Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 7. 4. 2017.

| Politika

Radikali u Žitorađi radili kampanju za Vučića, pa Šešelj sakupio jedva 240 glasova?

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
opstina Žitorađa
Do kraja godine planiran jošđ jedan, treći rebalans budžeta; Foto: Lj. M.

Predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke u Žitorađi Marko Milenković, suspedovan je do završetka konačne analize izbora, a iako zasada nema zvanične potvrde, pretpostavlja se da je glavni razlog to što su radikali u Žitorađi kampanju za predsedničke izbore umesto za svog, radili u interesu kandidata SNS Aleksandra Vučića.

Radikali u Žitorađi su na nekoliko poslednjih izbora jedini prelazili cenzus i uglavnom su deo lokalne vlasti u Opštini Žitorađa.

Kandidat radikala za predsednika Vojislav Šešelj, u Žitorađi je dobio tek nešto više od 2 % ili oko 240 glasova, što je za više od 15 % manje u odnosu na predhodne parlamentarne i lokalne izbore koji su održani 2016. godine.

U Srpskoj radikalnoj stranci u Žitorađi nismo uspeli da dobijemo zvaničan komentar zašto je ovako mali broj ljudi glasao za svog lidera, jer se Milenković nije javljao na poznati broj telefona.

Iz ove stranke nezvanično saznajemo da je u pitanju klasična trgovina glasovima, te da je rukovodstvo te stranke čitavu kampanju radilo za lidera SNS Aleksandra Vučića, a ovih nešto više od dvesta glasova su u stvari ono najtvrđe jezgro koje nije htelo da posluša lokalne lidere.

Kako bi sačuvali svoje pozicije i ostali deo vladajuće koalicije u Žitorađi, rukovodstvo radikala je nagovaralo svoje glasače da podrže Vučića, a ne Voju. Većina ih je poslušala, jer su uglavnom svi povezani isključivo ličnim interesima. Stranka i ideologija odavno nije merilo vrednosti na našoj političkoj sceni – rekao je jedan od dugogodišnjih čanova radikala koji je ostao veran svom lideru.

On svoje tvrdnje potkrepljuje činjenicom da su se radikali u ovoj opštini, samo nekoliko meseci nakon formiranja lokalne vlasti, pridružili vladajućoj većini sa svojih osam odbornika.

marko-milenkovic-srs-arhiva-ljm Milenković radio za Vučića?; foto: Lj. M.Tada je Milenković, inače bivši narodni poslanik i predsednik Okružnog odbora radikala rekao da je odluka da se priključe naprednjacima doneta u dogovoru sa centralom stranke.

Lokalna vlast je napravljena sa tesnom većinom, odnosno 17 od 31 odbornika. Zato su se predhodnih meseci bavili više sobom i opstankom koalicije, nego problemima građana. Radikali u Žitorađi su odlučili da kao i uvek budu faktor stabilnosti u opštini i ponovo postali deo loklane koalicije koja je sada mnogo čvršća i koja ne zavisi od dobre volje jednog, ili dva odbornika – rekao je tada Milenković.

Radikali su za uzvrat „popunili“ upražnjena mesta u skupštinskim telima, mesnim zajednicama, Direkciji za urbanizam i komunalne delatnosti i slično.


Radeta: Konkretne odluke za nekoliko dana

Da postoji sumnja da je kampanja rađena suprotno interesima stranke, potvrdili su nam i u vrhu SRS.

Rezultat u Žitorađi je loš, mnogo lošiji nego što se očekivalo. Ipak, u toku je komletna analiza svih rezultata na nivou čitave Srbije, pa i Topličkog okruga. Već za nekoliko dana izaći ćemo sa konkretnim odlukama, pa ćemo tek tada moći nešto više da kažemo ko je i kako radio kampanju – rekla je predsednik Izvršnog odbora SRS Vjerica Radeta.

Inače, iako su nekada bili najjači Opštinski odbor u čitavoj Toplici, radikali u Žitorađi su nakon predsedničkih izbora sa samo 2 % glasova postali najslabiji. U ostalim optinama Topličkog okruga, SRS je dobio očekivane glasove na nivou prethodnih izbora ako izuzmemo Koršumliju, gde je Šešelj drugi po snazi iza Vučića sa 7,09 % glasova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    06:37 // 8. 4. 2017.

    Faca sve govori!

  • Roko Prch

    20:04 // 7. 4. 2017.

    Sve to ista..., aj' da se ne spustim na njihov nivo.

  • чупа

    17:22 // 7. 4. 2017.

    е моjи радикали усрасте се

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: