Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 5. 2. 2016.

| Politika

“Romska stranka otvorena za sve obespravljene i siromašne”

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
saiti.jpg
Predsednik Romske stranke "Jedinstvo" Ferhad Saiti; foto: JV

Na predstojeće lokalne izbore u Nišu, Romska stranka “Jedinstvo” će izaći samostalno, mada su otvoreni za pregovore, kaže njen predsednik Ferhad Saiti. Ova stranka na jugu, kaže, broji preko 10.000 članova, ali to nisu samo Romi već i drugi obespravljeni i siromašni.

Prema rečima Saitija, stranka tek treba da odluči da li će izaći na izbore i na ostalim nivoima, ali na lokalne izlaze sigurno jer za svaki put, ističe, osvajaju sve više glasova zbog toga što “Romi prepoznaju da je neophodno da budu ujedinjeni i da imaju lidere koji će se boriti za njihove interese”.

Najveći problemi romske populacije su uslovi stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva, kao i loš socijalni program, jer je preko 90 odsto Roma socijalno ugroženo. Poboljšavanje ovih uslova će biti naš cilj u predstojećem periodu - kaže Saiti.

On dodaje i da su 2008. godine na lokalnim izborima imali oko 500 glasova, 2012. godine između 800 i 900 glasova, ali da nemaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu jer su, kako tvrdi, “izigrani od strane većine”.

Međutim, uspevamo da menjamo svest naše populacije i dobijamo sve veći broj članova, ali ne samo Roma već i većinskog naroda, jer su svi gladni socijalne pravde i boljih uslova života. Zato za sada imamo 15 opštinskih i gradskih odbora na jugu, jer je ovde najveća gravitacija Roma - dodaje on.

Iz ove partije poručuju da nisu zadovoljni onim što je urađeno u Dekadi Roma od 2005. do 2015. godine i najavljuju da će naročitu pažnju posvetiti borbi protiv manipulacije romskim glasovima od strane partija većinskog stanovništva, pravima nacionalnih manjina, legalizaciji romskih naselja i donošenju lokalnih akcionih planova za poboljšanje života Roma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    17:46 // 7. 2. 2016.

    ako nam obecate da nasa ulica delnicka u vrtiste opstina crveni krst dobije vodovod kanalizaciju ulicno svetlo put mi obespravljeni zitelji ulice u kojoj ima preko 200 kuca glasacemo za vas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: