Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:55, 30. 11. 2021.

| Politika

Republički referendum o izmeni Ustava raspisan za 16. januar

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Skupština Srbije
Raspisan referendum; Foto: Đorđe Stakić

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za nedelju, 16. januar, 2022. godine. Kako je rekao, promena Ustava se odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

U vreme masovnih protesta građana zbog Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, poslanici u Narodnoj skupštini Srbije su na sednici usvojili i Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta, kao i Predlog odluke o raspisivanju referenduma, a on će, kako je rekao Dačić, biti održan 16. januara od 7 do 20 sati.

Na republičkom referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju "da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije" sa “da” ili “ne”. Podsetiću jos jednom, zbog raznih laži koje se objavljuju svih ovih, rekao bih nedelja, meseci, da se promena Ustava odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca - poručio je Dačić.

Dodao je da promena Ustava nema nikakve veze sa pitanjem Kosova i Metohije, a naročito nema nikakve veze sa raznim drugim pitanjima koja se, kaže, politizuju u poslednje vreme.

I sve se to koristi za brutalno kršenje Zakona i Ustava kad je reč o protestima, blokadi saobraćajnica, napadu na političke neistomišljenike, jer ova promena Ustava i referendum se tiče isključivo pitanja vladavine prava, odnosno pravosuđa - rekao je Dačić.

Podsetimo, usvajanje Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, za koje građani i aktivisti tvrde da su povezani i sa potencijalnim otvaranjem rudnika Rio Tinto u Loznici, izvelo je prethodne subote građane na ulice u nekoliko gradova, većinom na zapadu i severu zemlje.

Blokada puteva i masovnih protesta nije bilo u Nišu i na jugu, ali najave da će ih biti ovog vikenda u Nišu počele su da kruže društvenim mrežama gde se Nišlije organizuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милорад Миливојша

    16:23 // 25. 12. 2021.

    На све што долази од ове власти ја гласам против.
    Лажов јуче, лажив данас, лажов увек...
    Даћу живот за председника (АВ) ако стане на трг и пред камерама се јавно покаје за све лажи, а дотле - НЕ! за сваки његов предлог.

  • Naissus

    18:41 // 1. 12. 2021.

    Nije bilo petog oktobra ali bice sigurno pre te vase sednice, u to mozete da se kladite. Setite se Slobodana Milosevica i 24-og septembra 2000-e godine. Sve ste blizi tom rezultatu, gospodo sektasi

  • Smuk

    13:29 // 1. 12. 2021.

    Čuo sam da za svako DA , daju 1€ ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: