Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:49, 4. 11. 2018.

| Politika

Slaba izlaznost na izborima za savete nacionalnih manjina na jugu Srbije

Autor:Lj. F. i I. M.Izvor:Južne vesti
Do podneva slaba izlaznost
Do podneva slaba izlaznost; foto: Vanja Keser

Biračka mesta na jugu Srbije za izbor članova Nacionalnog saveta manjina jutros su otvorena na vreme, a prema informacijama Republičke izborne komisije, glasanje protiče bez nepravilnosti. Opšti utisak je da je slaba izlaznost, jer je u nekim opštinama na birališta do 12 sati izašlo manje od 20 % pripadnika manjina koji imaju pravo glasa.

Sva 33 biračka mesta za izbor članova Nacionalnog saveta manjina u Pirotskom okrugu otvorena su jutros u 7 sati. Do 12 sati u Dimitrovgradu glasalo oko 20 % birača. Glasa se i u Bosilegradu gde je do podneva na biračka mesta izašlo oko 13 % upisanih glasača.

U ovom okrugu najviše je građana Srbije bugarske nacionalnosti koji mogu da biraju između 2 liste - Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharieva i liste “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefana Kostova.

Pravo glasa za bugarsku nacionalnu manjinu ima 18.201 glasač, a najveći broj glasačkih mesta u Pirotskom okrugu ima u Dimitrovgradu. Tamo građani glasaju na 23 glasačka mesta, u Pirotu se za svoje predstavnike građani Srbije bugarske nacionalnosti izjašnjavaju na 5 mesta, u Babušnici na 3 glasačka mesta i u Beloj Palanci u dve izborne jedinice.

U Bosilegradu pravo glasa ima 5.237 birača, a oni mogu da glasaju na 15 biračkih mesta.

Kako je saopštila Republička izborna komisija, izbori zasad protiču bez nepravilnosti, a građani mogu da glasaju do 20 sati.


I u Pčinjskom okrugu izbori protiču "mirno"

Prema prvim izveštajima koordinatora iz sedam opština Pčinjskog okruga, izbori za Nacionalne savete manjina odvijaju se bez problema.

Sva 82 biračka mesta otvorena su jutros na vreme, a opšti utisak, iako još nema zvaničnih podataka, je da je izlaznost izuzetno mala.

U sedam opština Pčinjskog okruga, u poseban birački spisak, upisano je 34.469 pripadnika albanske, 6.879 romske i 6.774 bugarske nacionalne zajednice dok će, Makedonci posredstvom 5 elektora u Pčinjskom okrugu izabrati svoj Nacionalni savet.

U Vranju, na sedam biračkih mesta, pravo glasa ima 2.333 Roma, 594 Bugara i dva Slovenca. U Bosilegradu, na 15 biračkih mesta, ima 5.206 upisanih pripadnika bugarske nacionalne manjine. U Bujanovcu će, na 26 biračkih mesta, moći da glasa 16.395 Albanaca, 2.083 Roma, pet Bugara i jedan Nemac. U Vladičinom Hanu, na 3 biračka mesta, pravo glasa ima 844 Roma, 204 Bugara i po jedan Rus i Vlah.

U Preševu, na 23 biračka mesta, osim 18.074 Albanca, može da glasa i 39 Roma. U Surdulici će biti otvoreno 7 biračkih mesta na kojima će moći da glasa 1.557 Roma i 419 Bugara, dok u Trgovištu, na jednom biračkom mestu, pravo glasa ima 346 Bugara i 23 Roma.

Prvi, nezvanični rezultati izbora biće poznati u nedelju, 4. novembra, oko ponoći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: