Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 25. 10. 2017.

| Politika

Ruska diplomatija: Hojt Ji neprimereno i emocionalno govorio o Centru u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Novi magazin
hojt ji
Hojt Ji protiv dilomatskog statusa za Ruse; Arhivska fotografija; foto: flickr.com/US Army Europe

Dan nakon što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji rekao da Srbija “ne može da sedi na dve stolice” i ponovio negativne stavove o diplomatskom statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra, iz ruskog Ministarstva inostranih poslova poručuju da su Hojt Jieve izjave provokativne.

Neslaganja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država oko diplomatskog statusa zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru postaju sve glasnija, jer je Hojt Ji jasno poručio srpskim vlastima da politika balansiranja u ovom trenutku nije poželjna.

Još jednom je u fokusu bio Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i protivljenje Amerike da se Rusima u Nišu da diplomatski statust iako takav status imaju predstavnici NATO-a u Srbiji.

Rusi su poruke zamenika pomoćnika državnog sekretara protumačili kao emotivne.

Američki diplomata je grubo tražio od Beograda da preispita svoju saradnju sa Rusijom i fokusira se isključivo na približavanje Evropskoj uniji. On je, takođe neprimereno, emocionalnim izrazima govorio protiv davanja imuniteta i privilegija Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu - piše u saopštenju ruskog MSP.

Oni kažu i da se Amerikanci “pretvaraju da ne znaju” koliko je značajan Humanitarni centar u Nišu, ne samo za Srbiju, već za čitav region i Evropsku uniju.

Pozivamo naše američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini - poručuju Rusi.

Podsećaju i na to da su ekipe ruskih eksperata radile na deminiranju Srbije nakon NATO bombardovanja, kada je uklonjeno, kako kažu, “hiljade eksplozivnih predmeta koji su ostali nakon NATO bombardovanja 1999. godine, uključujući i municije sa osiromašenim uranijumom”.

Hoj Ji je svoje stavove izneo na Srpskom ekonomskom forumu u Beogradu, a to je preneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako piše u zvaničnom saopštenju, pažljivo saslušao Hojt Jia i “na direktan način odgovorio na njegove primdbe”.

Ipak, sadržaj odgovora, predsednik će objaviti narednih dana.

Najoštrije je odgovorio ministar vojske Aleksandar Vulin koji rekao da su izjave američkog diplomate “najteži javni i vrlo nediplomatski pritisci na našu zemlju”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M.M.3D

    14:08 // 28. 10. 2017.

    Amerikancima treba "ponuditi" mada oni nikog ne pitaju, da u hotelu Ambasador budu prostorije Gugl kompanije, a jednim delom da bude hotel, jer je zgrada velika, pa bi tako rusi i amerikanci imali svoje centre u Nisu a mi mogli da sedimo na dve stolice.

  • Balansero

    10:55 // 28. 10. 2017.

    Koje balansiranje kad je najvise u Srbiju ulazu zemlje EU. Prva kaze statistika, mada mozda laze u 2016 god.je ulozila Holandija preko 200 mil.eura, pa Nemacka,Lihtenstajn jer su pare drugih zemalja u Lihtenstajna, pa tek ide Rusija sa najmanje ulozenih 60 mil.eura, ali oni su nam dali migove i mozda to nije uracunato,ali bice sve kod jednih i drugih sigurno.

  • Zivorad s mustaci

    17:36 // 27. 10. 2017.

    Bar pijemo kao rusi, ako nista drugo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: