Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 31. 3. 2018.

| Politika

Razjedinjena opozicija složno brani niški Aerodrom

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Niški aerodrom
Opozicija traži smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i članova Gradskog veća; foto: A. S.

Pokret “Dosta je bilo”, gradski obornik Branislav Jovanović, bivši narodni poslanik Miloš Bošković, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, kao i Gradski obor Nove stranke ujedinili su se oko osude odluke niške vlasti da Aerodrom “Konstantin Veliki” pokloni državi. Opozicija smatra da se radi o “grubom primeru centralizacije”, traži se smena gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, a DJB predlaže i referendum.

Građani o sudbini niškog aerodroma bi, navode u Pokretu “Dosta je bilo”, trebalo da se izjasne na referendumu. Pored toga bi zbog ustupanja aerodroma, dodaju, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Gradsko veće trebalo da podnesu ostavke.

Pokret DJB u Nišu predlaže Skupštini grada Niša da, iz svoje nadležnosti, raspiše referendum na kome bi svi građani Niša mogli da kažu šta misle o ustupanju niškog aerodroma Republici Srbiji, i poziva gradonačelnika Darka Bulatovića kao i celo Gradsko veće da podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije, zbog delovanja na štetu grada Niša i svih Nišlija - kažu u DJB.

Članovi Pokreta DJB podsećaju i da su predstavnici niške vlasti donedavno tvrdili da je aerodrom ekonomski samoodrživ i da predstavlja “najsvetliju tačke niške ekonomije”.

I bivši poslanik u Narodnoj skupštini i nekadašnji član "Dosta je bilo" Miloš Bošković poziva na smenu gradonačelnika Niša i Gradskog veća.

Tražimo od odbornika grada Niša, koji zastupaju interese Nišlija, da na sledećoj sednici NE USVOJE predlog Gradskog veća o poklanjanju aerodroma državnoj vlasti! Takođe, tražimo smenu trenutnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, inače postavljenog iz Beograda i svih trenutnih članova Gradskog veća Niša - napisao je Bošković na svom Fejsbuku.

Predlogu za razrešenje prvog čoveka Niša i niškog Veća, pridružio se i Pokret slobodnih građana. Oni navode da je gradska vlast "odlučila da svoj stranački interes stave ispred interesa svojih sugrađana".


Bane Jovanović: Poklanjanje aerodroma su tražili Francuzi

bane Jovanović traži vanredne lokalne izbore; foto: NPSNiški aerodrom je otišao u ruke države, smatra gradski odbornik Branislav Jovanović, zbog ugovora o koncesiji Arodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, koji je potpisan sa Francuzima.

Ovako im niški aerodrom predstavlja konkurenciju. Beograđani su taksijima dolazili da lete iz Niša, jer im se više isplatilo. Inače, ovo je samo nastavak one priče, gde smo dali Jugoistok, AIK Banku, kao i Divljanu - rekao je Jovanović.

I Jovanović se pridružuje onima koji traže Bulatoviću smenu i dodaje da je "nedopustivo da jedan grad vodi čovek koji prima i penziju i platu", ali tvrdi da on ne treba da bude smenjen "na ulici", već na vanrednim izborima.


Niške demokrate zahtevaju od odbornika da ne izglasaju ovaj predlog

mikica I demokrate osudile odluku gradske vlasti; foto: DS Predsednik Gradskog odbora niške Demokratske Stranke Miodrag Stanković ocenio je da je predajom niške vazdušne luke Državi na upravljanje, gradska vlast pokazala svoju nesposobnost. Pored toga, pozvao je niške odbornika da se na sednici Skupštine grada usprotive odluci Veća.

Pozivam sve koleginice i kolege odbornike, da ne izglasaju jedan ovakav štetan predlog odluke Gradskog veća da se niški aerodrom preda Beogradu - napominje Stanković.


Nova stranka: Ovo je brutalna centralizacija

Gradski odbor Nove stranke smatra da je poklanjanje niške vazdušne luke Državi, “nastavak brutalne centralizacije” i predlažu da ako je od državnog interesa da niški aerodrom bude u vlasništvu države, onda da ga kupe, a ne da ga dobiju na poklon.

Zahtvevamo od Vlade da ne daje sebi povlašćen položaj, već da aerodrom kupi, i to po tržišnoj ceni. Verujemo da to neće biti problem, budući da se predsednica i članovi Vlade svakodnevno hvale suficitima u republičkoj kasi - navode u Novoj stranci.

Članovi ove stranke dodaju da je skandalozno je što direktor niškog Aerodroma Vladica Đurdanović mesecima "glumi fikus" i ćuti dok se raspravlja o budućnosti Aerodroma, a glavnu reč prepusti ozloglašenom funkcioneru SNS i direktoru RRA “Jug” Bojanu Avramoviću, čuvenom po izjavi “Nišlije štetne po državu” koji i nije zaposlen u niškoj vazdušnoj luci.

Narodna stranka se pita zašto i kako se uopšte došlo do ovakve odluke, smatrajući da to ima veze sa koncesionarom.

Podsetimo, bez ikakve naknade, Grad Niš je usvojio "preporuku" Vlade Srbije da ustupi imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore aerodroma "Konstantin Veliki" državi. Izrevoltirani ovakvom odlukom, građani organizuju protest u centru Niša.

Inače, na sastanku u Ministarstvu 28. februara kada se odlučivalo o budućnosti niške vazdušne luke, direktor Vladica Đurđanović, kako sam kaže, nije ništa govorio. Neizvesnost oko sudbine niškog Aerodroma traje mesecima. Početkom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je kako je Država dozvolila niškom Aerodromu da se razvija, što je ocenjeno kao "najgori vid centralizma". U kontekstu pregovora sa koncesijom za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”, Vučić je govorio i o ograničenju broja putnika na aerodromima van Beograda.

Međutim, direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović, gostujući u emisiji Južnih vesti posvećenoj upravo budućnosti niške vazdušne luke, naveo je da nema bojazni za niški Aerodrom, ali i pravdao stavove Vučića tvrdnjom da su "Nišlije štetne po državu" zbog čega su Udruženi pokret slobodnih stanara i DS zatražili njegovu smenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • darko

    08:13 // 2. 4. 2018.

    Ne damo aerodrom

  • Dragan

    09:05 // 1. 4. 2018.

    Kao prvo, kada na protestu vidite Bananu i Zivkovica, pa im jos neko dao priliku da se popnu na binu i blebecu, isterajte ih sa protesta jer prodaju vam maglu u kojoj samo vide svoj interes. Ovo moraju da budu gradjanski protesti i da sve rezultira povlacanjem prodaje, raspustanjem izdajnicke gradske vlade. U suprotnom prodace se ceo Nis. Aerodrom nije Bulatoviceva a ni Vuciceva dedovina nego nasa

  • Advokatska kancelarija

    21:38 // 31. 3. 2018.

    Ostavke naravno, kao i vanredni izbori, ali gospoda iz DJB treba da prvo prouče materiju pa tek onda da se izleću. Zakon o referendumu na kome bi se odlučivalo o imovini i statusu nekog JP bio bi neustavan. I da je po ustavu - lokalni referendum raspisuje lokalni parlament, isti onaj koji će Niški aerodrom za koji dan predati u ruke BG. Predlog je vam amaterski i nerealan.

    • Mika

      00:57 // 1. 4. 2018.

      Aleksicu- ti li si??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: