Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 21. 2. 2017.

| Politika

Smanjili broj odbornika u merošinskoj Skupštini da bi sačuvali vlast?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
merosina
Merošina okrnjenom Skupštinom čuva vlast naprednjaka; foto: Opština Merošina

U Opštini Merošina nadomak Niša, lokalni parlament već nekoliko puta zaseda sa smanjenim brojem odborničkih mesta, jer Opštinska izborna komisija nije verifikovala mandate dvojici odbornika SPS. U ovoj stranci sumnjaju da to namerno odlažu, jer bi dva odbornika mogla da promene odnos snaga u parlamentu i promene vlast okupljenu oko SNS.

Agonija socijalista u Merošini, kako kaže njihov odbornik Marjan Stanković, traje već nekoliko meseci.

Dva njihova odbornika podnela su ostavke zbog potencijalnog sukoba interesa. Opštinska izborna komisija i lokalni parlament su to usvojili, a iako im zakon nalaže da već na prvoj narednoj sednici verifikuju mandate dva nova odbornika sa liste SPS, oni to do danas nisu učinili.

Opštinska izborna komisija je trebalo da zaseda, a oni su se pravdali time da je sneg, da ne mogu da se sastanu. Navodno je, koliko ja znam, jednom i sazvana komisija, ali nije bilo kvoruma - kaže Stanković.

Već 3 ili 4 zasedanja lokalni parlament je, kako kaže Stanković, zasedao sa 35, umesto sa 37 odbornika koliko ih ukupno ima i koliko je propisano Stautom.

Zbog toga u SPS-u sumnjaju da vladajuća većina koju okuplja Srpska napredna stranka čuva većinu u parlamentu i vlast u Merošini.

Sa ta dva mandata mi imamo 14 odbornika. Odbornička grupa Demokratske stranke ima još 2, što je ukupno 16 i fale nam još 3 kako bismo napravili novi skupštinsku većinu. Bez ta dva odbornika mi ne možemo ništa da menjamo, a kada ih dobijemo sigurno menjamo vlast i zbog toga oni odugovlače - priča Stanković.

Predsednica Opštinske izborne komisije u Merošini Danijela Nikolić, prvo je novinarima Južnih vesti rekla da je sazivala sednice, ali da nije bilo kvoruma. Na novinarsko pitanje zbog čega nije bilo kvoruma i iz koje stranke su bili odbornici koji nisu dolazili na sednice, odgovorila je da "ne zna napamet”.

Sad sam stvarno u velikoj gužvi. Ako hoćete, mogu sutra sve podatke da vam dam. Sada ne znam napamet, jer pored toga što sam predsednik Komisije radim i milion drugih stvari i ne mogu sve da pamtim - rekla je Nikolićeva.

Međutim, dan nakon ovog razgovora je Nikolićeva novinare obavestila da ove informacije mogu dobiti jedino ako to zatraže po proceduri koju propisuje Zakon o slobodnom pristupu infirmacijama od javnog značaja, što su novinari i uradili.

Inače, u Merošini vladajuću većinu trenutno čine SNS, Pokret socijalista, Grupa građana 2020, SRS, Jedinstvena Srbija i po jedan odbornik DSS i Ujedinjene seljačke stranke.


SPS ostao bez još jednog odbornika

Prema rečima Stankovića, u međuvremenu je socijalistima oduzet još jedan mandat, pa sada u Skupštini Merošine, umesto 37, ima 34 odbornika.

Navodno je taj naš odbornik u sukobu interesa, jer je član Saveta mesne zajednice. Njemu je mandat oduzet, ali i dalje nam ne verifikuju mandate novih odbornika - zaključuje Stanković.

Inače, na izborima 2016. godine, socijalisti su u Merošini osvojili 5 mandata. Kasnije su im se pridlužili i odbornici Grupe građana "Naprednjaci Merošina", pa je njihova odbornička grupa do ostavke trojica odbornika, imala ukupno 14 mandata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    20:28 // 22. 2. 2017.

    A što bre da menjate vlast? Sa koji to odbornici napraiste 14? Sve se znaje. I koji su i kakvi su. A što fali na sadašnji. Pošteno rade. Priznajte. Kobajagi vi će bolje. Ni pet ni šes. Pa bi da gi menjate. Al i oni znaju za jadac.

  • Јована Филиповић

    15:15 // 22. 2. 2017.

    СПС је " скочио с коња на магарца",имали су власт, а дозволили су да их изманипулишу и натерају " да играју онако како они свирају", они који су издали. Предходна власт је оставила општину у дуговима, а да притом нико од нас није видео никакве користи. Ако већ имам право да бирам, ја бирам СНС, бирам рад и залагање.

  • Gavrilo Jovanovic

    11:13 // 22. 2. 2017.

    Sve se vraca, sve se placa..... Sps je primio lazne "naprednjake" koji su sve osim naprednih.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: