Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 19. 12. 2020.

| Politika

Raspuštena Skupština opštine Preševo jer tri meseca nije bilo sednice

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Preševo foto i.m.
Poslednja sednica održana 27. avgusta; foto: I.M.

Odlukom Vlade Srbije, u četvrtak, 17. decembra, raspuštena je lokalna Skupština u Preševu, nakon što nijedna sednica nije održana od 27. avgusta, potvrđeno je Južnim vestima iz kabineta predsednika Opštine Šćiprim Arifija. Iz kabineta navode da, nakon istupanja partnera iz koalicije - Grupe građana Pokret za reforme, nije postojao dovoljan broj odbornika. Vlada je odlučila da predsednik Privremenog organa u Preševu bude Arifi.

Iz kabineta kažu da se tri meseca kako nije održana nijedna sednice Skupštine navršilo 27. novembra.

Po Zakonu o lokalnim samoupravama ako nema zakazanih sednica više od 3 meseca automatski se raspušta Skupština, a posle Vlada odlučuje o privremenom organu - kažu iz Arifijevog kabineta.

Namera bivšeg koalicionog partnera bila je, kako kažu, da napravi većinu sa opozicionim strankama.

Nisu imali većinu. Pre 27. avgusta naš bivši koalicioni partner je izašao iz koalicije i hteo da napravi većinu sa opozicionim strankama i razreši predsednika, ali u tome nisu uspeli i zbog toga se Skupština raspala - kažu iz kabineta.

presevo odluka Odluka Vlade; foto: printscreen Predsednik Opštine Šćiprim Arifi napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da se Preševo približava petim izborima u četiri godine, dva puta vanrednim, menjajući tako 4 vladajuće koalicije, gotovo svake godine po jednu i situaciju definisao kao “ludilo”.

Dakle, odluka našeg koalicionog partnera da napusti koaliciju odbacuje bilo kakvu njihovu posvećenost principima i vrednostima demokratije. A nije ni ozbiljno, raspadom koalicije i moći, posle navodno „moralne“ ostavke i pojave spasioca grada, što je izraženo licemerje, pošto radimo skoro 3 godine zajedno na vlasti. Razlog raspada koalicije koji sledi nakon "ostavke" je samo mesto zamenika gradonačelnika i ništa drugo - napisao je Arifi.

Krejt çka kam synuar që nga fillimi i kyçjes sime në politikën lokale në Preshevë ka qenë fare e thjeshtë, më lejoni të...

Posted by Shqiprim Arifi on Monday, August 17, 2020

Arifi je dodao da njegova stranka Alternativa za promene nije odgovorna za položaj Pokreta za reforme i Demokratske partije Albanaca na zajedničkoj albanskoj listi koju je njegova partija pokrenula zbog ostvarivanja nacionalnih interesa, ali da je predvideo nezadovoljstvo.

Predviđajući osećaj nezadovoljstva, posebno među malim političkim strankama koje učestvuju na zajedničkoj listi, predložio sam i omogućio odvajanje finansija od prihoda obezbeđenih transferom države zbog parlamentarnog prisustva, da bude proporcionalno i jednako za sve (i za velike i za male stranke), ali našem sadašnjem partneru to nije bilo dovoljno, jer je u vreme pandemije i uoči pregovora Prištine i Beograda odlučio da jednostrano onesposobi Lokalnu vladu putem SMS-a i društvene mreže - napisao je Arifi.

Vlada Srbije je odlučila da predsednik Privremenog organa u Preševu bude predsednik Opštine Šćiprim Arifi, a za članove Privremenog organa imenovani su Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca, Branko Trajković iz koalicije SNS-SPS, Admir Latifi i Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje.

Privremeni organ će, kako piše u odluci, obavljati tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa Opštine Preševo do konstituisanja Skupštine i izbora izvršnih organa opštine nakon održanih izbora u skladu sa Zakonom.

U Preševu je Skupština raspuštena i uveden je Privremeni organ i septembra 2017. godine, te su raspisani vanredni izbori.

Kako piše N1, na poslednjoj sednici Skupštine opštine Preševo ozvaničena je većina koju čine Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija Albanaca i Pokret za reforme čiji je lider Sami Salihu. Time su Srbi u Preševu otišli u opoziciju, zajedno sa Alternativom za promene Šćiprim Arifija.

Neposredno pre sednice Salihu je dao ostavku na mesto predsednika Skupštine opštine, a umesto njega je izabran Agim Sabedini iz Demokratske partije Albanaca, a na mesto zamenika Branka Trajkovića izabran je Spat Aliu.

Usledio je izbor novog predsednika Opštine, a kandidat nove koalicije bio je Sami Salihu. Predložena je smena Arifija, ali je odlučujući listić bio neopredeljen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    16:02 // 19. 12. 2020.

    Devedesetih godina proslog veka ovako je pocelo i na Kosovu i Metohiji. Vlada R. Srbije raspustila je Skupstine skoro svih gradova na Kosmetu, postavila Srbe u privremenim organima a siptari su otisli u ilegalu, posle 8 godina, oni su dosli iz sume i oterali nas sa Kosova i Metohije.

    • Velimir Miltenović

      18:47 // 19. 12. 2020.

      Nisu nas oni oterali nego Nato pakt i nisu Hrvati pobedili u ratu nas nego srpsku nacionalnu manjinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: