Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 25. 5. 2020.

| Politika

SPS predao listu u Nišu i nada se pobedi - Mile Ilić prvi, povratak Novakovića

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sps foto A.S
Tri druga; foto: A. S.

“Da u narednom mandatnom periodu okončamo koncepciju započetu devedesetih godina - da Niš postane moderan evropski grad”, cilj je SPS-JS, kaže prvi na listi ove koalicije u Nišu Mile Ilić. Predali su potpise, čak njih 2.200, i kandidovali se za predstojeće lokalne izbore u Nišu koji će se održati 21. juna. Ilić je prvi, a posle pauze od jednog mandata, drugi na listi je Igor Novaković.

sps5 foto A.S "Hej, Sloveni" i Dačić; foto: A. S.“Mi stojimo postojano”, stihovi nekadašnje himne “Hej, Sloveni”, bili su ispisani na majicama aktivista koji su u Skupštinu Grada uneli kutije sa potpisima birača.

A na vrhu liste onaj koji himnu najbolje pamti - Mile Ilić, prvi čovek niških socijalista i grada do 1997. godine kada je nakon afere sa krađom izbora otišao u političko mirovanje, sve do 2008. Tada, opet kao lider niškog SPS, ulazi u koaliciju sa Demokratskom strankom koja ga je, između ostalih, 1996. smenila i nasledila.

Danas obećava nastavak svoje ideje iz devedesetih godina.

Naš cilj je da rezultati na ovim izborima za SPS budu najbolji od kada postiji SPS. Ako se dobro sećate ili ste čuli, devedesetih godina kada je SPS bio na vlasti u ovom gradu, Niš je bio najveće srpsko gradilište. Mi želimo da filozofija naše politike bude upravo ubrzani razvoj grada kako bi smo okončali koncepciju koju smo definisali devedesetih godina - da Niš postane moderan evropski grad - kaže Ilić.

Drugi cilj je, napominje, da se vrati respektibilna pozicija grada Niša u republici i da Niš bude grad o kome će se sa poštovanjem govoriti.

Da Niš bude grad koji će biti prepoznatljiv po rezultatima i koga će svi poštovati i da Niš bude po svom značaju drugi grad u Srbiji - kaže Ilić.

sps4 foto A.S 2.200 potpisa za kandidaturu; foto: A. S.Listu su, kako kažu, namerno predali 25. maja na nekadašnji Dan mladosti i nisu jurili da budu drugi, pa će tako na listiću, ukoliko sve bude kako treba, zauzeti sedmo mesto.

Pored Ilića, na listi je još 60 imena, a on kaže da polovina njih do sada nije bila politički aktivna.

Mislimo da je lista jedna od najjačih u gradu. Na njoj je 7 profesora Univerziteta. Na njoj je 7 doktora nauka. Jedan broj prosvetnih radnika, tu je najbolji direktor jedne firme u Nišu. Tu su advokati. Tu su ljudi koji pripadaju različitim generacijama. Trudili smo se da lista predstavlja spoj mladosti i iskustva i spoj mudrosti i energije - kaže Ilić.

sps3 foto A.S Predaja liste; foto: A. S.Predaji liste prisustvovao je i glavni koordinator SPS Novica Tončev koji je rekao da je njemu bilo najvažnije da na listi nema onih sa lažnim diplomama.

Gledao sam da na listi nema nikog sa kupljenom diplomom. Ako se i provuko neko taj sigurno neće biti odbornik u Skupštini Grada - rekao je Tončev.


“Pravo i jednakost za sve”, ali da li je to moguće u koaliciji sa SNS?

Jedan od slogana pod kojim SPS izlazi na ove izbore, kako je rekao Tončev, jeste “pravda i jednakost za sve”. Međutim, oni su prethodnih 8 godina bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, koja je kroz više primera i hapšenja političkih protivnika i nameštenih tendera i konkursa, pokazala da nisu baš svi isti.

Na pitanje da li je taj slogan održiv ukoliko se i nakon ovih izbora nastavi saradanja sa naprednjacima, Tončev kaže da je saradnja u prošlosti bila dobra.

Koliki nam je procenat toliko možemo da utičemo ne samo na socijalnu pravdu i politiku, nego na sve. Oni imaju i sami većinu i bez nas. A o postizbornim koalicijama...pratićemo rezultate izbore, glupo je sada pričati o tome. Možda mi njima ne trebamo, ali ja očekujem da pobedimo u Nišu - rekao je Tončev.


Povratak Igora Novakovića

sps2 foto A.S Ponovo u Skupštini; foto: A. S.Drugi na listi odmah iz Mileta Ilića nije predsednik lokalnog odbora socijalista Žarko Ranković, koji nije bio ni na predaju liste, već Igor Novaković, nekada perjanica niških socijalista i čovek koji se nije našao na listi 2016. godine.

Novaković je pre prošlih izbora bio hapšen zbog sumnje na malverzacije u vreme dok je upravljao “Jugoistokom”, a pre kampanje je zagovarao ideju da se sam kandiduje za gradonačelnika.

Na kraju je od toga odustao, ali nije bio previše aktivan u političkom životu prethodnih godina, sve do danas.

Očekujemo najbolji rezultat do sada u gradu NIšu u zadnjih 20 godina. A da bi se došlo do tog rezultata potrebno je imati znanje i političko, sintetičko, ne samo analitičko i kada su takvi teški trenuci onda se zovu provereni kadrovi. Ja sebe vidim kao čoveka koji je proveren, koji može da da svoj doprinos SPS da napravi najbolji rezultat - rekao je Novaković.

Tončev sa druge strane kaže da je on regionalni koordinator poslednjih nekoliko meseci i da ne zna šta je u niškom odboru bilo 2016. godine.

Ja smatram da je Igor Novaković kvalitetan čovek i da može da sprovede ideju naše partije i zbog toga je na listi - kaže Tončev.

Lista je danas predata i u Opštini Medijana, a nosilac je Ranković.

Podsetimo, lokalni izbori su zakazani za 21. juna, a do sada su liste u Nišu predali SNS, SPAS, SRS, Ujedinjena seljačka stranka, Ruska stranka i Narodni blok - Iskreno za Niš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marinko

    15:09 // 27. 5. 2020.

    Pitam se sta bi i gde bi bio Novakovic da mu nema tatinih posteno zaradjenih para iz Nitexa?

  • cale

    13:08 // 26. 5. 2020.

    Ali Novakovic da prvo odgovara za malverzacine u distribuciji.Ko jos njima veruje....

  • Milan

    11:55 // 26. 5. 2020.

    Vi stvarno posle 30 godina nemate nista bolje od Mileta Ilica?! :-D Ko se makar i 1% zamisli svojom glavom, sve mu je jasno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: