Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:55, 22. 8. 2022.

| Politika

Sotirovski dve godine na čelu Niša - od (još) neispunjenog ekspozea, preko spornog socijalnog stana do karavana

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Sotirovski
Dve godine u fotelji gradonačelnika; foto: T. T.

"Okrenuli smo novi list jedne važne knjige posvećene našem Nišu koju ćemo timski pisati u narednih nekoliko godina" - od ovog govora Dragane Sotirovski prošle su tačno dve godine kada je zvanično postavljena za prvu gradonačelnicu Niša. Iz njenog obimnog ekspozea mnoge stvari u gradu su započete, a iz opozicije navode da su završene privatne - suprugu posao i zetu stan. Grad je, kažu, za dve godine nazadovao, a stručnjaci dosadašnji mandat Sotirovski opisuju i kao period demagogije.

Niš je pre dve godine dobio prvu gradonačelnicu u istoriji, koja je u svom ekspozeu otvorila novu knjigu za taj grad. Na njenim prvim stranicama je zapisano i da će prioritet tokom vođenja grada biti završetak započetih projekata, pripema planiranih kapitalnih investicija i izgradnja raznih objekata.

Za ove dve godine započeti su radovi na izgradnji - "Auto-puta mira", terminalne zgrade na Aerodromu, Somborskog bulevara, izlaza sa auto-puta ka Niškoj Banji, kao i akva-parka, označenog kao glavnog projekta u budžetu za 2022. godinu. sotttt Gradonačelnica je opisiva Niš i kao "jedno veliko gradilište"; foto: T. T.

Brojne odluke gradske vlasti su u poslednje dve godine pratili i probijeni rokovi, kao i nezadovoljstvo građana. Takva je situacija bila sa izmeštanjem pijaca, azilom za pse, sečom drvoreda, a pogotovo kada je budžet grada, koji pokazuje posvećenost lokalne vlasti idejama, potrebama i željama građana koji taj isti budžet i pune, za 2021. godinu usvojen bez javne rasprave.

Njen dvogodišnji mandat karakteriše i držanje načelnika i direktora javnih preduzeća u statusu vršilaca dužnosti, svetleći Tvrđavski most, rekonstruisani Trg koji "nije pod libelu", nova i pokvarena fontana, prisustvo supruga u službenoj poseti Beču, kao i svečano probno puštanje u rad pokretnih stepenica koje još ne rade. Rekonstruisani su i parkovi kod Keja i kod Suda, na zadovoljstvo građana.

Javnosti ni nekoliko dana pre godišnjice mandata Sotirovski nije želela da odgovori da li je i koliko zadovoljna svojim i radom svog tima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski održaće konferenciju za medije sledeće nedelje kada ćete biti u prilici da postavite sva pitanja - odgovor je iz Kabineta gradonačelnice.

Gradska kuća Mandat karakteriše i budžet za 2021. godinu bez javne rasprave; foto: T. T. O njenom mandatu komentariše profesor Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandar Mojašević. Ističe upravo da je jedna od ključnih poruka povećanje transparentnosti i efikasnosti u radu.

Prvo, kao i većina građana Niša delim nezadovoljstvo kada je reč o efikasnosti u radu Grada i gradskih uprava. Prema Statutu Grada Niša, gradonačelnik je inače odgovoran za usmeravanje i usklađivanje rada gradskih uprava. Drugo, moja preporuka je da gradonačelnik, kao i Gradsko veće, povećaju transparentnost u radu (što podrazumeva i otvorenost za kritičko mišljenje), ali i da se ozbiljnije bave pitanjem građanske participacije. Podsećam da je po čl. 54, st. 1, tač. 13. Statuta Grada Niša predviđena obaveza Gradonačelnika da informiše javnost o radu - poručuje Mojašević.

Dodaje i da građani treba da budu bolje informisani i da odlučuju ili utiču na odluke od značaja za uređenje njihove zajednice, kao i da zaslužuju uređeniji grad, naročito kada je reč o saobraćaju i infrastrukturi.


Opozicija: Karavani, afere i "devastiranje SNS-a"

Njen rad ocenjuju opozicioni lokalni odbornici i narodni poslanici i svi su saglasni da je Niš tokom njenog mandata nazadovao. sott "Svojevrski karavan"; foto: T. T.

Narodna poslanica i predsednica niškog ogranka Dveri Tamara Milenković Kerković kaže da će Nišlije ove dve godine od postavljenja gradonačelnice Sotirovski pamtiti kao vreme "najveće eskalacije beščašća SNS vlasti". U njene prve korake dolaska u gradonačelničku fotelju ubraja zapošljavanje supruga, dogovore sa "tajnim" investitorima, kao i pokušaj tajne izmene Generalnog urbanističkog plana i socijalni stan za zeta.

Korišćenje uticaja da zetu dodeli jeftini stan subvencionisan parama siromašnih Nišlija i slupana službena "škoda" na "tajnom zadatku" u Sokobanji, samo su "biseri" zgoda i nezgoda gradonačelnice koja je otpočela interesni rat sa svojim građanima, zbog kojih već treću godinu dobija od Dveri Niš Gran pri beščašća - ističe Kerkovićeva.

Početkom ove godine Sotirovski je sa svojim timom počela da obilazi niška sela i naselja, što je nazvala "svojevrsnim karavanom". Odbornik koalicije "Niš, moj grad" Branislav Jovanović ističe da se vođenje grada upravo svelo na karavane, a da ništa kapitalno nije urađeno. sottt Jedan od projekata koji je završen - garaža "Ambasadora"; foto: T. T.

Iz budžeta Grada se ništa ne radi, sve se zasniva na rehabilitaciji, a ništa na izgradnji. U Nišu je reč izgradnja nepoznata, sve se zasniva na grebanom asfaltu i na karavanima. Karavani, gde se rade sokaci i ništa kapitalno, nisu nijednu školu uradili. Ono što je karakterisalo ove dve godine - to je dranje kože građanima Niša - smatra Jovanović.

sot Opozicija kaže devastiranje SNS-a, a parlamentarni izbori u Nišu prošli bez proslave; foto: T. T. Da je grad proteklih godina vođen kratkovido i amaterski, kao i da osim velikih obećanja ništa nije urađeno ocena je narodnog poslanika i predsednika Narodne stranke u Nišu Đorđa Stankovića.

Dragana Sotirovski je Nišlijama izgubila 2 godine, a sva je prilika da ćemo izgubiti još dve. Ono što je korisno uradila za Niš jeste i devastiranje SNS-a, i na tome smo joj zahvalni. Puno je loše odrađenih ulica, a još više nezavršenih. Akva-park se očigledno neće realizovati, stadion takođe, ali i bolje što neće. Nama je potrebno rešenje osnovnih stvari, kanalizacione infrastrukture, a posle i sređivanje centra grada, Tvrđave, Keja, i mnogih drugih kulturnih zdanja koja su zapuštena - ističe Stanković.


Gradonačelnica ili urednica?

Dvogodišnji mandat Sotirovski, bivše novinarke, obeležile su i lekcije o novinarstvu mlađim kolegama, odgovaranje na samo "kako treba" pitanja, dogovor sa funkcionerima da Južnim vestima ne odgovaraju na pitanja, kao i izjava da predsednika, premijera i gradonačelnika treba da prate najiskusniji novinari.

Tako dosadašnje vreme na vlasti docent sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo Dušan Aleksić naziva periodom demagogije tokom kog se aktuelne gradonačelnice najmanje bavila svojim poslom.

U međuvremenu, ističe da je postala portparol Aleksandra Vučića, jer su u velikom broju slučajeva njeni javni nastupi bili bazirani na hvalospevima i podršci predsedniku u borbi sa imaginarnim neprijateljima. sotirovski mediji Sotirovski je često držala i lekcije o novinarstvu; foto: A. S.

Osim toga, gospođa Sotirovski je, verovatno inspirisana prethodnim profesionalnim iskustvom, funkciju gradonačelnice poistovetila sa, doduše nezvaničnom, funkcijom glavne i odgovorne urednice većine lokalnih medija kojoj je izuzetno posvećena. Tako smo svedoci da gradonačelnica izjave daje samo za određene (odabrane) medije, govori o temama o kojima ona želi i kada to želi, odgovara na pitanja koja joj se dopadaju, a po sopstvenom priznanju, pravi razliku između onih novinara koji su dostajni da medijski prate njene aktivnosti i onih koji to nisu - navodi Aleksić.

Sotirovski za gradonačelnicu na lokalnim izborima nisu izabrali direktno građani što Mojašević vidi kao pravni problem.

Prema mom mišljenju, bolje rešenje je da se gradonačelnik bira direktno od građana, jer bi time imao puni legitimimtet, ali i bolju kontrolu. Time bi se minimizovao uticaj sveopšte centralizacije, odnosno da se gradonačelnik Niša faktički postavlja iz Beograda, što je nažalost bila praksa poslednje decenije. Ovaj problem je sistemske prirode, ali ima veliki uticaj na izbor i ponašanje ključnih donosioca odluka u svim gradovima i opštinama u Srbiji (pre svega, izvršnih organa) - kaže profesor.

I poručuje da građani Niša zaslužuju nezavisniji i slobodniji grad.

Šta još nije završeno iz ekspozea?

  • Izgradnja obilaznice oko Niša
  • Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda
  • Koncertna dvorana
  • Zoološki vrt
  • Izmeštanje autobuske stanice
  • Usvajanje lokalnog antikorupcijskog plana Niša i osnivanje novog tela LAF-a
  • Završetak započetog stadiona
  • Gradska bolnica
  • Premeštanje svih pravosudnih organa u kasarnu "Flip Kljajić"
  • Završetak "Novog Niša"
  • Socijalne karte
  • Staro groblje kao memorijalni kompleks
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    13:23 // 26. 8. 2022.

    Najslabiji Gradonačelnik od svih do sada. Izabrala jako loš tim oko sebe zato i jeste najneslavnija do sada. Mislim da joj preti zatvor zbog zloupotreba pološaja.

  • Stane

    23:49 // 24. 8. 2022.

    Samo onaj ko ne zeli da vidi ne vidi da idemo napred.
    Lupajte minuseve, cinjenice su vidljive

    • Dragan

      16:49 // 30. 8. 2022.

      Vidis kako i ti znas da ovi minusevi ovde prilicno odrazavaju realno stanje sta narod misli. I ja sam ti dao minus. A od napredka grada videli smo preskupi billboard sa predsednikom na koji su otisle pare nislija i druge bilborde na zidovima grada a kojima se sakriva beda i nenamensko trosenje novca. Spolja gladac a u unutra jadac!

  • danija

    20:11 // 23. 8. 2022.

    Za Nis ce najvise uciniti onog trenutka kad ode iz ovog grada. Neka svoje znanje iskoristi u tom njenom Dobrujevcu ako je i tamo prime.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: