Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 22. 6. 2020.

| Politika

SNS bez pobede na lokalu u Surdulici i Bujanovcu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti, Bujanovačke
Glasanje
Socijalisti na lokalu pobedili u Surdulici, a Demokratska partija u Bujanovcu; foto: Matija Gačić

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalnim izborima u Vranju izašlo 58.11 % od ukupnog broja upisanih birača, a najviše glasova osvojio je SNS - 51,48 %. U Bosilegradu i Trgovištu naprednjaci su dobili skoro 100% glasova, dok je SNS na lokalnim izborima nadjačan u Surdulici gde je Socijalistička partija Srbija pobedila i u Bujanovcu gde je Demokratska partija Nagipa Arifija osvojila najviše glasova.

Pravo glasa u Vranju imalo je 61.695 građana, a glasalo se na 85 izbornih mesta, dok je u Vranjskoj Banji bilo 21 biračko mesto i 8.406 građana sa pravom glasa. Gradska izborna komisija obradila je 98 od 106 biračkih mesta.

Najbolji rezultata ima Srpska naprednja stranka, a druga je GG „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“ sa 17.60 %, treća je lista socijalista sa 11.01 %, a četvrta Jedinstvena Srbija sa 8.69 % osvojenih glasova.

Pored Srpske radikalne stranke koja sa 1,57% glasova nije prešla cenzus, u lokalni parlament neće ući ni Metla 2020 koja je imala 2,55 %, Za kraljevinu Srbiju - za kraljevsko Vranje sa 2,06 % glasova i Za bratstvo i jedinstvo - 0,71 %.

Prema trenutnim podacima GIK-a, nevaženo je 4,33 % glasačkih listića. Osim što su glasači pokušavali da mobilnim telefonom fotografišu glasačke listiće i uhapšenog člana Srpske desnice zbog pretnji predsedniku biračkog odbora, drugih problema nije bilo.


U Bosilegradu i Trgovištu naprednjacima više od 90% glasova

Bosilegrađani su na lokalnim izborima mogli da biraju između Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke. Od ukupnog broja upisanih birača - 7.606, 70 % je iskoristilo svoje pravo, a prema rečima donedavnog predsednika Opštine Vladimira Zaharijeva, preko 90 % glasova pripalo je SNS-u.

I u Trgovištu će naprednjaci moći sami da formiraju vlast, prema podacima OIK-a, sa 94,70 % glasova. Od 4.647 upisanih birača, na glasanje je izašlo 3.563 ljudi - 76,67 %. Za radikale je glasalo 2,55 % građana, a 98 listića su nevažeća.

Za naprednjake u Vladičinom Hanu glasalo je 58% birača od 16.678 sa pravom glasa. Skoro 20 % birača glasalo je za listu “Novica Petrović - hanski domaćini”, a za Socijalističku partiju Srbije 9,5% Hančana.

Cenzus su prešle i stranke Metla 2020 sa 4 % glasova i Ruska stranka sa nešto više od 3 %.

Izlaznost u Vladičinom Hanu je 66,7 %.


SNS na drugom mestu u Bujanovcu i Surdulici

Nešto više od 5.000 od 43.800 birača u Bujanovcu glasalo je za Demokratsku partiju Nagipa Arifija, dok je SNS dobio 80 glasova manje, piše portal Bujanovačke.

Treća u parlamentu biće Partija za demokratsko delovanje sa oko 3.700 glasova, pišu Bujanovačke, a za razliku od Demokratske partije i SNS koje su osvojile po 10 odborničkih mandata, PDD će imati 8 odbornika.

Pokret za demokratski progres osvojio je oko 1.950 glasova, koalicija Socijalističke partije Stojanče Arsića i Alternative za promene Arbera Pajazitija nešto više od 1.600 glasova, a po jedno odborničko mesto dobile su Demokratska unija Albanaca, Romska stranka Jedinstvo i Ujedninjena partija Roma.

Od 43.800 upisanih birača, svoje glasačko pravo iskoristilo je oko 48 %.

Opštinska izborna komisija u Surdulici i dalje ne navodi procente, ni konkretne brojke, ali socijalisti kažu da i dalje ostaju na vlasti.

Poput naprednjaka koji su sinoć u svim opštinama Pčinjskog okruga proslavili pobedu, u Surdulici su slavlje priredili socijalisti. Prema saznanjima Južnih vesti SPS će u narednom mandatu imati 18 odbornika, a SNS samo jednog manje.

Pravo glasa u Surdulici je imalo 17.195 birača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:47 // 22. 6. 2020.

    Velika šteta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: