Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 29. 9. 2021.

| Politika

Sociolog Đokica Jovanović: Upozoravajuć broj organizacija koje neguju kulturu sile

Autor:G. BjeletićIzvor:Južne vesti

Sociolog Đokica Jovanović: Upozoravajuć broj organizacija koje neguju kulturu sile

Burna rasprava koju je pokrenuo Nacrt zakona o policiji završena je njegovim povlačenjem, ali teme koje su načete nisu objašnjene javnosti. U Srbiji postoje desetine novih organizacija registrovanih kao nevladine, policijske ili bezbednosne, a sociolog Đokica Jovanović, pozivajući se na političku praksu, kaže da su takve organizacije obično povezane sa centrima moći, a da je upozoravajuće to što ih je toliko koje neguju kulturu sile.

Jovanović kao sociolog prati socijalne posledice, ali i društvene uzroke i društveni milje koji dovode do aktuelne situacije kojom nije iznenađen.

Srbije nije izuzetak. Pogledajte samo 20. vek, kraj 19. veka. Bilo je puno paramilitarnih, paravojnih, parapolitičkih formacija - podseća Jovanović.

Kaže da su aktivno učestvovale u politici, ne u samom procesu, već u kreiranju rezultata. Za stanje na Balkanu, u Evropi i svetu dao je jedno ime - stanje dekadencije.

Kada pogledata šta je prethodilo velikim društvenim burama, to je jedno unutrašnje, društveno nekonsolidovano stanje i stanje vrednosne zamršenosti. Nama istraživanja pokazuju da ispitanaci nisu konsekventni u svojim odgovorima. Znači, u jednom vidite da se zalarže za jedne vrednosti, u drugom za neke suprotne. Nije on kriv. Stanje u društvu je takvo - primećuje Jovanović.

Formiranje brojnih organizacija za Jovanovića je upozoravajuće. Kaže da je upozoravajuće da se stvaraju one koje na neki način imaju dodir sa kulturom sile.

Ta su udruženja naizgled samostalna, ali istorija političke prakse pokazuje da su povezana sa centrima moći. Završavaju poslove koje ti centri moći ne bi baš u javnosti da rade - tumači Jovanović.

On se zalaže za sukob - ali isključivo argumentima, a u emisiji 15 minuta govori o tome gde vidi izlaz iz ove situacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    14:12 // 29. 9. 2021.

    Kresimir misak - na rubu znanosti, osmi greh - posluh. Na zalost knjiga nema kod nas da se kupi ali pogledajte na youtube o cemu kresina gosca prica pa prst na celo da li cemo i dalje da cutimo

    • ????&!!!!

      14:52 // 29. 9. 2021.

      @Milan : Ne treba našem narodu knjiga - mi smo izmislili POSLUH !

  • Banjac

    11:57 // 29. 9. 2021.

    Bravo profesore!Potpuno ste u pravu.Zasto vas nema malo više u javnosti?

  • Čudesni dribling

    11:57 // 29. 9. 2021.

    Šturmabtajlung (SA) odn. Jurišni odredi, Šucštafel (SS) odn. Odbrambene jedinice, na SSNS način!

    • Smuk

      14:50 // 29. 9. 2021.

      @Čudesni ... : A , "Hitlerjugend" ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da ga nisu ovi iz Radnički oštetili kad igraše tamo?

Milan čitalac

Tekst: FSS: Teren u Leskovcu jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti

Pronađite nas na: