Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 12. 12. 2014.

| Politika

SPS ćuti o unutarstranačkim izborima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sps
Niški socijalisti kriju rezultate?, arhivska fotografija

Iako se u Socijalističkoj partiji Srbije uveliko odvijaju izbori na svim nivoima, u niškom odboru kažu da nikakve informacije o njima neće davati dok izborni procesi ne budu gotovi. Politički analitičari kažu da sve mora biti “pod budnim okom javnosti”.

Prema nezvaničnim informacijama, već su izabrani novi opštinski odbori SPS u svim niškim opštinama, a delegirani su i kandidati iz Niša za članove glavnog odbora.

Međutim, nikakvih preciznijih informacija o tome nema, jer u niškom SPS-u kažu da su unutarstranački izbori problem stranke.

Stav partije je takav da se ne iznose nikakve informacije u javnost dok se ne završi izborni proces. Kada sve bude završeno, javnost i mediji će biti obavešteni - kažu u niškom SPS-u.

vukovic Vuković: "Unutarstranački izbori ni u preduzeću nisu interna stvar, a kamoli u političkoj stranci", foto: MC BeogradIpak, Đorđe Vuković iz CeSID-a kaže da ukoliko stranka “želi da bude u igri i vrši vlast” onda sve što radi mora da bude transparentno.

U dobrom delu delu država u Evropi i svetu unutarstranačke izbore regulišu državni, a ne stranački organi. Recimo u Americi kada imate izbore unutar Demokratske ili Republikanske stranke Federalna izborna komisija kontroliše taj proces. Vrlo je daleko od modernog poimanja demokratije ideja da je interna stvar stranke njihov unutarstranački izbor - kaže Vuković.

I Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju podseća da je transparentnost karakteristika modernog društva i da u svetu o unutarstranačkim izborima odlučuje puno ljudi.

Naše stranke su centralizovane, centralistički organizovane. Način funkcionisanja je okrenut lideru ili liderima, a potrebno je da bude drugačije, da budu otvorene i transparentne - rekao je Jovanović.

vukomanovic i potpredsednica SPS ćuti o izborima, foto: sps.org.rsOno što je poznato i izvesno je da će jedini kandidat za predsednika stranke biti Ivica Dačić, a sve ostalo su, kako je rekla i potpredsednica SPS Dijana Vukomanović, interni podaci.

Ivica Dačić će biti jedini kandidat za predsednika Socijalističke partije Srbije. Za to je dobio apsolutnu podršku baze. Što se broja kandidata za potpredsednike stranke i Izvršnog odbora tiče, to su još interni podaci. U ovoj partiji tradicionalno se poštuju statutarne procedure i odredbe - rekla je Vukomanović.

9. kongres SPS-a biti održan u nedelju, 14. decembra u Centru “Sava”. Tada bi trebalo da bude izabrano najviše rukovodstvo za koje će glasati 2.500 delagata iz cele Srbije.


U Nišu se čeka samo predsednik Gradskog odbora

sps U Nišu skoro sve završenoPrema nezvaničnim informacijama iz niškog SPS-a, opštinski odbori dobili su nove predsednike.

Prvi čovek SPS-a u Medijani biće aktuelni predsednik Skupštine ove opštine Momčilo Radojičić, Odbor u Paliluli vodiće predsednik tamošnje skupštine Miloš Stojković, u Panteleju je odbor preuzeo Miodrag Lazarević, aktuelni opštinski većnik, dok SPS u Niškoj Banji predvodi Predrag Stojanović. Socijaliste u Crvenom Krstu predvodiće Lidija Kocić, aktuelna šefica odborničke grupe u tamošnjoj skupštini.

Kandidati za članove Glavnog odbora SPS iz Niša biće aktuelni predsednik Skupštine Grada Mile Ilić, narodna poslanica Ivana Dinić, većnik Srđan Vasković, direktor JKP “Gorica” Igor Jovanić, većnik u Panteleju Dejan Nikolić, većnica u Crvenom Krstu Jovana Kocić i Predrag Stojanović iz Niške Banje.

Kako kaže izvor Južnih vesti, na izborima za kandidate za članove glavnog odbora nisu prošli poznati niški socijalisti Igor Novaković i Zoran Radovanović iako su se kandidovali u svojim opštinama Paliluli, odnosno Panteleju.

Ipak, postoji šansa da se nađu na listi kandidata jer predsednik stranke Ivica Dačić ima pravo da doda nekoliko imena po svom izboru.

Nakon kongresa koji je zakazan za nedelju treba očekivati i izbore za predsednika niškog odbora SPS koji i dalje predvodi Slavoljub Vlajković iako mu je još u oktobru prošle godine izglasano nepoverenje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zloslutnik

    11:58 // 15. 12. 2014.

    U odbore mogu biti izabrani samo oni funkcioneri koji su neposredno pred smanjenje plata, sebi povecali koeficijente za 30%.Tako da Radovanovic i Novakovic nisu prikladno drustvo za ove narodne junake

  • mima

    23:57 // 13. 12. 2014.

    Gorane,možeš samo da budeš zloban i da im zavidiš,i ti i svi tvoji istomišljenici.P.S. Pazi da te zloba i zavist ne unište!!!!

  • Saobracajac

    21:22 // 13. 12. 2014.

    Nisam član SPS-a,od ovih na sl. ne poznajem licno nijednog!Ali za razliku od Mileta i Novakovica koji su imali rodbinske podrske u SPS-u,jedino je Radovanovic sam gradio pošteno karijeru dr -profesora

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: