Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 25. 10. 2019.

| Politika

Reakcije na pretnje u Bujanovcu: Vacićeva retorika opasna i kažnjiva zakonom

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
srpska desnica bujanovacke
Vacićeva retorika opasna i kažnjiva zakonom ocenjuju advokati i političari; foto: bujanovacke.co.rs

Retorika Miše Vacića, lidera Srpske desnice, koji je prilikom osnivanja te stranke u Bujanovcu pretio proterivanjem “domaćim izdajnicima”, ima elemenata kršenja ljudskih prava i slobode, smatraju u Koordinacionom telu za jug Srbije. Advokati i lokalni političari ističu da su Vacićeve izjave ozbiljna pretnja po urušavanje ustavnog poretka i ružna slika Srbije.

To što je Vacić uputio niz pretnji Srbima koji učestvuju u lokalnoj vlasti u multinacionalnoj sredini i nazvao ih navodnim Srbima, poručivši da će njihova mesta zauzeti predstavnici Srpske desnice, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković osuđuje.

Navodi da je reč o zapaljivoj retorici suprotnoj zakonima ove zemlje,ali da nije, niti će izazvati podizanje tenzije i destabilizaciju.

I Srbima i Albancima i svima koji žive u tim opštinama Republike Srbije, nadležni državni organi i Koordinaciono telo garantuju slobodu kretanja i sva ljudska prava koja im po zakonima pripadaju - kaže Stanković.

Opštinski odbor Srpskog pokreta Dveri Vacićev govor smatra profašističkim, a Bujanovac osetljivim područjem gde fali samo jedna iskra da ionako jedva stabilizovano međunacionalno stanje pretvori u požar.

Nadamo se da ovakva retorika Miše Vacića, koji kao individua ne zaslužuje nikakvu pažnju, nije osmišljena u nekoj drugoj kuhinji, da bi se ovaj narod zaplašio, i kasnije prihvatio bilo kakvo rešenje prilikom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije - navode u ovom odboru.

Lider Socijaldemokratske stranke u Vranju Igor Andonov za Južne vesti kaže da u Srbiji na svakodnevnom nivou ima elemenata povreda ljudskih prava i da je ovo ružna slika Srbije.

Miša Vacić je produkt Aleksandra Vučića i pod njegovom je kontrolom, očigledno je šta Vacić radi po celoj Srbiji. On Vučiću treba da vuče “bolesno” desničarsko telo u ovoj državi. Problem ove države je što se zakoni selektivno primenjuju, primenjuju se na ljude koji su neistomišljenici SNS-a, a kada su iz SNS-a u pitanju je sve dozvoljeno - kaže Andonov.


Advokat: Više krivičnih dela u jednom nastupu

Da u Vacićevim izjavama ima elemenata krivičnog dela smatra Igor Zlatković, advokat iz Vranja. Vacićevu retoriku ocenjuje fraglantnim kršenjem ne samo ljudskih prava, već i ljudske slobode i pita se šta je ostalo za druge nacionalnosti i narodnosti u Srbiji, kada neko ovako želi da ograniči slobodu kretanja i življenja ljudi koji su njegove nacionalnosti.

Vacić je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a predviđena kazna za to je 5 godina - kaže Zlatković.

Dodaje da je Vacić svojim izjavama potkačio i elemente drugih krivičnih dela, poput povrede ravnopravnosti, kretanja, nastanjivanja i u jednom delu, sprečavanje političkog sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja na teritoriji Srbije.

Tužilaštvo je obavezno da reaguje, jer je ono što je on izgovorio kao lider parije izgovoreno na javnom skupu i te izjave su utoliko opasnije nego da su izgovorene privatno. Njegove reči predstavljaju ozbiljnu pretnju po urušavanje ustavnog poretka u Srbiji - kaže Zlatković.

Iako je odeljenje vranjskog Osnovnog Tužilaštva u Bujanovcu naložilo bujanovačkoj policiji da ispita izjave i okolnosti Miše Vacića, iz policije do objavljivanja ovog teksta Južnim vestima nisu odgovorili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    01:45 // 26. 10. 2019.

    "...[у] izjavama ima elemenata krivičnog dela smatra Igor Zlatković, advokat iz Vranja..."

    Читао сам једном давно на интернету да су пронашли једног адвоката који није у било чему видео елемената кривичног дела.
    Линија која раздваја слободу говора и кривично дело није прецизна и паушална оцена без образложења зашто нешто прелази границе закона такође спада у распиривање мржње.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: