Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 30. 6. 2022.

Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

toplicki ustanak PK foto Lj.M. Istoričari ekspediciju vide kao provokaciju; ilustracija; foto. Lj.M.

“Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Добродошли

    11:38 // 30. 6. 2022.

    Па,ред је да их потомци разбојника сочекају како доликује.

    • razboj-nick

      16:09 // 30. 6. 2022.

      Pa za pocetak da se odreknemo cirilice koje smo uzeli od njih i modifikovali pod masonskom skolom Vuka.

  • Pamtic

    11:39 // 30. 6. 2022.

    pamti pa vrati. Zar smo mi Srbi ovce za vunu i meso. Nasim bezmudim politicarima treba vec jednom izmaci stolice icpod drveta.

  • Ivan Andonovic

    15:21 // 30. 6. 2022.

    Da li je istina da nam je kralj ostavio kocije i oruzje bugarima dok je bezao preko Albanije?

  • srbin iz Nis

    15:57 // 30. 6. 2022.

    Istoriju pisu pobednici,a ona bude osvetnicka i surova.Majka mog oca je bugarka i uvek mi je govorio da je sve prenaduvano,da je bilo manjih ispada.Pomenuti Stojanov je cak voleo i decu i davao im slatkise.Crta bugara je da su izuzetno surovi ako ih naljutite i pamte do kraja zivota ali i sjajni prijatelji jer ih imam medju njima.

    • misko

      16:48 // 30. 6. 2022.

      a ko nije hteo slatkiše - na vešala i bajonete

    • Zoki

      00:32 // 3. 2. 2023.

      Da, prenaduvano, deda koji je tad bio dete mi pricao kako je lezao ispod tela u raki sa svim ljudima iz sela, preziveo streljanje jer ga otac zastitio telom, pravio se mrtav dok su svirali i pevali posle streljanja. Cim se malo zamajali iskocio iz rake, jurili ga celu noc da ne ostane svedok, srecom pobego, ostavio decu i unuke da pamte, i pamte, ne brini se ti.

  • Andrej

    16:19 // 30. 6. 2022.

    Српско-бугарски рат је био рат који је 14.новембра1885. године Србија објавила Бугарској.После бугарске офанзиве из правца Ниша,Пећанац се повлачи према планини Радан.Напада Босилеград крајем априла1917.После заузимања града,спалио га је.Бугари предузимају још жешћу офанзиву крајем маја 1917. на читаву Топличку територију, а Пећанац се повлачи са својим четницима.

    • Istoricar

      16:43 // 30. 6. 2022.

      Bio je cist ratni profiter,nadmen,surov,alav,zeljan sopstvenog imena,slave i vodjstva.Cinjenica je da je napravio teski masakr u Bosilegradu bez ikakvih razloga i ubijao ljude koje je zatekao gladne ispred prodavnice...u Drugom svetskom ratu njegova jedinica je bila tipicna paravojna jedinica koju su Nemci dobro placali i u nafti i u hrani i u zlatu,postoje nemacki dokumenti o tome.

  • IvicaBovec

    16:49 // 30. 6. 2022.

    Ne ulazim u sve ovo,zivim i radim u Sloveniji i znam da francuzi i nemci su vodili zestoke radove a danas su najveci saveznici.Ono sto me interesuje,da li bi Srbija postojala da su ove zlocine cinili rimljani,bugari,albanci,madjari,hrvati,nemci...pa u tu matematiku da ubacimo i one koji su ginuli u ratovima i one koji su bezali...a bezali su i posle ratova?

  • Djura

    16:52 // 30. 6. 2022.

    Mene ovde nista ne cudi s obzirom da se velicaju Milosevic,Mladic,glasa Vucic i podrzava Putin.I dalje zaostali u 19 veku sa bracom hrvatima i bugarima.

  • Filozof

    17:43 // 30. 6. 2022.

    Sjajna ideja ... Predlazem potomcima ljubitelja lika i dela matorog Zagorca kao casnim vernicima marksisticke ideje da 27.01.2023. organizuju Igmanski mars u cast 81. godine od tog dogadjaja. Kao pravi partizani, izgladneli, bosi u oskudnoj odeci na debelom minusu preko Sarajevskog polja do Igmana.
    Da se Prva proleterska brigada sacuva od zaborava ...

  • Var tehnolog

    18:40 // 30. 6. 2022.

    Ozimicu, dzabe se oglasavas i sto si u pravu ! Tastatura ne zabranjuje ! Pripadas vladajucoj koaliciji, pa spreci neo fasiste !

  • Gorce

    21:55 // 30. 6. 2022.

    Knjiga " U ime cara Borisa i boga" koja opisuje te zločine I sv. ratu nema ni za živu glavu u niškoj biblioteci. Obećao sam da je doniram čim je nabavim...

  • Pera Mika Laza

    10:54 // 1. 7. 2022.

    I svršeno je – maćijskom merom,
    I potpisano zlaćanim perom,
    I proslavljeno gospodskim pirom,
    I srpska propast zove se mirom,
    I crvak nema kome bi s’ vajk’o,
    - Hvala ti, hvala srpska nemajko!
    Blažen ko u te nade polaže, -
    Al’ dalje nek’ ti Aksakov kaže!
    Vrati li smo im mi to 1918-te, pitajte zitelje Dupnice, Custendila i sela pod Rilskim planinama....oni ce to objasniti na najbolji nacin..

  • VV

    12:37 // 1. 7. 2022.

    Zatvoriti granicu prema bugarskoj.

  • Torpedo

    20:01 // 1. 7. 2022.

    Kada dodju da puse i trose po kafanama, jer tamo ne smeju ,dobri su . Kad dodju stazama svojih predaka ,ubica, ne valjaju ! Odredi se Srbijo i ovaj propali, juzni deo iste !

  • Ana

    18:09 // 2. 7. 2022.

    U svakoj zemlji, na svakom prostoru ima budala. Mislim da bi naša zemlja trebala uputiti protesnu diplomatsku notu bugarskim vlastima i videti reakcije i tek onda dalje delovati.
    Ono što ja znam, što sam svojim očima videla i doživela je da nas Bugari vrlo gotive, smatraju braćom i sestrama, razumeju nas više nego mi njih jer slušaju našu muziku....Verujem da nekome i odgovaraju mržnje i podela.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: