Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 9. 11. 2015.

| Politika

SNS optužuje gradonačelnika Vranja, a gradonačelnik Vladu Srbije

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-pozoriste-vranje-obnova.jpg
U betonu se nalaze kancerogena jedinjenja; foto: JV arhiva

Nakon što su vranjski naprednjaci zatražili ostavku gradonačelnika i gradskih većnika zbog korišćenja štetnih materijala na obnovi vranjskog pozorišta, saopštenjima su se oglasile sve stranke koje čine vladajuću koaliciju, dok gradonačelnik smatra da krivci sede u Vladi Srbije.

Naime, vranjski SNS zatražio je ostavke gradskih većnika na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem (SPS) po principu “komandne odgovornosti” jer je, po njihovim rečima, nedopustivo da, umesto prihvatanja odgovornosti, naročito za ugrožavanje zdravlja ljudi, krivicu prebacuju na izvođače.

Naprednjaci, koji su u Vranju u opoziciji, traže i odgovornost zbog, kako navode, propuštanja da se blagovremeno reaguje nakon prvog ukazivanja na to da se u izgradnji koriste otrovni materijali, a najviše zameraju upravo gradonačelniku koji je na čelu Odbora za izgradnju Pozorišta, a koga su u saopštenju pitali zašto je sakrivao izveštaj Instituta “Vinča” skoro cele 2 nedelje?

Naprednjacima je ubrzo i stigao odgovor iz kabineta gradonačelnika Vranja.

Zarad javnosti odgovorno tvrdim da nije bilo nikakve namere da se zataška izveštaj i prolongira njegovo objavljivanje, već  smo od stručnjaka iz Instituta “Vinča“ čekali predlog mera i onda upoznali javnost – kaže se u saopštenju Antića.

antic Gradonačelnik Vranja krivce traži u Vladi Srbij; foto: JV arhivaIpak, zanimljiva konstatacija u “prepisci” sa naprednjacima nalazi se na kraju gradonačelnikovog saopštenja.

Nije li Vas posle ovoga sramota? Ako nije, onda imate ozbiljan problem – stoji u Antićevom saopštenju.

Međutim, dok naprednjaci smatraju da je rukovodstvo grada krivo zbog svih problema, a da svu krivicu pokušavaju da svale na izvođača radova, gradonačelnik ocenjuje da krivci sede u Vladi.

Najodgovorniji ne sede u Vranju, već u Vladi koja je, uprkos protivljenju Evropske unije, 2013. godine ukinula Agenciju za hemikalije i otvorila put za bogaćenje pojedinaca i to na ušrtb zdravlja ljudi. Učinjeno je to pod izgovorom da se "ispunjavaju predizborna obećanja“, a povodom otrovnih zgrada ministarka Zorana Mihajlović je izjavila “niko nije kriv, desilo se“ – kaže Antić.

Ubrzo su se sve stranke na vlasti (SPS, DS, JS, SDPS i PUPS) osetile prozvanim i sve su se oglasile saopštenjima, podržavajući odluke koje je donosilo gradsko rukovodstvo u kome sede i njihovi predstavnici.

Jedinstvena Srbija traži utvrđivanje odgovornosti, DS podseća da je u trenutku izbora izvođača i SNS bio na vlasti, PUPS tvrdi da svako mora da odgovara za ono šta i kako radi, dok SDPS smatra da ovaj problem ne treba da bude razlog za politička prepucavanja vlasti i opozicije.

Podsetimo, mesec dana nakon što je radnicima na izgradnji vranjskog pozorišta "Bora Stanković" pozlilo, Insitut "Vinča" je utvrdio da u betonu postoje fenolni materijali i niske koncentracije isparljivih aromatičnih ugljovodonika, koji se, kažu stručnjaci, smatraju kancerogenim jedinjenjima.

Ulaz u Pozorište je zatvoren, čekaju se stručnjaci iz Instituta da štetna jedinjenja uklone, a opasnosti po spoljnu bezbednost i zdravlje građana nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    19:16 // 9. 11. 2015.

    Zašto je država, nakon potvrde da su "smrdljive" zgrade u Beogradu opasne po zdravlje ljudi, dozvolila da se i dalje proizvodi i koristi opasna hemikalija? Zašto vlasnik te firme nije o svom trošku srušio "smrdljive" zgrade i izgradio iste takve ali koje nisu opasne po zdravlje ljudi? Zašto se on nije našao u zatvoru zbog izazivanja opasnosti i svesnog ugržavanja zdravlja ljudi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: