Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 16. 10. 2019.

| Politika

Prva "Šeširijada" za decu u Pirotu - organizator SNS

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Pohvalili se i na svom sajtu
Pohvalili se i na svom sajtu; foto: printskrin

Literarne i likovne radionice, maskenbali i predavanja o dečijim pravima, samo su deo programa koje su organizovale javne ustanove u Pirotu povodom Dečije nedelje. Njima se priključio i lokalni odbor SNS-a koji je u selu Poljska Ržana za decu organizovao "Šeširijadu" - takmičenje u pravljenju šešira.

Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija koju je ratifikovala i naša zemlja i Kodeksom o zaštiti dece od političkih zloupotreba koji su tada prihvatile gotovo sve političke stranke, one su se obavezale da neće delovati među maloletnicima i da ih neće uključivati u svoje aktivnosti.

Ovim Kodeksom obavezujemo se da nećemo učlanjivati maloletnike u političke stranke, organizovati bilo kakvo političko i ideološko delovanje među maloletnicima - stoji u Kodeksu.

Međutim, organizatori "kreativne" radionice koja se u Poljskoj Ržani održala 13. oktobra su Savet za kulturu i Savet za populaciju, brigu o deci i socijalna pitanja pirotskog SNS-a, a o svojim aktivnostima sa decom naprednjaci su se pohvalili i na svom sajtu.

Najpre se prisutnima obratio poverenik Mesnog odbora Poljska Ržana Ivan Cvetković koji se zahvalio svima na dolasku i pružio podršku deci koja su kasnije i predstavila svoje kreacije u takmičarskom delu programa. Ovu kreativnu akciju SNS-a posetili su i podržali: Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga, Slađana Mančić, pomoćnica gradonačelnika, Olgica Najdanović, direktorka OŠ “8. septembar“, Milan Božić, direktor Tehničke škole, ali i mnogobrojni članovi i simpatizeri - navode naprednjaci na svom sajtu.

Sa decom su se družile i gradske funkcionerke iz redova naprednjaka - načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i pomoćnica gradonačelnika Slađana Mančić, iako je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije funkcionerima zabranjeno da koriste javne skupove za promociju političkih stranaka.

Vlada Srbije se posebnim zaključkom obavezala da će poštovati Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, sa posebnim naglaskom na takozvanu "funkcionersku kampanju", što je tim zakonom zabranjeno, ali pirotski funkcioneri ne mare za taj zaključak, ali ni za zakon.

Funkcioner ne može da koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata - piše u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Iako je u Pirotu povodom Dečije nedelje organizovano dosta manifestacija i programa, to nije sprečilo naprednjake da i sami, po prvi put, organizuju manifestaciju "Šeširijada".

Ipak, načenica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić ne vidi ništa pogrešno u poseti ovoj manifestaciji. Načelnica okruga ne vidi problem Načelnica okruga ne vidi problem; foto: printskrin

Došla sam kao gost da podržim akciju Mesne zajednice. Ja sam član Srpske napredne stranke, a ovo nije kampanja, ovo je bila Dečja nedelja, deca su pravila šešire. Nije bila promocija Srpske napredne stranke, deca su u pitanju - kaže Tončićeva.

Dodaje da je tamo bila van radnog vremena, a ne u svojstvu načelnice okruga, iako je tako predstavljena na sajtu naprednjaka.

Ne hvalim se ja, to je neko drugi objavio. Videli su me i tako objavili, u slobodno vreme mogu da podržim i evo recimo Socijalističku partiju Srbije. Neko može i u porodičnom slavlju da napiše da sam tamo bila kao funkcioner. Nisam videla objavu, a i ne mogu to da sankcionišem. Mogu to da "nakite" da bi funkcija dala na značaju, ali ja tu ništa ne mogu - objašnjava načelnica.


"Funkcionerska kampanja ili ne, deca se zloupotrebljavaju"

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da se u ovom slučaju očito radi o zloupotrebi dece.

Generalno, pojavljivanje dece na političkim skupovima je nedozvoljeno, to je zloupotreba dece u političke svrhe. Na sličan način treba gledati na pokušaje da se dečiji skupovi pretvaraju u političke. Stranački i drugi funkcioneri, sem eventualno onih koji su nadležnošću tesno vezani, nemaju šta da traže na dečijim manifestacijama - objašnjava Šabić.

Validan odgovor na pitanje da li se radi o "funkcionerskoj kampanji" jako je teško dati, dodaje Šabić, u uslovima totalno nekonzistentnog pravnog poretka kakav je naš, gde organi poput Agencije za borbu protiv korupcije, umesto da otklanjaju mnoštvo postojećih dilema, svojim postupcima unose dodatne konfuzije i zabune. sabic Rodoljub Šabić: "Očigledna zloupotreba dece"; foto: printscreen YouTube "15 minuta"

Prvo pitanje s tim u vezi je da li se taj događaj mogao desiti i odvijati bez prisustva funkcionera. Siguran sam da jeste moglo, pa njihovo prisustvo tamo može da se objašnjava samo političkim motivima, to jeste politički propagandna aktivnost. Dodatna loša stvar bi bila ako se u tu svrhu troše javna sredstva - kaže Šabić.

Da li je ovom manifestacijom započeta kampanja i kako on gleda na "funkcionersku kampanju" i učestvovanju dece nismo mogli da saznamo od šefa pirotskh naprednjaka Milana Jovanovića koji se ne javlja na telefon i ne odgovara na SMS poruke novinara Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M Jay

    20:19 // 16. 10. 2019.

    Pročitah "Šešeljijada" pa se setih da je to za odrasle i da je svakodnevno na programu u skupštini.

  • Ivan

    18:59 // 16. 10. 2019.

    Evo predlazem da svu decu u Srbiji proglasimo Vucicevim pionirima kao sto su u vreme Tita sva deca bila njegovi pioniri. Mogla bi deca i da daju zakletvu velikom vodji:
    Danas kada postajem pionir...
    ... i da cu se boriti za ciljeve za koje se borio presednik Vucic.

    • bugarin

      20:27 // 16. 10. 2019.

      Za veliku srbiju i pacolijevu jahtu.

  • Овца за шишање

    16:29 // 16. 10. 2019.

    Требало би да преовладавају каубојски шешири јер нам Србија постала и гора него дивљи запад!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: