Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 23. 1. 2024.

| Politika

SKOJ traži nacionalizaciju aleksinačke "Magne"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Magna kompanija Aleksinac (2)
Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatrali da podnesu inicijativu da se nacionalizuje "Magna" iz Aleksinca; foto: JV

Savez komunističke omladine Jugoslavije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražio je da pokrene inicijativu da se kanadska firma Magna nacionalizuje, poslodavac finansijski kazni i protera iz Srbije. Takođe, tražili su da se isplati naknada za radnike u visini tri mesečne plate, ali i da se pokrene inicijativa za donošenje novog Zakon o sindikalnom organizovanju.

Osuđujući, kako kažu, neodgovornost, nemarnost i bahatost kako menadžmenta kompanije Magna, tako i nadležnih inspekcijskih i policijskih organa, SKOJ je od nadležnog ministarstva zatražio da po hitnom postupku utvrdi ko je odgovoran za simptome trovanja 162 radnika u Aleksincu.

Zahtevamo da Ministastvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrene inicijativu kod Vlade Republike Srbije da se kanadaska firma Magna nacionalizuje, a bahati poslodavac finansijski kazni i protera iz Srbije zbog ugrožavanja života radnika u Aleksincu. Takođe, inspektori moraju biti kontrolisani od strane sindikata i javnosti, a kažnjeni u slučaju korupcije i nesavesnog obavljanja posla - navodi se u saopštenju.

Magna kompanija Aleksinac Tražili su i da po hitnom postupku utvrdi odgovornost menadžmenta "Magne", koji bi nakon finansijske kazne bili proterani iz Srbije; foto: JV U zahtevu, SKOJ takođe traži i da se poveća broj inspektora rada, te da u buduće bude u odnosu jedan inspektor na 50 firmi, a ne na dosadašnjih 1695, a zatražili su i novi Zakon o sindikalnom organizovanju u kome će, kako kažu, svaki pravni subjekt biti u obavezi da ima sindikalne organizacije, čije će rukovodstvo birati zaposleni.

Podsetimo, zbog simptoma trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici Magna pomoć lekara potražila su 102 radnika, da bi se dva dana kasnije, grupa od 57 radnika, koji su počeli rad u trećoj smeni javilo Hitnoj pomoći u Aleksincu sa sličnim simptomima.

Tri dana nakon druge prijave simptoma trovanja radnika fabrike Magna u Aleksincu, uviđaj je završen i policija se povukla iz ovog objekta, ali još uvek nije poznato da li će fabrika početi sa probnim ili redovnim radom, s obzirom na to da odgovora nije bilo iz Inspekcije rada, kao ni iz ministarstava zdravlja i poljoprivrede čije su inspekcije obavile rad na terenu.

Predstavnici opozicije izrazili su sumnju da je razlog trovanja radnika "mnogo gori od lepka".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Realno

    23:12 // 23. 1. 2024.

    Apsolutno su u pravu za sve sto su izneli.

  • Filozof

    15:27 // 23. 1. 2024.

    Tako mi druga Tite, DOLE KAPITALIZAM, drugovi i drugarice ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: