Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 20. 12. 2023.

| Politika

Spomenik Miloševiću u Nišu - (neuspeli) adut u kampanji i nekritički kontinuitet devedesetih

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Spomen sala Slobodan Milošević
Spomenik Miloševiću u Nišu mora biti posmatran kritčki, tvrdi sociološkinja; foto: N.Đ.

Inicijativa niških socijalista da nakon spomen-sale naredne godine Slobodanu Miloševiću podignu i spomenik predstavlja logički kontinuitet 90-ih, ali i poslednjih 12 godina života u Srbiji, te mora biti posmatran kroz kritičku kulturu sećanja, objašnjava za Južne vesti sociološkinja Jelena Božilović. Dok iz niškog SPS-a ističu da je u pitanju zahvalnost osnivaču stranke, niški pravnici kažu da će prekršiti osnovne principe demokratskog društva.

Govoreći o liku i delu Slobodana Miloševića na otvaranju njegove spomen-sale, predsednik niškog GO SPS-a Igor Novaković izjavio je da narod koji ne poštuje svoju istoriju neće imati ni budućnost. Sa njim se složila i profesorka Filozofskog fakulteta Jelena Božilović rekavši da građani moraju da pamte Miloševića, ali kroz kritičku kulturu sećanja, kako bi objektivno mogli da sagledaju okolnosti u kojima su živeli, te da je, zapravo, to jedini put zdravog društva u budućnosti.

Kultura sećanja mora biti inkluzivna, tvrdi Božilović i dodaje da to podrazumeva sećanje i na dobre, ali i na loše stvari, te da isključivo od interpretacije zavisi da li će loša dela biti predstavljena kao dobra i obrnuto.

Izgradnjom spomenika i imenovanjem ulica po Slobodanu Miloševiću mi slavimo nacionalističko-autoritativan tip vlasti. To nije čudno, jer mi i danas imamo takav tip vlasti, koji ideološki koketira na različite strane i to nije ideja koja nas može mnogo iznenaditi, već logički kontinuitet i sa 90-ima, ali i poslednjih 12 godina života u Srbiji. To je uzdizanje ličnosti koju bi mi trebalo da pamtimo u udžbenicima istorije i društvenih nauka, kao mračan period u istoriji Srbiji. To jeste bio period višestranačja, ali jeste bio i period blokirane transformacije, kako to u sociologiji nazivamo - rekla je Jelena Božilović.

Povod za podizanje spomenika za niške socijaliste je zahvalnost za sve što je uradio za Niš, te napominju da su, zahvaljujući Miloševiću, u teškim trenucima za narod, državu i život uspeli da sprovedu u delo 600 kapitalnih investicija, obilaznicu oko Niša, nišavski kej, podzemni prolaz i nekoliko tržnih centara.

Drugi razlog je, kako je Igor Novaković naveo taj što se Nišlije nisu bunile zbog spomenika Dragoljubu Draži Mihailoviću, te su i zbog toga odlučili da na proleće postave spomenik Miloševiću, ali u dvorištu svojih prostorija da, kako je rekao, “nikome ne bodu oči”.

Da li uopšte mogu da postave samoinicijativno spomenik pitanje je i iz pravničkog ugla, a odgovor je da, iako zakonski ne postoji prepreke da to i učine, otkrivanjem spomenika narušili bi osnovne principe demokratskog društva.

Jeste da bi spomenik bio postavljen u zgradi koja je u vlasništvu političke stranke, ali taj prostor ne bi smeo da se koristi suprotno principima demokratskog društva, sve i da je zamisao političke stranke u skladu sa njihovim stremljenjima. A postavljanje spomenika Slobodanu Miloševiću je kršenje osnovnih principa demokratskog društva - odgovor je pravnika.

Politikolog, Dejan Bursać kada je govorio o otvaranju spomen-sale, ali i najavama da će biti podignut i spomenik, rekao je da SPS to radi kako bi privukao nezadovoljne glasače SNS-a za izbore koji su u Srbiji održani 17. decembra. Kako je lista “Ivica Dačić - premijer Srbije” osvojila 5,71%, odnosno 7.641 glas u Nišu, ostaje pitanje da li će spomenik biti uopšte i postavljen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    19:41 // 20. 12. 2023.

    Igore, povuci se, najveci intelektualac, covek sa dve diplome, Zoran Pavlovic treba da vodi sps !

  • MilosNis

    15:08 // 20. 12. 2023.

    Kako ste sejali tako cete sada i da zanjete!

  • Svi se znaju

    13:30 // 20. 12. 2023.

    Svesni ste da bi boli oci Nislijama.Doneo nsm Sankcije,nemastinu,legslizovao kriminal,legalizovao ubistva,pokrao stednju,Prodao sa Tudjmanu Krajinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: