Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 18. 5. 2023.

| Politika

Sotirovski o SNS mitingu: Uprave i drugim danima prazne, ništa čudno ako budu i tada

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dragana Sotirovski
“Sve što se radi, radi se na dobrovoljnoj bazi”; foto: JV / Tamara Radovanović

Dok više izvora i radnici javnih preduzeća svedoče o pritiscima i o tome da se uveliko prave spiskovi za SNS miting 26. maja u Beogradu, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da to nije stranački, već “narodni skup nade i budućnosti”. Sa govornice u Gradskoj kući poziva građane da dođu u Beograd, kaže da pritisaka nema, a novinarima poručuje da dovedu kod nje one koji se na to žale. Tvrdi da ne zna ko će platiti autobuse koji će se tog dana uputiti iz Niša ka glavnom gradu.

“Sve što se radi, radi se na dobrovoljnoj bazi”, navodi Sotirovski i dodaje da su na skup u Beogradu pozvani svi građani. Reč “pritisci”, kaže, čuje se često “iz novinarskih usta”, pa tvrdi da ih nema i da ih neće ni biti.

SNS miting Kaže da skup neće biti stranački, već narodni; ilustracija; foto: T. T.Veruje da će 26. maja na skupu biti veliki broj Nišlija i kako sama kaže, tako što će “možda i zloupotrebiti govornicu”, poziva sve koji žele mir, stabilnost i nezavisnost Srbije da odu tamo.

Do ovog trenutka se nijedan radnik Gradske uprave zvanično meni, kao gradonačelnici, nije požalio da trpi bilo kakve pritiske. Činjenica je da smo mi ljude pozvali. Evo, ja koristim i ovu priliku da ih pozovem, ali sve je na dobrovoljnoj bazi. Ko želi da ide, slobodan je građanin Srbije, može da ode - kaže gradonačelnica.

Novinarima poručuje i da dovedu “tog nekoga ko vrši pritisak i na koga se pritisak vrši”, a da ona zna šta će dalje raditi u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Sotirovski ističe i da su oni koji trpe pritiske da odu na “najveći skup u istoriji Srbije”, kako ga naprednjaci nazivaju, mogli da joj se jave i anonimno, ali da toga nije bilo.

Ako neko ima hrabrosti da dođe da pita da li može da mu se poveća plata, a da uz to imamo podatke da je on dugo na bolovanju, da ne dolazi na posao ili odlazi s posla mnogo ranije, ne vidim razloga zašto ne bi imao hrabrosti da dođe i kaže ili makar anonimno pošalje da je pod pritiskom i da mora da ide. Na kraju krajeva, ko može nekoga da natera na nešto - pojašnjava ona.

Smatra da oni koji govore o pritiscima, pa i opozicija, pokušavaju da “bace prašinu u oči” radnicima i onima koji su na određenim pozicijama, kao i da prikupe “jeftine političke poene”. Na skupu očekuje “jasne poruke i jasne instrukcije kuda Srbija ide”.

Tvrdi da ne zna ko će i koliko platiti autobuse koji će se iz Niša uputiti ka Beogradu, ni kao gradonačelnica, ni kao članica Predsedništva SNS-a, već da samo zna da to neće platiti Gradska kuća.


“Kancelarije gradskih uprava prazne, kafići prekoputa puni”

gradska uprava niš Sotirovski navodi da su kafići prekoputa Skupštine često puni; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserSotirovski kaže da neće biti čudno ako kancelarije gradskih uprava 26. maja budu prazne, jer neki od zaposlenih ionako ne dolaze na posao, neki odlaze ranije i ne vraćaju se sa pauze, dok su kafići prekoputa Skupštine puni.

Imamo načelnika jedne uprave koji je pokušao da od 7:30 do 15:30 zaposlene dovede u red i onda su ga prijavili za mobing. On je samo tražio da ljudi dolaze na posao i izveštaj šta rade tokom mesec dana. Kada sam jednom ušla na prepad, zatekla sam mnoge kancelarije pune dima, a znate da je zabranjeno u upravama da se puši - objašnjava gradonačelnica.

Zaključuje da ne postoji mehanizam koji bi to rešio jer se radnici pozivaju na mobing, demokratiju i ljudska prava. Ipak, na pitanje ko je za to odgovoran, odgovara:

Ko je odgovoran? Pa ja, ko bi drugi bio odgovoran.


Na Fejsbuku odbrojava do mitinga i zvaničan profil naziva privatnim

O novom Vučićevom pokretu Sotirovski januara ove godine nije govorila za Južne vesti, zato što, kako je rekla, ne želi da govori u radno vreme, “kada je gradonačelnica”, o stranci.

Međutim, u Gradskoj kući je na konferenciji, čija su tema bili aktuelni projekti Grada, pozivala građane na skup u Beogradu.

Za pitanja koja postavljate, a tiču se stranke, možete da postavite u stranci i da vam tamo odgovorim, pre svega, kao članica Predsedništva i jako je ružno da zloupotrebljavam poziciju i bilo koji događaj da odgovaram ono što ste želeli da me pitate, ali s obzirom na to da je ovo konferencija za novinare, sve što imate u vezi sa strankom, možete da pitate - navodi ona.

I na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, gde joj u opisu stoji da je gradonačelnica Niša i članica predstavništva SNS-a, već danima odbrojava do mitinga. Kaže da objave koje su u vezi sa strankom kači kada joj nije radno vreme.

Sve što radim politički, radim posle radnog vremena ili vikendom i to objavljujem. Ono što radim kao gradonačelnik, radim, evo i danas držim konferenciju, ne kao članica Predsedništva, već kao gradonačelnica Niša - rekla je Sotirovski.

Dodaje da na svom privatnom profilu može da objavljuje šta želi, a novinarki Južnih vesti poručuje da je pomešala sajt Grada i njen profil na toj društvenoj mreži. Ipak, profil nije privatni, već stoji “Dragana Sotirovski Zvanična stranica”.

Imam pravo da Vam kažem jer ste mlada koleginica, koja treba da se dobro pripremi, a održaću Vam lekciju jer ste navikli na to, pa prosto da ne bude današnja konferencija bez lekcije. Mislim da će Vam dobro doći u karijeri. Evo, jedna druga mlada koleginica klima glavom, i njoj je potrebno dosta obrazovanja iz novinarstva - poručila je gradonačelnica.

Na pitanje da li smatra da građane zbunjuje to što na zvaničnom profilu objavljuje “u ulozi” i gradonačelnice i članice Srpske napredne stranke, odgovara:

Pitajte građane da li ih to zbunjuje ili ne. Oni znaju za koga su glasali 2020. Znaju da su moje ime videli kao ime posle imena Aleksandra Vučića, pod brojem jedan i znaju zašto su dali glas SNS-u te 2020.

Nakon što je ponovo uputila novinarske lekcije, dodala je: “Lekcije koštaju, kad ne budem gradonačelnik ovo ćete morati da platite”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    07:34 // 22. 5. 2023.

    Vidi se da ima dobrog ucitelja...sve se raspada,a ja drzim miting...cudi me samo da nije zakazan za 25. maj da cirkus bude kompletan,a da...u BG su poceli petkom da haraju hijene i lesinari...za nju i njenog sefa je cutanje zlato,jer posle svakog obracanja brod vise tone,mada je ovo MASKA za nesto krupno sto se dogodilo ili ce se desiti...sretan put,nemoj da se pogubite po bG...

  • tony

    16:10 // 19. 5. 2023.

    ...au...ova je po bahatosti i bezobrazluku gora čak i od njenog šefa

  • Đorđe

    16:00 // 19. 5. 2023.

    Meni moj otac govorio: "Sinko, budalu ne moraš da tražiš, ona se sama pokaže".

    • Ja lično

      18:31 // 19. 5. 2023.

      Mudar čovek.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: