Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 24. 5. 2020.

| Politika

SSP Leskovac: Nabavljena zaštitna odela ne štite zdravstvene radnike od korone

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
korona
Nisu višesatna ni atestirana, smatraju u SSP; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Od početka epidemije, u Jablaničkom okrugu od virusa korona obolelo je 97 zaposlenih u zdravstvu, a većina njih su radnici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Leskovcu. Prema rečima Jelene Spirić iz Stranke slobode i pravde, za situaciju u zdravstvu kriva je vlast jer u početku opreme nije bilo, a kasnije je, kako kaže, nabavljena neadekvatna i sa nižim standardima.

U naletu epidemije skoro svi radnici Infektivnog odeljenja u Leskovcu bili su pozitivni na koronu, a na odeljenju su ostala da rade 2 lekara i 2 sestre. U međuvremenu je odeljenje reorganizovano - spojeno sa Grudnim, čiji načelnik sada upravlja i jednim i drugim, a na zaražavanje velikog broja medcinskog i nemedicinskog osoblja, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, uticalo je neadekvatno korišćenje opreme.

Zaštitna odela koje je dobila Opšta bolnica u Leskovcu, kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug, nisu za medicinsku upotrebu, kaže Spirićeva, jer, prema specifikacijama, nisu višesatna i atestirana. deklaracija sa odela Deklaracija sa odela, foto: SSP

Zaštitna odela koja našim zdravstvenim radnicima daju lažni osećaj sigurnosti, kao što je sve kod njega lažno, zapravo su neuslovna kineska odela koja nisu za bolničku upotrebu, nisu višesatna i atestiranaveć kupljenja na ko zna koji način i po ko zna kojoj ceni. Preko 80 obolelih zdravstvenih radnika bilo je optuženo od strane leskovačkog gradonačelnika zbog nepravilnog postupanja opremom koja, kako sada vidimo, nije ni namenjena za te svrhe! Pa kako ih nije sramota! To je odavanje priznanja junacima na prvoj liniji odbrane, koju vlast toliko spominje - kaže Spirićeva.

Dodaje i da je, prema obračunu koji je uradila Stranka slobode i pravde, duplo više novca potrošeno za nabavku opreme upoređujući cene na tržištu - sa najvećim cenama i količinama, sva zaštitna oprema trebalo bi da košta 180 miliona evra, a plaćena je 370 miliona.

Evidentno je da nabavka ima naznake spekulativne po samoj dokazano spornoj vrednosti, a i pitanja bez odgovora poput - šta je zapravo nabavljeno? Kako je dovezeno? I gde je ta silna oprema? Projekcija SSP-a je obuhvatala čak 9 miliona zaštitnih odela po kojoj bi bukvalno svaki zdravstveni radnik mogao da ih promeni, a ne da ih nose samo pojedina odeljenja na jugu i to čak po pet dana! Ponovo kažem, vrednost te iste nabavke iznosi duplo manje naših para - kaže ona.

Da je raspodela opreme u epidemiji bilo samo politička kampanja, smatra ona, a umesto što za zaražavanje krivi građanje, vlast treba da preuzme odgovornost jer su, dodaje, upavo oni krivi za ovakvo stanje u državi.

Dodaje i da, zbog celokupne epidemiološke situacije, treba prekinuti sve izborne radnje, a iz SSP-a traže odgovornost Štaba za vanredne situacije u Leskovcu zbog nemara prema zdravstvenim radnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    17:01 // 24. 5. 2020.

    Kakvi doktori, takva i odela. Ne dao Bog nikome da Leskovacki nesposobnjakovici nekog lece. Cast (retkim) izuzetcima, ali...

  • Milan

    12:09 // 24. 5. 2020.

    U tom izbornom procesu najugroženiji su naši najstariji sugrađani koji su bili zatvoreni 34 dana bez prava na slobodno kretanje.
    Održavanje izbora dok još uvek postoji mogućnost zaraze je van pameti !

  • Filozof stoik

    11:47 // 24. 5. 2020.

    ..jos uvek su mladi i neiskusni, ne treba im uzeti za zlo. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa NR Kinom poznatiji kao Toma diploma, zatim ministar Spoljnih poslova, ministar Trgovine, drzavni sekretar ministarstva Ekonomije, drzavni sekretar ministarstva Trgovine sem Srpskog jezika poznaju samo Bosnjacki, Crnogorski i Hrvatski jezik. Kineski i Engleski ucice u trecem razredu Osnovne skole

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: