Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 26. 6. 2018.

| Politika

SNS priprema članstvo i građane na jugu Srbije za konačno rešenje pitanja Kosova?

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Potpredsednica SNS-a posećuje lokalne odbore na jugu Srbije
Potpredsednica SNS-a posećuje lokalne odbore na jugu Srbije; foto: printscreen/marijaobradović.rs

Na sastanku koji je sredinom meseca održan u prostorijama Opštine Babušnica, kako novinari Južnih vesti nezvanično saznaju, potpredsednica SNS-a Marija Obradović obavestila je članove lokalnog odbora stranke o nameri vrha države da uz referendum reši pitanje Kosova. Poverenica SNS-a za Babušnicu i predsednica Opštine potvrdila je da je sastanak održan, ali nije precizirala o čemu se na njemu govorilo.

Članovi lokalnog odbora u Babušnici, nezvanično saznajemo, na sastanku 16. juna dobili su zadatak da krenu u kampanju pripreme građana za prihvatanje sveobuhvatnog sporazuma sa Kosovom, jer su u centrali stranke svesni da trenutno nemaju većinsku podršku naroda.

Potpredsednica Obradović je rekla da nam je pitanje Kosova veliki teret, da sprečava Srbiju da napreduje u evrointegracijama i da mora da dođe do nekog kompromisa. Vučiću je saopšteno iz Stejt Departmenta da Srbija mora da prizna Kosovo i da je za nas dobro da se to desi što pre - nezvanično nam je saopštio jedan od prisutnih na sastanku.

Članovima stranke se putem mobilnog telefona, kako saznajemo, obratio i predsednik SNS i predsednik države Aleksandar Vučić, koji je rekao da su veliki pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, ali da će se održati referendum na kome će narod glasati i doneti konačnu odluku.

U Opštinskom odboru SNS-a u Babušnici, potvrdili su da je do sastanka došlo, ali o temama nisu hteli da govore. Slađana Nikolić, poverenica SNS za Babušnicu Slađana Nikolić, poverenica SNS za Babušnicu; foto: Info servis Doma kulture; foto: Info servis Doma kulture

Imali smo sastanak, ali ne mogu konkretno da govorim šta se na njemu govorilo. Radi se o unutarstranačkim stvarima, govorili smo o unapređenu stranke na lokalu, budućim aktivnostima i slično - rekla je Slađana Nikolić, poverenica SNS-a za Babušnicu.

Potpredsednica stranke Marija Obradović nije odgovorila na pozive, poruke i mejlove novinara, a na svom sajtu javno je objavila plan poseta jugu Srbije, ali ne i svrhu poseta.

Ciklus poseta opštinskim odborima Srpske napredne stranke u jugoistočnom delu Srbije potpredsednica Glavnog odbora SNS Marija Obradović započela je u Crnoj Travi i Vlasotincu. Ona će, tokom juna, posetiti tridesetak odbora u Topličkom, Jablaničkom, Nišavskom, Pirotskom, Rasinskom i Pčinjskom okrugu, gde će sa lokalnim funkcionerima i članovima stranke analizirati dosadašnje, zadate i postignute rezultate - navodi se na sajtu.

Sastanku je pored potpredsednice SNS i članova iz Babušnice prisustvovao i Milan Božić, koordinator vladajuće stranke za Pirotski okrug.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posle nove runde dijaloga o Kosovu sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini u Briselu da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, ali je i tada naglasio da on neće ništa potpisivati, već će konačnu odluku dati narod.

O suštinskom priznavanju Kosova od strane Srbije se do sada nije govorilo, ali bi pomenuti sporazum navodno trebalo da obezbedi Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama i tako ga uvrsti među priznate države sveta.


Šta kaže Ustav?

U preambuli Ustava Srbije koji je donet 2006. godine, navodi se da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, te da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, a granica Republike Srbije je nepovrediva i menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.

Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih organa da zastupaju i štite interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima - navodi se u preambuli.

Član 182. Ustava Srbije kaže da Zakon određuje uslove pod kojima se može promeniti granica između autonomnih pokrajina.

Teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom - navodi se u Ustavu.

Ukoliko bude referenduma koji predsednik Vučić sve češće najavljuje, trebalo bi očekivati i promenu Ustava kako bi se unele izmene u skladu sa rezultatima glasanja građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pametan i normalan

    16:47 // 27. 6. 2018.

    Odmah glasam za nezavisno kosovo ukoliko bude takvo pitanje.glasam za buducnost sve dece a ne za teret proslosti i brigu.pametnom dosta!

    • Овца за шишање

      22:00 // 27. 6. 2018.

      Кад ти неко преотме жену предај му и децу, зарад њихове будућности!

  • Oscar Pitagor

    15:58 // 27. 6. 2018.

    Да ли сте сигурни? Немој после буде да припремају народ за линију Карловац - Карлобаг - Вировитица - Огулин.

  • misa

    13:15 // 27. 6. 2018.

    Bahati vođa koji nikoga ništa ne pita kada ruši, pravi kineske čegrtaljke (fontane)... i preti svom narodu konstantnom tenzijom, sada će da se sakrije iza istog tog naroda i to najviše iza normalnih ljudi koji znaju da je Kosovo odavno izgubljeno. Napraviće referendum, iako će naići na slab odziv, izlažiraće ga kao i svako glasanje i na kraju će da opere ruke "Nisam ja, narod rekao". A i Djilas..

    • Razum

      23:40 // 27. 6. 2018.

      Niko ne razmislja o tome da ce priznanje Kosova otvoriti vrata pakla za Srbiju. Kad zavrse sa Kosovom krece komadanje Srbije. A ako se na referendumu narod odrekne kosova licno cu se boriti za komadanje Srbije. Bez Kosova Srbija nije Srbija!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: