Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 15. 4. 2023.

| Politika

SPS postao deo vlasti u Gadžinom Hanu - neki odbornici tvrde da su tome prethodili pritisci i raskol u SNS-u

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Gadzin Han opstina foto Nikola Mitic
Ponovo politička previranja u Gadžinom Hanu; foto: N. Mitić

Do prošle sednice, na kojoj je smenjena predsednica Skupštine Marija Cvetković, odbornici SPS bili su opozicija u Gadžinom Hanu, ali će ubuduće praktično biti deo vlasti, što su i sami potvrdili, a dobili su i dva funkcionerska mesta. Cvetković kaže da SNS nije napustila, ali da će ubuduće nastupati kao samostalna odbornica, a svedoči o brojnim pritiscima koji su prethodili njenoj smeni. I opozicioni odbornik Damir Stojanović tvrdi da je bilo pritisaka i da već nekoliko meseci bukti rat naprednjaka u ovoj opštini, a da su smene i ulazak SPS u vlast usledili nakon posete novog koordinatora SNS Dalibora Šćekića. Predsednik opštine Milisav Filipović negira pritiske i ucenjivanje odbornika, uz tvrdnju da SNS ima samo jednu struju i da je situacija stabilna.

Da politička dešavanja u Gadžinom Hanu podsećaju na "španske serije" - komentar je odbornika Damira Stojanovića, nakon nedavnih smena i previranja unutar Srpske napredne stranke u ovoj opštini. Ovaj opozicioni odbornik kaže da je nakon 13 godina napustio sve stranačke funkcije u Jedinstvenoj Srbiji ispred koje je nastupao i da će ubuduće biti samostalni odbornik. Gadžin Han, predlog za smenu Marije Cvetković; foto: D. S Nakon sednice koja nije ni održana, usledila nova, a na njoj i smene naprednjaka; foto: D. S.

Napominje da to što je predsednica Skupštine Marija Cvetković smenjena na prošloj sednici nije glavna vest - već to što je SPS i zvanično postao deo vlasti u ovoj opštini, a pojašnjava i kako.

Na toj sednici azrešena je dužnosti člana opštinskog veća Milena Živković iz redova SNS-a, a izabran Dušan Ignjatović koji je potpredsednik OO SPS Gadžin Han. Takođe, na predlog zamenika šefa odborničke grupe SPS-a Violete Krstić razrešen je direktor Turističke organizacije Srđan Igić, a izbaran je Milan Veljković, takođe jedan od potpredsednika OO SPS-a u Gadžinom Hanu. Zanimljivo je da je novoizabrani direktor Veljković obavljao tu funkciju tokom 2019. i 2020. godine, te da je dolaskom SNS-a na vlast isti razrešen zbog zbog neizvršavanja poslova i zadataka iz nadležnosti direktora, kako je tada stajalo u obrazloženju njegove smene - pojašnjava Stojanović.

Da SPS praktično sada jeste deo vlasti u Gadžinom Hanu i da više neće nastupati kao opozicija, novinarki je potvrdio je i nekadašnji predsednik ove opštine Saša Đorđević, koji je predsednik opštinskog odbora SPS i šef odborničke grupe u Skupštini.

U nekom smislu jeste, SPS je podržao odluke koje su donete na poslednjoj sednici Skupštine i direktor Turističke organizacije je član SPS-a, kao što vam je poznato i jedan većnik je iz SPS-a. Iskreno rečeno, SPS kao partija državotvorna i partija koja i na republičkom nivou u vlasti, mi smo i ranije izražavali želju da smo zainteresovani da budemo deo i opštinske vlasti u Gadžinom Hanu - pojasnio je Đorđević.

Gadžin Han trg; foto: D. S Šta je pozadina nedavnih smena u Gadžinom Hanu; foto: D. S. Odbornik Stojanović smatra da je opšte rasulo u SNS-u, kaže da već par meseci "bukti rat" među naprednjacima, a da je epilog najnovijih dešavanja u opštini - dolazak novog koordinatora SNS Dalibora Šćekića, kao i brojni pritisci na odbornike.

Podseća da je dolaskom SNS na vlast 2020. godine SPS bio opozicija, sve do prošle sednice, a njegov zaključak je da su sada zarad sitnih funkcija ušli u vlast sa onima koji su ih do juče držali u opoziciji.

Da je sve ovo jedna velika lakrdija i cirkus od vlasti u Gadžinom Hanu govori činjenica da je Milisav Filipović sadašnji predsednik opštine Gadžin Han na lokalnim izborima 2016. bio na listi SPS-a, a kasnije i član opštinskog veća u mandatu tadašnjeg predsednika opštine Saše Đorđevića (predsednik OO SPS Gadžin Han i šef odborničke grupe SPS). 2019 godine Milisav Filipović "zabija nož u leđa" Đorđeviću i preleće u SNS, a Saša Đorđević nakon 15 godina na funkciji predsednika opštine Gadžin Han podnosi ostavku - podseća Stojanović.


Dolazak koordinatora Šćekića bio presudan?

Odbornik Stojanović otkriva i pozadinu aktuelnih dešavanja - kaže da je pre sednice na kojoj je smenjena Marija Cvetković, kao i odbornici, većnica i direktor Turističke organizacije, svi iz redova naprednjaka, bila zakazana sednica na kojoj je trebalo da raspravljaju o smeni zamenika predsednika Skupštine Slaviše Ivkovića. Gadžin Han, predlog za smenu zamenika predsednika Skupštine; foto: D. S Odbornici pre poslednje sednice predložili smenu zamenika predsednika Skupštine; foto: D.S.

Međutim, ta sednica nije održana, a odbornik Stojanović tvrdi da je razlog dolazak koordinatora SNS Dalibora Šćekića.

Za 24. februar je bila zakazana sednica Skupštine, na kojoj je trebalo da dođe do određenih smena i gde je grupa odbornika iz SNS-a, sa odbornicima SPS-a i Jedinstvene Srbije, potpisala akt o razrešenju zamenika predsednika Skupštine. Šta je tu vrlo bitno - na toj sednici je trebalo da bude izabran Boban Radonjić za zamenika, a upravo je on podneo ostavku sada posle svih tih pritisaka. Noć uoči te sednice je došao Dalibor Šćekić njihov koordinator, vršio pritiske, tražio da se sednica odloži i sednica je odložena - pojašnjava odbornik.

Mesec dana sednice nije bilo, pa su od Marije Cvetković kao predsednice Skupštine tražili da je zakaže, što kaže da je i učinila, ali odbornik Stojanović tvrdi da je uporedo zakazana još jedna. Gadžin Han, predlog Bobana Radonjića; foto: D. S.jpeg Odbornici predložili Bobana Radonjića za zamenika predsednika Skupštine, nakon smena podneo ostavku; foto: D. S.

Predsednica Skupštine zakazala je sednicu za petak, a zamenik istu tu sednicu za utorak. Mi smo kao odbornici imali dva poziva. Održane su obe, ova prva bez kvoruma, druga sa kvorumom. Nakon toga su usledile smene na novoj sednici, ostavke odbornika, pritisci, ucene. Šta se dešava u njihovim redovima ja ne znam, ali informacije koje imam su da su prisiljeni, da su dolazili kod njih kući sa potpisanim ostavkama i tako dalje. Oni koji su sada dali ostavke su ranije potpisali ostavku zamenika predsednika Skupštine - ističe Stojanović.

Cvetković takođe kaže da je njena smena usledila, kako i piše u obrazloženju, jer nije htela da sazove odloženu 23. sednicu Skupštine, iako je jeste zakazala, ali nije održana, jer nije bilo kvoruma. Već na narednoj, 24. po redu, ona je, kaže, bez najave smenjena.

Gadžin Han, zakazan nastavak sednice; foto: M. C Cvetković kaže da je zakazala sednicu, iako je to navedeno kao jedan od razloga za smenu; foto: M. C. Smenjena predsednica Skupštine je ranije preletanjem iz SPS u SNS bila i predsednica opštine i sada je pristala da razgovara sa novinarkom Južnih vesti, a i ona tvrdi da je njena smena usledila nakon brojnih pritisaka i ucenjivanja odbornika, kako bi SNS imao većinu za pripremljene smene.

Najverovatnije je to i sujeta predsednika opštine, koji je smatrao da ja želim ponovo da budem predsednica opštine, što nije tačno, ja da želim ja njemu ne bih predala tu funkciju i sami znate. A i ucenjivali su odbornike da podnose ostavke, ucenjivali su ih radnim mestima dece, supruga, čak imamo i te pismene ostavke koje su potpisali odbornici. Šef odborničke grupe je takođe smenjen, ucenjen je da žena ne može da mu ostane više kao radnik opštinske uprave i da će biti otpuštena, iako je u stalnom radnom odnosu - tvrdi Cvetković.

I ona pominje dolazak koordinatora SNS Dalibora Šćekića u Gadžin Han, kome kaže da je ponudila svoju ostavku, ali da je nije prihvatio.

Ne opterećujem se ja što se toga tiče, to je politička funckija, danas jesi sutra nisi, znate kako to ide. Samo mislim da je sramota, jer ja sam čak i htela da podnesem ostavku kada je bio koordinator Dalibor Šćekić u poseti Gadžinom Hanu. Ja sam tad i njemu rekla i svima, da ukoliko sam ja problem, ja ću da podnesem ostavku, ne mora mene niko da menja. On je meni doslovce rekao "nema potrebe, vidim da ste vi vrlo energična žena, takvi ljudi su potrebni opštini, nemojte da vam pada na pamet da podnosite ostavku". Da bi posle nepunih mesec dana ja bila na dnevnom redu za smenu - pojašnjava.

Marija-Cvetkovic-Gadzin-Han-V-Milic Cvetković kaže da će ubuduće biti samostalna odbornica; foto: Vesna Milić Ističe i da je niko iz Beograda nije pozvao nakon smene, niti se ona obratila stranci da traži zaštitu, jer kaže da ne želi da je neko veštački drži na nekoj funkciji.

Takođe navodi da je dobila podršku građana kao odbornik SNS, pa će do kraja mandata ostati u stranci, ali da će ubuduće u Skupštini opštine Gadžin Han biti samostalna odbornica.

Posle takve nenajavljene smene, u toj grupaciji, sa tim odbornicima, šta ja mogu da očekujem. Postoje neke stvari na Skupštini sa kojima se ja ne slažem i dok sam bila predsednica Skupštine. Sa stvarima sa kojima se nisam slagala i koje mislim da nisu u redu ili ih nisam stavljala na dnevni red, odbacivala sam ih sa obrazloženjem ili dala dobro obrazloženje zašto ne bi trebalo da se glasa po nekim tačkama - dodaje Cvetković.

I ona potvrđuje da SPS jeste ušao u vlast, a da oni to kao naprednjaci nisu znali, jer im to niko nije ni obrazložio, ni najavio.

Iako je SPS do juče bio opozicija i neki odbornici su čak tvrdili da ne žele da SPS uđe u vlast, da će prvi podneti ostavku ukoliko SPS bude deo vlasti, čak je to tvrdio i moj zamenik da će da izađe iz vlasti ukoliko SPS bude ušao u vlast. Međutim niko nije izašao iz vlasti, svi su zarad plata ostali tamo - zaključuje Cvetković.


Predsednik opštine kaže da SNS ima samo jednu struju

I predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je potvrdio saradnju sa SPS, ali kaže da nemaju zvaničan koalicioni sporazum, već da su dobili jedno mesto u Veću, kao i direktora Turističke organizacije. Gadžin Han, razlozi za smenu zamenika; foto: D. S Razlozi koje su naveli u predlogu smene koja nikada nije razmatrana; foto: D. S.

O strujama, sukobima i raskolu u SNS-u kaže da je situacija stabilna, a negira da je bilo pritisaka i ucena.

Tu jedna struja postoji, nikad nisu bile dve, e sad ti neki ljudi koji su pravili neke greške oni su razrešeni svojih dužnosti i to je to. Inače jedna je struja i situacija je stabilna. To za ucenjivanje je jedna totalna neistina, sednica Skupštine je javna i snima se i sve je to transparentno, a može i da se bukvalno svako od tih 15 odbornika izjasni da li je bilo ko zvao da nekog ucenjuje ili nešto slično uradi. U stvari su ti sami odbornici i podneli zahtev za sve te smene, na inicijativu odbornika je smena i urađena - pojašnjava Filipović.

Potvrđuje da ih jeste posetio Šćekić, ali da to nije utisalo na smene i uopšte situaciju u opštini.

Nema to veze sa tim, on čovek i pre nego što je došao, on je došao da se upoznamo, pošto je nov koordinator i da se predstavi ljudima, nema to veze sa njegovim dolaskom. Mi i dalje imamo većinu odbornika u Skupštini, to sa SPS-om je čisto neki dogovor da bi se više angažovali oko izvršenja nekih poslova i tako, nemamo nikakav koalicioni sporazum - navodi Filipović.

Filipović zaključuje i da su odbornici zahtevali smene i o njima glasali i da je sve sprovedeno u skladu sa Poslovnikom i Statutom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tričko

    07:26 // 16. 4. 2023.

    Nenad Dobrenović za predsednika opštine!

  • Torpedo

    18:10 // 15. 4. 2023.

    Nista cudno ! Provincijska prica, opstina nerazvijena, beda i zatucanost, pa kad mi se moze, menjam stranke ko carape i idem kod onih koji nesto daju !
    Pritom guram one do sebe, da oni ne bi gurnuli mene ! Malo para i svi bi neku mrvicu vlasti i u dzep. Propast nezustavljiva !

  • Toponičanka

    15:46 // 15. 4. 2023.

    Gospođa Cvetković je sama sebi skočila u stomak zbog svoje halapljivosti. Ona je slučaj za policiju, a ovaj momak Stojanović za neku ozbiljnu ustanovu. Mala smo mi sredina dobro se poznajemo. Predsedniku u svakom slučaju svaka čast, bori se i više nego što bi iko. Kakvo mu je okruženje dobro ih i trpi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: