Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:59, 2. 2. 2018.

| Politika

Skat: Status NATO vojnika u Srbiji i ono što traže Rusi u Nišu nisu isto

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
skat
Skat kaže da NATo vojnici nemaju pun imunitet u Srbiji; foto: usafe.af.mil/Tech. Sgt. Ryan Crane

Ponovivši više puta da nije normalno da osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra dobije diplomatski status, amabasador SAD Kajl Skat tvrdi da ni vojnici NATO pakta nemaju u Srbiji takav status - niti imunitet, niti eksteritorijalnost.

Razbijajući "usađene mitove u srpskoj javnosti", kako je sam koncipirao svoje predavanje “Pogrešno razumevanje politike SAD u Srbiji” u Nišu, ambasador Kajl Skat objašnjavao je da nije tačno uvreženo mišljenje da NATO vojnici u Srbiji mogu da rade šta hoće.

Oni imaju neka prava, ali moraju da pošalju zahtev i da Srbija kaže - da. Moraju da prođu kontrolu, pregleda im se šta prenose preko granice, ne mogu da uđu kad hoće, ne mogu da rade šta hoće. Ima ih četvorica i smešteni su u Ministarstvu odbrane - navodi Skat.

Nasuprot njima, kako tvrdi Skat, Rusi u Nišu žele da imaju odrešene ruke, diplomatski status za celo osoblje i bez kontrole uvoza robe u Srbiju. O statusu robe kao kamenu spoticanja, ranije je govorio i norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad objašnjavajući da je tranzit robe sporan zato što srpske vlasti ne bi mogle da kontrolišu šta Rusi uvoze i dovoze u Niš, a i da spske vlasti ne bi ništa mogle da odbiju Rusima, jer bi se sva roba vodila kao humanitarna.

Sada mu se pridružio i Skat.

Rusi traže da ih tretiraju kao diplomate u Nišu, a to znači da budu imuni od gonjenja, da budu izuzeti od inspekcija robe koju unose u ovu zemlju. Da Centar u Nišu bude posebna teritorija. Tako bi im vi dali suverenitet nad svojom teritorijom i mi ptamo Srbiju - zašto traže to, zašto vas toliko pritiskaju? Nije normalno da im se da sve to - kaže Skat.

Napravivši paralelu sa ruskim vatrogascima u Nišu, Skat je naveo da u njegovoj rodnoj Virdžiniji postoje vatrogasci-specijalci koji idu svuda po svetu kada ih neko pozove u pomoć, ali, kako kaže, nikad ne traže diplomatski status.


“Moj baštovan nema diplomatski status”

Ministar spoljnih poslova Srbije i jedan od najvećih lobista Centra u Nišu, Ivica Dačić, ranije je govorio da ne vidi zašto se diže buka oko statusa Rusa u Nišu, "kad takav status ima i Skatov batler u Ambasadi SAD u Beogradu”. Odgovarajući ministru Dačiću, Skat je to negirao.

Niti moj baštovan, niti domar, niti kafe kuvarica imaju diplomatski status. Podležu zakonima Srbije. I kad Dačić kaže da je to isto - ne, nije - rekao je Skat.

Inače, ministar Dačić je ranije tražio da se to statusno pitanje Centra “reši ili da se Centar ugasi”.

Niš je zahvaljujući Centru, smeštenom na nekoliko stotina metara od niškog aerodroma i skoro istoj udaljenosti od auto-puta, postao poprište geopolitičkog “obaranja ruku” Istoka i Zapada. Srbija se mesecima nalazi u (ne)diplomatskoj “unakrsnoj vatri” Amerike i Rusije.

Podsetimo, zvaničnici SAD tvrdili su da je to potencijalni špijunski centar i buduća ruska vojna baza, koja bi kao takva bila prva ruska baza na tlu Evrope posle raspada Varšavskog pakta. Ruska strana je sve te optužbe nazvala apsurdnim, a istupe američkih zvaničnika nazivala “emotivnim i preteranim”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rusofil

    20:27 // 5. 2. 2018.

    Pa normalno da nije isto vi ste nam krvni neprijatelji, a Rusi iskreni prijatelji, ali vi ste sila, a sila boga ne moli.

  • Milisav

    11:34 // 4. 2. 2018.

    Razočaran sam, Vašim pristrasnim nastupom. Toliko zadrtosti, toliko nezajažljivosti, toliko želje u isticanju vaših interesa, želje da budete gospodari Svega, da to zdravoj pameti biva otužno i bljutavo. Kada ste vi našli zashodnim, da malenoj Srbiji, krojite kapu, da je udenete u grupu vazalskih zemalja, da je silite da zaboravi osiromašeni uranijum, onda daleko vam bila lepa kuća.

  • Dragan

    11:31 // 4. 2. 2018.

    Nadam se da su domace ulizice omogućile skoru da polozii venac na spomenik zrtvama bombardovanja, tu blizu gde je držao predavanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: