekome i odgovaraju mržnje i podela.

  • Torpedo

    20:01 // 1. 7. 2022.

    Kada dodju da puse i trose po kafanama, jer tamo ne smeju ,dobri su . Kad dodju stazama svojih predaka ,ubica, ne valjaju ! Odredi se Srbijo i ovaj propali, juzni deo iste !

  • VV

    12:37 // 1. 7. 2022.

    Zatvoriti granicu prema bugarskoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: