Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 24. 11. 2017.

| Politika

Putin i Vučić na Svetog Nikolu rešavaju status Centra u Nišu?

Autor:M. ZirojevićIzvor:N1, Južne vesti
Srpsko ruski humanitarni centar
Niš glavna tema u Moskvi? Foto: RSHC FB

Da li će Srpsko-ruski humanitarni centar dobiti diplomatski status moglo bi da bude odlučeno prilikom direktnog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, najavljuju ruski zvaničnici. Sastanak je planiran za 19. decembar u Moskvi.

Pitanje diplomatskog statusa i imuniteta osoblja Srpskog-ruskog centra u Nišu razvlači se već dugo vremena i izaziva diplomatske čarke između SAD i Rusije. Ova geopolitička zavrzlama mogla bi da bude rešena krajem ove godine. Naime, kako prenosi N1, predsednik Saveta Ruske federacije Iljas Umahanov najavio je da bi konačna odluka mogla biti doneta posle sastanka srpskog i ruskog lidera, planiranog za 19. decembar.

Predsednik Srbije Vučić na sastanku sa ruskim predsednikom Putinom mogao bi da saopšti odluku da će Centar u Nišu konačno dobiti diplomatski status koji Moskva traži - rekao je Umahanov.

O Centru u Nišu razgovaralo se i tokom posete Srbiji predsednice Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko, a ona je objasnila da se od predstojećeg susreta Vučića i Putina očekuje razvoj srpsko-ruskih odnosa i potpisivanje velikog broj dokumenata o bilateralnoj saradnji.

Podsetimo, Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima osoblja Srpsko-ruskog humanitarnog centra na čekanju je već 3 godine. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zahtevao je da se to reši ili da se Centar ugasi. Centar u Nišu predmet je posebne pažnje SAD, predstavnici njihove ambasade u Beogradu ocenili su da Rusima ne treba dati diplomatski status, zvaničnik Stejt Dipartmenta Hojt Brajan Ji istakao je da to ne bi ni bilo normalno, a komandant vojske SAD u Evropi Ben Hodžis čak i ne veruje da je to humanitarni centar.


Ruska diplomatija: Može Hodžis u Niš, ali hoćemo i mi u Bondstil

General Ben Hodžis izjavio je prošle nedelje da je humanitarna namena Centra samo fasada, ali i da bi voleo da dobije poziv da ga poseti. Ekspresno je reagovao kodirektor Centra Bojan Glamočlija pozvavši ga u Niš.

Novu notu ovoj prepirci dala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatraživši da i Rusi posete američku bazu “Bondstil” na Kosovu.

Pokušaj da se ponovo podigne takozvana špijunska afera izgleda apsurdno. Ipak smo spremni da primimo Hodžisa u Srpsko-ruskom centru, a očekujemo da, imajući u vidu našu otvorenost, i SAD odgovore na našu otvorenost i, čisto iz kurtoazije, pozovu ruske i srpske predstavnike u vojnu bazu na Kosovu - rekla je Zaharova.

Amerikanci još uvek nisu odgovorili na ovaj ruski zahtev.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    09:03 // 28. 11. 2017.

    Treba komandanta Hodžisa, sa svim njegovim kolegama iz Štaba, dočekati u Nišu, ugostiti kao dobri domaćini, a pošto on dolazi prvi put u humanitarni centar bio bi lep gest pažnje da donese višemilionsku (dolarsku) opremu za taj humanitarni centar. Nek čovek vidi što već i sam zna šta ima u tom centru, ali i oplemeni opremom za katastrofične situacije na Zapadnom Balkanu. Vuci siti a ovce na broju

  • Kazan

    13:08 // 26. 11. 2017.

    Treba da ima i status Narodne kuhinje.

  • Moze

    20:46 // 25. 11. 2017.

    Vucic zna dobro ruski jezik i sigurno ce naci zajednicki jezik, pa ce status centra biti resen u Rusiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: