Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 20. 11. 2020.

| Politika

"Slučaj Kukulovce": Odluka o odbacivanju prijave protiv Drobnjaka nije bila po pravilima

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kukulovce
Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu odluku o odbacivanju krivične prijave protiv Drobnjaka ocenilo nepravilnom; foto: Grad Leskovac

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg v.d. direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, koji je desetak dana pred izbore u selu Kukulovce kod Leskovca pozivao na glasanje i obećao izgradnju puta, Apelacioni javno tužilaštvo je takvu odluku ocenilo kao nepravilnu. Iz nevladine organizacije "Transparentnost Srbija"navode da ovakav stav vraća veru da postoji mogućnost da će sumnje u korupciju u vezi sa ovim slučajem biti valjano ispitane.

Pored prijave “Transparentnosti” protiv Drobnjaka za krivično delo “davanje mita”, pre dva meseca odbačena je i ona koju je podnela organizacija "CRTA". Objašnjenje tužilaca je bilo da je Drobnjak u Kukulovcu sa meštanima neformalno vodio razgovor.

Međutim, viša tužilačka istanca, navodi NVO, ukazala je na nepravilnosti u vezi sa razlozima za tužilačku odluku i činjenicama koje su ispitivane u predistražnom postupku, kao i na propust da provere izvrše prikupljanjem podataka ili preduzimanjem dokaznih radnji.

Između ostalog, ukazuje na nelogičnost zaključka da je poseta selu Kukulovce imala "neformalan karakter", te da je "nejasno kako poziv okupljenim meštanima za izlazak na izbore može biti u vezi sa zakonskim i statutarnim ovlašćenjima preduzeća kome je povereno javno ovlašćenje upravljanja državnim putevima" – navode iz "Transparentnosti".

Ranije su iz ove organizacije ukazali na to da su lokalni putevi u nadležnosti lokalnih samouprava, u ovom slučaju Grada Leskovca, a da radove finansira preduzeće na čijem je čelu Drobnjak, te smatraju da je od velike važnosti što i ATJ konstantuje da je prilikom odbacivanja krivične prijave izostalo utvrđivanje činjenica da li je obećana izgradnja puteva meštanima Kukulovca bila u nadležnosti Puteva Srbije, te da li su ti troškovi bili planirani u skladu sa zakonskim uslovima. asfaltiranje U Kukulovce stigao asfalt pred izbore ; foto: čitalac

S druge strane, AJT je u dopisu dovelo u pitanje mogućnost da se krivično delo "davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem" izvrši obećavanjem neke koristi koja je od opšteg značaja – kao što je izgradnja puteva, iznevši stav prema kojem se ono odnosi samo na slučajeve kada se obećava neka "lična" korist onome kome je obećanje upućeno. Istovremeno je ukazano da bi se kod takvih radnji moglo govoriti o drugim krivičnim delima, "primera radi, o krivičnom delu nenamensko korišćenje budžetskih sredstava", privrednom prestupu ili prekršaju – pojašnjavaju iz ove organizacije.

"CRTA" ovakav stav vidi kao malu pobedu, dok iz "Transparentnosti" navode da je to dobar signal u pogledu spremnosti najvažnijeg organa za suzbijanje korupcije da učini ono za šta je i nadležno. ana brnabic Premijerka i gradonačelnik Leskovca tvrdili da asfaltiranje nije kupovina glasova; foto: Vanja Keser

Takav stav više tužilačke instance, kao i detaljna argumentacija u vezi sa učinjenim propustima, vraća veru u mogućnost da će sumnje u korupciju u vezi sa ovim slučajem biti valjano ispitane, pa samim tim i ohrabrenje za sve koji su spremni da ukažu na moguću korupciju da to i učine – kažu u NVO.

Podsetimo, meštani leskovačkog sela Kukulovce odlučili su se na bojkot izbora jer im nisu ispunjena obećanja data 2017. godine pred predsednčke izbore kad su gotovo svi meštani glasali za Vučića. Najveći problem je neasfaltirani put, ali nakon posete Drobnjaka, krenulo je i asfatiranje deonice od 2,5 km. Tada su premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović tvrdili da asfaltiranje nije kupovina glasova i da nije povezano sa predstojećim izborima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • emica

    19:25 // 20. 11. 2020.

    Decu vraća iz vrtića jer im roditelji rade od kuće (ne kafenišu i ne zezaju se, RADE) ali fotografisanje organizuje. Koliki je Vilin procenat od fotke

  • nisliski mohikanac

    17:46 // 20. 11. 2020.

    Bravo za tuzilastvo. Sada je svaki zdrav razum i napismena primedba znak hrabrosti i nezavisnosti.
    Neka i posle odbace ali ostace zabeleženo.

  • Čudesni dribling

    15:23 // 20. 11. 2020.

    Ko se toga seća još!
    Ova stoka od naroda se ne seća šta je jutros doručkovala, kamoli nekog od svakodnevnih incidenata bahate vlasti, od pre više meseci!

    • kukulovce

      16:18 // 20. 11. 2020.

      Napre DNO

    • Čudesni dribling

      16:47 // 20. 11. 2020.

      Na(J)pre dno!

    • ovaj bio bahat kada ga DSS postavio

      19:04 // 20. 11. 2020.

      pa DS sačuvao, a biće i kada ga naredni preuzmu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: