Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 17. 6. 2010.

| Politika

Smena ili novčana kazna za neodgovorne političare

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Etički kodeks koji je donela Skupština grada Niša da bi ustrojila kako bi nosioci javnih funkcija morali da se ponašaju i kakvih bi etičkih normi morali da se pridržavaju tokom svojih mandata, već godinu dana odbija da potpiše 40 funkcionera.

Postojeća odluka o kodeksu ide na ruku onima koji ne žele da ga potpišu jer ne precizira neke ozbiljnije sankcije osim javne opomene. Zato Komisija za praćenje primene etičkog kodeksa priprema predlog Skupštini grada da se uvedu nove kaznene mere za funkcionere koji odbiju da potpišu ovaj akt. Biće predloženo da nosioci javnih funkcija koji ne potpišu ovaj kodeks budu predloženi za smenu ili novčano kažnjeni. 

- Sadašnjim etičkim kodeksom koji je usvojila Skupština grada Niša kao jedine sankcije su predviđene javna i nejavna opomena, što očigledno nije delotvorno. Cilj je da svi funkcioneri potpišu etički kodeks, te bi odluku trebalo proširiti oštrijim kaznenim merama, kaže član Komisije za praćenje primene Kodeksa, Sanja Jefić. 

Jefić kaže da je predlog u pripremi i da će iznosi novčanih sredstava biti precizirani. 

Neodgovornost pojedinih niških političara kritikovala je i odbor za ljudska prava Chris.

- Prosto je neverovatno da ima funkcionera koji ne žele da potpišu kodeks čije su odredbe pre svega moralnog karaktera. Nameću se dva zaključka zašto je to tako: ili nisu svesni odgovornosti koje nosi obavljanje javne funkcije ili ne poptpisuju kodeks jer žele da se ponašaju suprotno njegovim odredbama – da ulaze u sukob interesa ili koriste javnu funkciju za sticanje neke koristi, da ne rade transparentno i primaju poklone - ovom udruženju.

Kodeksom se, pored ostalog zabranjuje sukob interesa a funkcioneri obavezuju da neće koristiti javnu imovinu za potrebe izborne kampanje u svojim partijama, da neće degradirati svojim ponašanjem funkciju koju obavljaju, da će građanima obrazlagati svaku svoju odluku, da neće primati poklone, da će pravovremeno medijima dostavljati informacije...

Možda se u ovim odredbama kodeksa upravo krije odgovor zašto pojedini funkcioneri ne žele ni po koju cenu da stave svoj paraf na njega.

Među prozvanima nema predsednika opština, odbornika, većnika i načelnika uprava, ali ima i predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora u nekoliko gradskih preduzeća i ustanova, kao i članova komisija i radnih tela Skupštine grada.

Imena u Službenom glasniku

Imena 40 funkcionera koji su odbili da potpišu etički kodeks će se naći u službenom glasilu grada Niša i na oglasnim tablama javnih preduzeća.

Među prozvanima ima pojedinih predsednika ili članova, upravnih ili nadzornih odbora u više gradskih preduzeća i ustanova: Zavoda za urbanizam, Aerodroma Niš, Gradske stambene agencije, Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, “Naisusa”, JKP “Mediana”, “Pčelice”, Ustanove “Mara”, Dečijeg kulturnog i obrazovnog centra, Narodnog pozorišta, Niškog kulturnog centra, Narodnog muzeja, Centra za socijalni rad, Dečijeg odmarališta “Divljana”,Turističke organizacije Niša, Doma zdravlja u Nišu.

Na listi onih koji nisu potpisali kodeks su i pojedini članovi Komisije za nazive ulica, Komisije za rodnu ravnopravnost, Komisije za verska pitanja, Komisije za socijalna pitanja, kao i Korisničkog saveta javnih službi.


Neke odredbe Etičkog kodeksa

- Funkcioner neće koristiti ovlašćenja svog položaja u cilju ostvarivanja ličnih interesa ili privatnih interesa pojedinaca i grupa.

- Ako funkcioner ima privatni interes u stvari o kojoj odlučuje organ ili telo čiji je on član, dužan je da pre učešća u raspravi saopšti postojanje takvog privatnog interesa.

- Funkcioner lokalne samouprave neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili u njegovu korist primi, niti da poklon, uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrednosti.

- Funkcioner neće preduzimati ništa što bi moglo dovesti do toga da se budžetska sredstva koriste posredno ili neposredno u privatne svrhe.

- Funkcioner će za svaku svoju odluku davati obrazloženje kada građani od njega to traže, uz navođenje svih činjenica i okolnosti na kojima je ta odluka zasnovana, a posebno koji propisi su primenjeni.

- Tokom svog mandata funkcioner se neće ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja.

- Funkcioner će se sa poštovanjem i bez diskriminacije odnositi prema građanima, kolegama, zaposlenima i medijima.

- Funkcioner će izbegavati svaki oblik ponašanja koji bi mogao da dovede do davanja prednosti privatnim interesima nad javnim, čak i ako takvo ponašanje nije formalno zabranjeno.

- Lokalni funkcioner ni u kom slučaju neće koristiti službena sredstva ili imovinu za potrebe izborne kampanje.

- Funkcioner će se aktivno angažovati u otkrivanju i borbi protiv svih oblika korupcije u lokalnoj zajednici.

- Funkcioner će tačno i pravovremeno odgovarati na zahteve medija za davanje informacija, vezanih za obavljanje svoje funkcije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • srle

    14:29 // 17. 6. 2010.

    vase novine su skoro dobile neku nagradu zar ne?
    evo jednog pitanja pa objavite i odgovorite ako smete!!!
    zbog cega vasa redakcija ne radi na pricama koje doticu ljude iz ds-a?
    samo ja znam nekoliko koje bi zvucale vrlo interesantno svim citaocima!
    nabrajati primere nije prikladno jer su vec prosli.
    stalno vas citam i pratim ali ste selektivni!
    ne nadam se da cete da objavite ovaj komentar, mada...
    pozdrav
    s

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: