Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 14. 1. 2022.

| Politika

SNS vodi kampanju i za referendum – zovu građane na jugu telefonom da zaokruže "da"

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Telefoniranje
Kontakt centri namenje pre svega starijim i iznemoglim osobama; ilustracija; foto: Flickr/Eelke

Iako je reč o državnom, a ne stranačkom pitanju, građanima na jugu Srbije uveliko zvone mobilni telefoni, a poziv dolazi od članova Srpske napredne stranke sa molbom ljudima da izađu na referendum i zaokruže opciju "da". Stručnjake ne iznenađuje što naprednjaci vode i referendumsku kampanju, jer bi pobeda opcije "ne" bila poraz i za vladajuću stranku i predsednika, ali upozoravaju da je ona protivzakonita jer je na delu zloupotreba podataka građana i pritisak jer što koriste njihove brojeve i kontaktiraju one koji to i ne žele.

"Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije" - pitanje je na koje će građani koji izađu na referendum moći da odgovore sa "da" ili "ne". Da na to pitanje odgovore potvrdno javno pozivaj građane članovi SNS-a, među kojima je i predsednica Vlade Ana Brnabić, a i u Leskovcu je stranka organizovala "da" konferenciju.

SNS je otišao i korak dalje, pa su u pojedinim gradovima na jugu Srbije počeli i da zovu građane na telefon.

Od jutros su pozivi počeli da stižu u Vladičinom Hanu, a jednu devojku iz tog grada je umesto alarma probudio poziv SNS-a. sns "Uputstvo za akciju"; foto: printscreen

Probudili su me jutros pozivom, zvala je neka devojka. Predstavila se da je iz Srpske napredne stranke i zamolila me da izađem na referendum i glasam za opciju "da". Pozvali su me na mobilni telefon i stvarno ne znam odakle nabavljaju brojeve telefona i kako mogu da imaju moj broj - kaže Hančanka.

To nije jedini slučaj, pa navodi da su kasnije pozivali i druge građane i članove njene porodice. Osim toga što su pozvali na referendum, kaže da nisu rekli ni koje je pitanje, niti objasnili zašto da zaokruži "da".

Zašto postoji stranačka aktivnost oko referenduma i šta još, pored poziva, ona podrazumeva novinari Južnih vesti su pitali i narodnu poslanicu iz Niša Jelena Žarić Kovačević, ali nije odgovorila.


"Referendumska kampanja SNS-a uvod za izbornu"

To što se stranka "meša" u državno pitanje kakvo je referendum za politikologa Bobana Stojanovića ima dva aspekta.

Smatra da bi pobeda opcije "ne" bila ozbiljan poraz vladajuće stranke i predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, kao i onih koji su u Skupštini usvojili izmene Ustava, pa ga ne iznenađuje kampanja i podseća da su ih političke stranke vodile i 2006. godine kada je usvojen Ustav.

Glasanje Stojanović kaže da je referendum uvod u izbornu kampanju; foto: Matija Gačić Međutim, upozorava da je SNS kampanja neregularna i protivzakonita upravo zbog poziva građana, pa kaže da je pitanje da li koriste dozvoljena ili nedozvoljena sredstva.

Sigurni glasovi su jedna potpuno legitimna i potpuno normalna stvar kada vam neko svesno sa željom da podatke jer želi da ga stranka obaveštava o nečemu. Drugo je kada oni koriste državne resurse i zloupotrebljavaju podatke građana, odnosno koriste verovatno imenike "Telekoma Srbije" i slično i pozivaju random građane koji nikad nisu pristali da budu kontaktirani od strane SNS-a i to je nedozvoljeno, to je i pritisak na birače, čak i kažnjivo Zakonom u smislu zloupotrebe podataka o ličnosti i ličnih podataka koje građani imaju - kaže Stojanović.

Smatra da je referendum i raspisan da bi vlast pobedila, pa da je trenutna kampanja koju vodi vladajuća stranka uvod u izbornu kampanju. Zaključuje da koliko god građani potvrđivali referendumsko pitanje, da je to je jedna vrsta političke odluke koja je prethodno doneta u Narodnoj skupštini.

Podsetimo, mnogi građani nisu ni sigurni o čemu zapravo treba da odlučuju na referendumu, a pojedini stručnjaci kažu da se do potpunih informacija teško dolazi i da je to namera vlasti, a ne slučajni propust. Na jugu Srbije je oko 1.700 glasačkih mesta na referendumu, a zaraženi kovidom glasaju od kuće.

O referendumskom pitanju detaljnije možete da pročitate u tekstu na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    23:35 // 16. 1. 2022.

    Mislim da Vucic treba da poveca gorivo na 200..da se svi smirite

  • Koga za predsednika Srbije

    10:54 // 16. 1. 2022.

    Kada se glasa na izborima, 48 sati pre toga je zabranjena bilo kakva promocija i uticaj na glasace. Vlast na televiziji i danas vrsi pritisak na glasace da glasaju za promenu Ustava. Valjda bi zakon trebalo da bude isti za svako glasanje? U svakom slucaju stavite sat na desnu ruku da se zna da glasate NE!

    • Smuk

      12:20 // 16. 1. 2022.

      @Koga za predsednika Srbije : Misliš li da narod ima sat i zna da gleda u sat?
      I dalje , posle 12.godina ,narod ne vidi da je "5 do 12h" !!!!

  • Mts

    14:15 // 15. 1. 2022.

    Menjajte špijunsku mrežu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: