Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 11. 8. 2019.

| Politika

SZS:"Parama za obnovu niškog trga obezbedili bi besplatne udžbenike za sve đake"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
11. slobodna zona
Zaključili su i da je besplatno školstvo u Srbiji preskupo; foto: Savez za Srbiju

Milioni koji se izdvajaju za rekonstrukciju Trga kralja Milana u Nišu bili bi dovoljni za čak 40.000 besplatnih kompleta udžbenika za đake - računica je predstavnika Saveza za Srbiju, koji su na "zoni slobode" u subotu razgovarali sa građanima. Zaključili su i da aktuelna vlast očigledno ne misli na obrazovanje, jer je besplatno školstvo u Srbiji preskupo.

11. niška "slobodna zona" opozicije otvorila je za avgust aktuelnu temu, koja roditeljima često izaziva glavobolje - računali su koliko im je potrebno para za kupovinu udžbenika i opremanje dece za polazak u školu.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković je rekao da sa ovakvim platama oni ne mogu da "izađu na kraj", jer je minimum 250 evra potrebno za jedno dete.

Komplet knjiga za đake prvake košta 50 evra, dok za 7. i 8. razred košta oko 100 evra. Sa 300 miliona dinara, koliko aktuelna vlast daje na rekonstrukciju Trga kralja Milana, što je negde oko 2,5 miliona evra, mogli smo da obezbedimo udžbenike za 40.000 đaka. Što znači da bi svi osnovci i srednjoškolci imali besplatne udžbenike - izračunao je Stanković.

Stanković je zaključio i da aktuelna vlast ne misli da je obrazovanje prioritet, a da je tako "dokazao je" primerom vladavine DS-a kada su, kako kaže, izgrađene 3 velike osnovne škole i rekonstruisano desetak, napravljeno 8 novih vrtića, uređeni su školski tereni i otvorene sportske hale.

Pre devet godina, otpočet je projekat sale za fizičko vaspitanje pri osnovnoj školi "Mika Antić". Urađen je i teren sa veštačkom travom. Završena je i velika sportska hala. Aktuelna vlast sedam godina ne može da završi salu za fizičko vaspitanje - istakao je Stanković.

Kaže da za 7 godina vlasti Srpske napredne stranke ni jedna škola nije adaptirana, a kamo li izgrađena. Iako je kao odbornik predlagao da se u Panteleju sagradi škola i vrtić, jer sve više ljudi naseljava ovu opštinu, ističe da ni to nije učinjeno.

Sa građanima je razgovarao i poverenik Pokreta slobodnih građana u Nišu Predrag Jovović koji je napomenuo da je evidentno poslednjih godina da svaki roditelj septembar dočeka sa užasom.

Nišlije nikada nisu bile privilegovane da ne moraju da kupuju udžbenike kao što su do nedavno bili roditelji beogradskih đaka - dodao je.

Obojica su konstatovala da je veliki problem što odmaralište u Divljani, gde su deca ranije išla na rekreativnu nastavu, više ne postoji.

Veliki broj osnovnih škola, oko 6.000 dece, čeka septembar kada treba da se reši situacija gde će oni pohađati rekreativnu nastavu? Važno je roditeljima da li će da izdvoje nekih 8.000 dinara za rekreativnu nastavu u Divljani ili će morati da daju 20.000 dinara za Kopaonik ili negde drugde - ukazao je Stanković.

Jovović je zaključio da je ceo školski sistem ispolitizovan i "pod šapama SNS-a", kao i da je prioritet da se on što pre dovede u red.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilija

    00:38 // 13. 8. 2019.

    Bravo Stankovicu.

  • Slavica

    11:19 // 12. 8. 2019.

    Ivan i Stankovic su u pravu.Samo njih mlade podrzati. Sve ostalo preletacevici, gledaju licni interes. Istrosene politicare ni na slici ne gledam.

    • eli

      15:40 // 14. 8. 2019.

      Gospodin Stanković radi u Vodovodu, ali se reeetko pojavljuje na posao, kad bude prestao da koristi takve benifite od vlasti, možda mu nešto poverujem

  • Emilija

    11:17 // 12. 8. 2019.

    5 godina cekamo da se izgradi skola i vrtic na Somborskom bulevaru. Lazu nas samo. Pantelej je pusten niz vodu. A i ceo Nis.

    • illuminat

      17:09 // 12. 8. 2019.

      Somborski bulevar ne spada u pantalej

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: