Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 6. 12. 2016.

| Politika

Socijalisti od Grada žele spomenik, lift i Fond za stipendije

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Mile Ilić
Socijalisti traže novac iz gradskog budžeta za realizaciju 5 projekata; foto: JV

Iz gradskog budžeta je neophodno izdvojiti novac da se nastave projekti kojima se predviđa formiranje Fonda za stipendiranje talentovanih učenika, lift za osobe sa invaliditetom u zgradi Gradske uprave i kako bi se podigao Spomenik oslobodiocima Niša, ističe član Predsedništva SPS Mile Ilić.

Socijalistička partija je u prethodnom mandatu predložila 5 inicijativa koje je Skupština Grada jednoglasno usvojila, a na koje je, u trenutku kada se priprema gradski budžet, podsetio Ilić jer oni nisu realizovani do kraja.

Kada se usvaja budžet, uvek je praksa da štednja i racionalizacija počinju i završavaju se projektima u oblasti društvene nadgradnje. Da se to ne bi desilo smatram da je potrebno da učinim dostupno javnosti tih 5 projekata koje sam uputio i Gradskom veću koje sada priprema predlog budžeta, jer mi do sada nismo učestvovali u konsultacijama o izradi budžeta - kaže Ilić.

Prvi projekat je vezan za budžetski Fond za podsticanje talentovanih učenika i studenata, preko koga će se oni stipendirati, ali i koji će pokrivati troškove za razna takmičenja, obuku nastavnika i slično. Za njega je, kaže Ilič, ove godine izdvojeno oko 33 miliona dinara.

Smatram da bi naredne godine trebalo izdvojiti i više novca. Fond je nešto novo u našoj društvenoj praksi i on ne  vrši samo finasiranje stipendija za talentovane učenike i studente  nego i više od toga - ističe on.

Među projektima koje predlažu socijalisti je i saradnja Grada i Univerziteta.

Bilo je predviđeno da se kroz projekte godišnje 10 miliona dinara izdvaja za Univerzit kao podrška Grada. Neka sredstva su izdvojena, ali ne u potpunosti - kaže on.

Iako je još pre dve godine najavljeno izdavanje Sabranih dela Branka Miljkovića, taj projekat, kako kaže Ilić, još nije ni upola realizovan.

Mislim da ne treba zastati sa ovim projektom nego ga treba okončati tim pre što za njegovu realizaciju ne treba izdvojiti mnogo novca. Milion dinara je u pitanju. Prvi tom je izašao, drugi i treći bi trebalo da izađu do kraja godine, a u narednoj će biti objavljena još preostala tri - podseća Ilić.

Jedan od projekata koje predlaže SPS je i izgradnju lifta za lica sa invaliditetom u zgradi Gradske uprave, a sve procedure za to su završene, pa će sledeće godine, kako tvrdi, zgrada dobiti lift. Za taj projekat će, kaže Ilić, biti izdvojeno oko 8 miliona dinara.


Ne odustaju od spomenika

Oko 8 miliona dinara bi trebalo da bude izdvojeno i za Spomenik oslobodiocima Niša u Drugom svetskom ratu, za koji već postoji idejno rešnje.

Taj spomenik bio od velikog značaja za Grad, tim pre što u poslednje vreme postoje tendencije rasta fašizma, nacionalizma, negiranja prošlosti i istorije - kaže potpredsednik stranke.

Podsetimo, trojica vajara osvojilo je prvatri mesta na gradskom konkursu za idejno rešenje spomenika, a prvu nagradu osvojio je diplomirani akademski vajar Bojan Konstantinović. Međutim, ni on, ni njegove kolege koje su osvojile drugo i treće mesto nisu dobili ni dinar od obećanih para za pobednike, a sama izgradnja spomenika je daleko od realizacije. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pilot

    09:03 // 8. 12. 2016.

    Погледајте лица на слици, као да су неког сахранили. Осмеха нема а говоре о пројектима

  • prof dr CVETKO prvi

    10:19 // 7. 12. 2016.

    Kojim oslobodiocima Srbije ?
    Srbiju su oslobadjali : Srbi , Rusi, Bugari,
    Francuzi...
    Bolje je osnovati Fond za odlazak talentovanih uchenika na medjunarodna takmichenja a ne da roditelji i komshiluk trche po Nishu i sakupljaju novac u zadnjem trenutku !
    Mada , zatrebace lova nekom Javnom preduzecu i ... bice zavrshena pricha !
    Zhivi bili - pa videli ! Chim je Mile u koaliciji sa av, av ...

  • Dragan,Niš

    09:06 // 7. 12. 2016.

    Ovaj ne odustaje da mu se podigne spomenik!!Ovaj čovek već skoro 30 godina prodaje građanima Niša maglu.Uvek je bio u zavetrini politike i nikada nije bio u izvršnoj vlasti da za nešto osim političke(znači nikakve)preuzme odgovornosti .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: