Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:02, 23. 3. 2023.

| Politika

SSP: Hitno preispitati rad Direkcije za javni prevoz, Nišlije prevoze nebezbedni autobusi

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
autobus
Traže reviziju ugovora o javno-privatnom partnerstvu; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je niška Direkcija za javni prevoz sklopila sa Niš ekspresom, Lastom i Strelom zahteva hitnu reviziju, kažu iz Stranke slobode i pravde i upozoravaju da rad Direkcije i njenog rukovodstva treba preispitati. Smatraju da je ugrožena bezbednost putnika jer ih prevoze autobusi stari i po 20 godina, kao i da oni povećavaju zagađenje.

Biljana Stanković iz niškog ogranka SSP-a ugovor vredan 88,7 miliona evra smatra štetnim i poručuje da treba da odgovaraju svi koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Ugovor je ostao upamćen kao najveća javna nabavka u Srbiji 2020. Sklopljen je na period od sedam godina i predviđa garantovanu zaradu izabranim prevoznicima bez obzira na broj prodatih karata, što znači da su prevoznici uvek u dobitku, dok Grad i građani trpe gubitak - pojašnjava Stanković.

Iz SSP-a tvrde da je samo u prvom kvartalu prošle godine iz gradskog budžeta prevoznicima uplaćeno 310.964.311 dinara na ime zagarantovane zarade, a da se gubitak koji ugovor proizvodi stalno povećava padom prodaje mesečnih karata jer firme sve više organizuju sopstveni prevoz.

Dodaju da su cene javnog prevoza u Nišu nerealne, jer mesečna karta za đake srednjih škola za prvu zonu košta 1.850 dinara, dok u Beogradu srednjoškolci za to plaćaju 1.090 dinara mesečno.

Cena za prvu i drugu zonu u Nišu je 2.460, a u Beogradu 1.120, dok je za sve tri zone u Nišu cena 3.085, a u Beogradu 1.410 dinara, kažu iz SSP-a.

Pored svih gubitaka, Direkcija za javni prevoz Grada Niša i dalje isplaćuje visoke plate i posebne stimulanse u vidu dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje sprovodi kroz javnu nabavku - ističu iz Stranke slobode i pravde.

Napominju da je i bezbednost putnika problematična, ali i povećanje zagađenja vazduha.

Za autobuse je predviđen nizak EURO standard, tako da građane Niša mogu da prevoze i autobusi stari 20 i više godina. O bezbednosti tih autobusa upozoravali smo u više navrata nakon što je došlo do nekoliko samozapaljenja autobusa tokom vožnje - zaključuju iz SSP-a.

Traže hitnu reviziju ugovora i poručuju da su građani oštećeni i uskraćeno za druge značajne investicije koje bi uticale pozitivno na kvalitet života u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DR

    17:39 // 26. 3. 2023.

    Zašto su vozači primorani da voze na opciju OUT na digitalnom tahografu ?

    • Ivica.

      15:31 // 27. 3. 2023.

      Dobro pitanje za Direkciju i dotičnu gospodu koja istu vodi iz pozadine.

  • Gaga

    13:26 // 25. 3. 2023.

    Milionske subvencije,a prevoz mozda i najskuplji u drzavi...ko tu"ubire kajmak"?!

  • Guskica

    10:30 // 24. 3. 2023.

    Imam nagradno pitanje: Tko je kriv za loše potpisivanje ugovora?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: