Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 9. 3. 2020.

| Politika

Raspušten Gradski odbor Demokratske stranke u Nišu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Demokratska stranka
Šta dalje?; Foto: JV / P. Blagojević

Izvršni odbor Demokratske stranke raspustio je Gradski odbor u Nišu, potvrdio je i dosadašnji lider niških demokrata Miodrag Stanković i Izvršni odbor. Iz IO tokom vikenda Stankoviću je stigla preporuka da sam istupi iz stranke jer je protiv bojkota, ali on kaže da ne zna odakle centrali takva saznanja i da će se na odluku o raspuštanju niškog odbora žaliti Statutarnoj komisiji. Za poverenicu niškog odbora postavljena potpredsednica DS Dragana Rakić.

Predsednik Gradskog odbora DS u Nišu Miodrag Stanković nije za bojkot i hoće da izađe na izbore, a stranačke prostorije koristi za skupljanje potpisa za druge organizacije - tako tvrde iz Izvršnog odbora DS i zato su zatražili da napusti stranku. Stanković odgovara da tvrdnje centrale nisu tačne.

O tome su, saznaju Južne vesti, razgovarali i lično, na sastanku u Nišu kome su prisustvovali brojni funkcioneri stranke iz Beograda.

Oni koji su prisustvovali sastanku opisuju ga kao napet, kažu da razgovori nisu doveli do rešenja, što potvrđuje i današnja odluka IO DS-a.

IO DS raspustio je gradski odbor u Nišu zbog nepoštovanja stranačke odluke o bojkotu narednih izbora. DS ostaje principijalna u poštovanju svojih odluka, u ovom slučaju - bojkotu lažnih režimskih izbora - saopštavaju iz DS-a.

U dokumentu koji su ranije poslali, kao ultimatum Stankoviću, piše da do ponedeljka obavesti javnost o tome da izlazi iz stranke. U pismu koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Dušan Kostadinović, piše da su u centrali saznali da se Stanković i pojedini članovi Gradskog odbora u Nišu spremaju za lokalne izbore.

Napominju i da su utvrdili i da prostorije DS-a koriste za predizborne aktivnosti, a da neke članove stranke “zvaničnim kanalima komunikacije” pozivaju na skupove drugih organizacija koje će učestvovati na izborima. Time Stanković krši DS-ovu odluku o bojkotu, navode u pismu.

Izvršni odbor je na sednici 7. marta doneo jednoglasnu preporuku da do 9. marta do 10 sati zvanično istupite iz DS i o tome obavestite javnost, kako bi izbegli raspuštanje GrO DS Niš i štetne posledice koje bi narušile ugled DS - piše u pismu Izvršnog odbora Stankoviću.

Miodrag Stanković stranku nije napustio, pa je popodne zasedao Izvršni odbor i odlučio da raspusti gradski odbor.


Stanković: Ovo je disciplinovanje neposlušnih, žaliću se

Odluku o raspuštanju odbora Stanković tumači kao “nastavak discipinovanja neposlušnih u Demokratskoj stranci i nasilno menjanje većine u Glavnom odboru, a sve u cilju gasenja demokratskih procesa i dijaloga u stranci”.

Nije mi jasna ovakva odluka izvrsnog odbora, posebno jer je niški odbor jedan od najaktivijih u stranci, bio je prvi koji je učestvovao u kampanji bojkota i lično sam se angažovao da se Savez za Srbiju napravi u Nišu, bez DS ga ne bi bilo - kaže Stanković.

Miodrag Stankovic Najavio žalbu; foto: Demokratska strankaA Stankovića čudi što su u odluci učestvovali i članovi iz Šapca i Paraćina.

Posebno me čudi to sto su većinu i kvorum na Izvršnom odboru dali članovi iz Paraćina i Šapca koji aktivno učestvuju u kampanjama u svojim opštinama, što znači da više ne smeju da budu ni članovi stranke - navodi Stanković.

Da nije gotovo tvrdi Stanković, a kao ključnu navodi sednicu GO 14. marta, a na odluku o raspuštanju žaliće se Statutarnoj komisiji DS i očekuje odluku u svoju korist.

Tu komisiju predsednik DS Zoran Lutovac prema najavama želi da raspusti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • poz

    12:55 // 10. 3. 2020.

    Čišćenje od onih koji šuruju sa SNS.
    Raspuštanje je ispravan potez, trebalo je to odaaavno da se uradi.

    • Gosa

      10:52 // 12. 3. 2020.

      Ma kakvo ciscenje, sramota sta radi rukovodstvo stranke, cisti svoje najbolje ljude

  • Auuuu

    10:59 // 10. 3. 2020.

    Pa ko ce sada da nam prenosi sta se desava na sastancima SZSa? Isterase Baneta sad Mikicu, dal je moguce da su bili toliko provodni da rade za nas?

    • Dusica

      10:53 // 12. 3. 2020.

      Mikica je legenda, covek koji se 8 god bori protiv rezima. Sta je bre ovo ljudi? Ko to ima zadatak da unisti DS?

  • Ristic

    09:21 // 10. 3. 2020.

    Unistavale politicke prostitutke i ljudi koji su igrom slucaja dosli na takvim pozicijama.Setite se kako su ubedjivali kako je stranka zivi organizam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: