Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 18. 3. 2024.

| Politika

Srbija centar ima podatke o "fantomskim" biračima i adresama u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
glasanje izbori
Kažu da je u nekim mestima više prijavljenih birača na adresama sa nulom nego što je ukupno registrovanih realnih birača; ilustracija; foto: A. K.

Na biračkom spisku 17. decembra prošle godine u Nišu ukupno je 476 adresa bilo sa brojem nula, a na njima prijavljena ukupno čak 11.563 birača, navode iz stranke SRCE. Kažu i da je u nekim mestima, poput Gornje Vrežine i Krušca, više prijavljenih birača na adresama sa nulom nego što je ukupno registrovanih realnih birača.

Smatraju da je reč o izbornoj manipulaciji i da je ideja bila da se kreira potreban broj fantomskih birača zarad prekrajanja izborne volje građana na tim parlamentarnim izborima.

U Nišu je ukupno 476 adresa sa nulom, dodaju dalje, a na tim adresama prijavljena su ukupno 11.563 birača.

Traže od nadležnih da omoguće uvid u birački spisak i uporednu analizu jer sumnjaju da je taj metod i ranije korišćen.

Sasvim je jasno da su nulte adrese lažne adrese jer po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru ne postoji mogućnost da je objekat registrovan sa adresom pod brojem nula (0). Imajući to u vidu i imajući u vidu činjenicu da su u birački spisak te adrese upisane, dolazimo do zaključka da je stanje biračkog spiska neregularno i da nije po zakonu - navode iz Srbija Centra.

Više stotina birača prijavljeno je na adresama sa nulom u Gornjoj Vrežini, Malči, Krušcu, Sićevu, Mramoru, Knez Selu i Kamenici.

Sasvim je jasno da, čak i da su te adrese realne i legalne, na njima ne bi mogao da živi ovoliki broj ljudi. Interesantno je i to da gotovo svako selo na teritoriji Niša ima nultu adresu i da je na tim adresama često prijavljeno više fantomskih birača nego što celo selo ima registrovanih realnih birača - kažu iz stranke SRCE.

Kao primer navode Gornju Vrežinu, gde je 546 “fantomskih” i 365 realnih birača, kao i Krušce, gde je, kako tvrde, 406 “fantomskih” i 244 realna birača.

Problem je, kažu, to što je i na više od 100 adresa koje nemaju nulu prijavljen veliki broj ljudi, iako je to fizički nemoguće.

U Nišu se pre prošlih izbora pojavio zanimljiv i sumnjiv trend promena naziva ulica i delova ulica i imenovanje novih. Iako to ništa ne dokazuje dok pripadnici MUP-a ne izađu na teren i provere sve nove adrese, imamo osnovanu sumnju na osnovu do sada uočenih i dokazanih manipulacija. Građani koji žive na starim adresama ne moraju, po zakonu, da menjaju adrese u ličnim kartama, sve dok im one ne isteknu i onda pri dobijanju nove dobijaju i nove adrese, koje postoje u adresnom registru i na njih je moguće prijaviti veliki broj fantomskih birača - navode iz Srbija Centra.

Ukazuju i na to da je dosta ulica u Nišu dobilo nove brojeve i da je to napravilo konfuziju, ali i mogućnost da na istoj adresi bude upisan veći broj birača.

Kao primer izdvajaju Njegoševu ulice, gde je, tvrde, na tri lokacije pod istim brojem prijavljeno po 19 birača, a reč je o jednoj napuštenoj kući, jednom delimično naseljenom objektu i praznoj livadi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tutifruti

    19:59 // 19. 3. 2024.

    Došlo vreme da hapsimo policiju

  • Qgo

    08:12 // 19. 3. 2024.

    Gradjani Srbije imaju samo jednu opciju ako zele da se zavede red a to je da glasaju za mene ako napravim stranku. Ceo program stranke bice vrlo jednostavan i staje u svega tri reci: "Zivela smrtna kazna!"

  • Dragan Petrovic

    21:32 // 18. 3. 2024.

    Bitno je samo kupiti sto vise vremena da OSKAR koji pojma nema sta se desava u drzavi pokloni jos nesto kao npr generalstab na 99 godina,i time iskupi samog sebe...a za narod,pa bas ga briga,o KIM ni reci...divota kako je skupstinski cirkus poceo jos vecom zestinom,a "seobe" se nastavljaju i dalje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: