Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 19. 6. 2023.

| Politika

Sednice Gradskog veća u Nišu - često telefonske i skrivene od "očiju javnosti"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradsko veće 2 niš
Gradonačelnica se i našalila ponudivši novinarima da ostave broj telefona da prisustvuju telefonskim sednicama; foto: JV / Tamara Radovanović

Iako bi sednice Gradskog veća, u skladu sa Zakonom, Statutom Grada, a prema Informatoru, trebalo da budu javne, u Nišu predstavnike medija pozivaju samo na određene, dok se druge održavaju iza "očiju javnosti". Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se novinari pozivaju na sednice “koje su uživo”, a da su ostale telefonske.

Niz odluka niško Gradsko veće donelo je ove godine na sednicama na koje novinari nisu bili pozvani. Sotirovski kaže da se oni pozivaju samo na sednice koje su “uživo”, dok se druge održavaju telefonski.

U međuvremenu je bilo mnogo telefonskih sednica iz više razloga - ili su nam većnici na odmoru ili na službenom putu, ali definitivno se telefonom sednice mnogo brže završavaju i organizuju nego kada su uživo. Merodavne su i jedne i druge sednice Gradskog veća, nema tu nikakve razlike, ali se jedno radi telefonskim putem, a jedno uživo - navodi ona.

“Na telefonske ne možete da budete pozvani, nažalost, osim ako ne ostavite broj telefona, pa da vas uključimo” - dodaje gradonačelnica, uz napomenu da je to samo šala.

Prema Zakonu o lokalnim samoupravama, sednica gradskih veća su javne, a to piše i u Informatoru o radu niškog Gradskog veća, gde je i linkovan tekst Zakona.

Rad Gradskog veća i njegovih radnih tela je javan - istaknuto je u Informatoru.


“Šetanje” novinara na sednicama

gradsko veće niš 1 Sednice Gradskog veća su, prema Informatoru, javne; foto: JV / Tamara RadovanovićNa današnju sednicu novinari su pozvani, ali im je najpre bilo zabranjeno da uđu u salu, pošto su iz obezbeđenja rekli da je samo snimateljima dozvoljeno da uđu da snime kadrove za pokrivanje. Na pitanje ko je to naložio, odgovarali su da im je tako rečeno i da to samo prenose.

Novinari koji su došli bez fotografa i snimatelja ostali su u prizemlju, u holu Gradske kuće, dok im iz obezbeđenja nisu rekli da ipak mogu da odu do sale u kojoj se održava sednica i da fotografišu, a da nakon toga opet siđu dole i čekaju zvanične izjave.

Onda je šefica Kabineta gradonačelnice Lora Nikolić ipak pozvala novinare da uđu i slobodno prate sednicu, kada su većnici već izneli i usvojili nekoliko tačaka.

Na sednici je usvojeno ukupno osam tačaka, koje se tiču budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, programa praćenja nivoa buke, programa kontrole kvaliteta vazduha, utvrđivanja iznosa za književnu nagradu za delo za decu i mlade, kao i odobravanja dodele 35 legitimacija za besplatan javni prevoz učesnicima projekta “Letnji univerzitet”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    08:03 // 20. 6. 2023.

    Ma ovo nema smisla, ali Nišlije ne gubite nadu.

  • Prpa

    00:58 // 20. 6. 2023.

    E zato svi na sledeći protest u Niš - u… Gadonačelnica misli da je iznad zakona ne ne, nećemo tako, da krenemo od početka!

  • Var tehnolog

    21:37 // 19. 6. 2023.

    Boze, strasno ! Pogledajte ih ! Sta ste dopustil, glupanderi iz Nisa, da vam ovi kroje sudbinu a svoj zivot, za kratko vreme ,debelo, unapredise ! Nema etalona, diljem Srbije,za nerad, neznanje,nemanje gradskog slifa i bahatost !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: