Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 6. 11. 2023.

| Politika

Spor oko potpisa u Nišu: Za "Srbiju protiv nasilja" opstrukcija, javni beležnik kaže - nesporazum

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
beležnik 2
Kažu da ih je Stojanović opstruisala; foto: JV / Tamara Radovanović

Predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” najpre su od javnih beležnika dobili potvrdu da će za vikend moći da prikupljaju potpise u Nišu, ali onda to nije bilo moguće, kako im je rečeno, zbog “potpisa prioritetnijih stranaka”. Tvrde da je bilo slobodnih notara, ali da je reč o opstrukciji javnog beležnika Zorice Stojanović, koju nazivaju produženom rukom SNS-a. Stojanović kaže da joj najviše smeta što je zovu “notarkom”, da se ne bavi politikom i da nije branila beležnicima da rade za vikend, već da je reč o nesporazumu.

Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije navodi da je u petak ta koalicija imala potvrđen termin za subotu i nedelju od 11 do 20 sati, pa su to objavili i na društvenim mrežama, kako bi obavestili građane.

Sat vremena nakon objave na društvenim mrežama da skupljamo potpise sutradan, dobili smo reakciju, prvo internu, a onda je rečeno da ipak ne možemo jer postoje prioritetne stvari - kaže Stanković.

beležnik 4 Milošević kaže da je Stojanović "produžena ruka SNS-a"; foto: JV / Tamara RadovanovićKako navodi, odmah se čuo sa Zoricom Stojanović i tvrdi da je ona sprečila druga beležnike, pretnjama da dođu na prikupljanje potpisa i da je rekla da će tek od ponedeljka “ako bude voljna” omogućiti koaliciji “Srbija protiv nasilja” da sakuplja potpise.

Javni beležnik Zorica Stojanović odgovorna je za to što tokom vikenda nisu skupljani potpisi za našu listu i želimo da obavestimo dotičnog notara da svaki sledeći put kada bude imala ovakvu situaciju, bićemo samo još oštriji - poručuje Stanković.

“Produžena ruka Srpske napredne stranke” - tako Zoricu Stojanović opisuje Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde. Smatra da prioritetnih lista u Nišu za vikend nije bilo, da je jedino Nova demokratska stranka tada prikupljala potpise i da je svakako bilo dovoljno ekipa za izlazak na teren.

Grad Niš ima sedam notara. Svaki ima minimum tri ekipe, stariji notari imaju daleko više. To znači da je oko 20 ekipa bilo potpuno slobodno za vikend, ali samovoljom Zorice Stojanović, lista “Srbija protiv nasilja” nije dobila ono što joj zakonom pripada, a to je notarski termin - objašnjava Milošević.

Dodaje da koalicija ima interne prepiske između svojih saradnika i notara i da je tu jedan od notara rekao da mora da “odmori ljude”.

Za notarsku službu važi da od raspisivanja izbora ulaze u vanredno stanje, što znači da su dužni da na vreme reaguju i postupe po zahtevu. Jedan od notara koji je želeo da nam izađe u susret dobio je nalog da ide u drugu stranku, koja je u subotu predala potpise RIK-u, što znači da ona tog dana u Nišu nije skupljala potpise - priča Milošević.

Zaključuje da će se verovatno obratiti Javno-beležničkoj komori, kako bi se utvrdilo da li će Zorica Stojanović snositi posledice.


Stojanović tvrdi da nije pretila beležniku i da se ne bavi politikom

“Ja se ne bavim politikom, ja sam javni beležnik” - poruka je kojom je Zorica Stojanović počela da odgovara na optužbe dela opozicije.

beležnik 1 Javni beležnik tvrdi da se ne bavi politikom; foto: JV / Tamara RadovanovićKaže da je u njihovo ime najpre Ratislav Dinić tražio da prikupljaju potpise za vikend, ali da mu je ona rekla da već postoji više primljenih zahteva.

Rekla sam da su oni 11. zahtev koji je stigao i da ne možemo da organizujemo vikend jer imamo zakazane prethodne koje nismo završili i trebaju nam ekipe. Pitala sam da li može u ponedeljak. Rekao je da sačekam, da će da me pozove, pozvao me i rekao da je ponedeljak u redu. Time smo završili - navodi Stojanović.

Međutim, nastavlja priču, ista koalicija, samo sa potpisom Ane Eraković, ponovo je tražila potpise za vikend.

Pozivajući se na razgovor sa gospodinom od ranije, rekla sam da smo se već dogovorili da radimo sa njima od ponedeljka, da bismo bili sigurni, jer ne možemo da uzimamo ekipe koje su već rezervisane za DSS, Rusku stranku, Dveri... Ne možemo da povlačimo te ekipe, jer su njihovi zahtevi primljeni ranije - kaže Stojanović.

Na pitanje da li ima informacije o tome da je jedan beležnik rekao da ima vremena da radi sa koalicijom “Srbija protiv nasilja” u subotu i nedelju i da su se usmeno dogovorili, ali da je ona rekla da on ne može da to radi, odgovara - “Ne znam da li se to desilo. Čula sam to na vestima”.

beležnik 3 Prikupljanje potpisa ipak počelo; foto: JV / Tamara RadovanovićTvrdi i da ne može da zabrani nijednom beležniku da radi i da je svaki beležnik nezavistan po imenu i prezimenu.

Međutim, nju je, kako kaže, ipak, najviše pogodilo to što je nazivaju “notarkom”.

Mene je najviše pogodilo to što me zovu notarka. Znači malo čitanja, zna se da smo mi javni beležnici, notarka nisam, tako da se makar u tom delu dogovorimo koja nam je funkcija i u stručnosti izražavanja - kaže Stojanović.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” počela je danas od 11 sati sa prikupljanjem potpisa na tri lokacije - u prostoriji na Trgu Pavla Stojkovića 5/7, u Obrenovićevoj 10/3 i u Cara Dušana 17B.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NOTARKA

    08:49 // 7. 11. 2023.

    Gospođa NOTARKA se ljuti što je tako zovu? Za tolike pare koje mlate ja se ne bih ljutio da me zovu kako hoće.

  • Djole ko Kole

    23:50 // 6. 11. 2023.

    Djole,Djole, man' se politike. Vrtići te čekaju i parice iz gradskog budzeta

    • Lynx

      11:12 // 7. 11. 2023.

      ne znam tog Đoleta, ali đole ne samo da ne morada se mane politike nego ka i vi i ja i on ima pravo da sekandiduje za predsednika ako hoće i može. Bolje da se ''Djole ko Kole'' mane politike.

  • gari

    23:25 // 6. 11. 2023.

    Kad se poskida SNS &Co. BANDA SA VLASTI, PRVE KOJE TREBA POZARVARATI SU NOTARI !!!!!!!! Ne zna se ko je veći lopov!!!!
    Čemu služe sudovi, i ranije su se u njima, overavаla dokumenta, ugovori, ovlašćenja, diplome...
    BANDA SAMO OTIMA PARE OD NARODA !!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: