Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 4. 12. 2015.

| Politika

Srbija upada u "demokratsku diktaturu"

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti

Trenutni izborni sistem je loš. Narodnim poslanicima je isplativije da budu dobri sa šefom svoje partije, nego da brane interes građana, smatra Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Situacija u kojoj predsednik Vlade pored tog tela direktno kontroliše i rad parlamenta, a time i sudsku vlast, ocenio je Dašić u intervjuu "15 minuta", obezvređuje ideju demokratije i prevodi je u partokratiju. 

Uzrok tome je, kaže, pozicija narodnih poslanika koji su u Parlament ušli zahvaljujući partiji, a ne zato što su građani glasali baš za njih. To praktično znači da skupštinska fotelja svakog od njih direktno zavisi od volje lidera partije.

Poslaniku je mnogo lakše da bude pametan i da bude dobar sa svojim šefom, da mu kupi burek i jogurt sa vremena na vreme, da mu svaki put kaže da šefe, razumem šefe, u pravu si ljubljeni šefe, nego da bude dobar prema narodu - kaže Dašić.

U takvoj situaciji izbor nije težak.

Narod je komplikovan, narod traži radna mesta, traži investicije, traži da se obećanja ispunjavaju i on čovek kada stane i pogleda - narod ili šef. Pa odabraće šefa. Dva - tri bureka, ljubazna reč, smešak na licu i on garantovano ima broj ispred svog imena koji ga i sledeći put uvodi u parlament - zaključuje Dašić.

Danijel Dašić Da se stvari mogu brzo i lako promeniti dokaz je, smatra Dašić, i velika promena u ponašanju narodnih poslanika za kratko vreme. Dovoljna je bila medijska kampanja da poslanici bitno promene način ponašanja i odazovu pozivu građana u okviru "Nedelje parlamentarizma".

Samo mesec dana intezivne kampanje nam je trebalo da se od 12 niških poslanika njih 9 pojavi i da ostalo 3 daju vrlo uredna i lepa obrazloženja, opravdanja, zašto nisu došli. Bili su vrlo voljni da sede i razgovaraju sa ljudima - kaže Dašić.

Da li je 250 poslanika mnogo ili malo za Srbiju, kakav izborni sistem predlaže NKD, a kakav političke partije, možete pogledati u intevjuu "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    22:36 // 4. 12. 2015.

    Problemi našeg političkog sistema ne mogu se rešiti promenom izbornog zakona. Stranke će brzo asimilirati nezavisne poslanike ili marginalizovati njihov uticaj. Drugo, ne postoji kritična masa pojedinaca od integriteta u politici - dakle, nužno je zlo da se politička moć zadrži u strankama. Pravi problem je kako tu moć ograničiti i kako kadroviranje u javnim preduzećima izmestiti iz stranaka.

  • Милица из Д. Врежине

    14:45 // 4. 12. 2015.

    Ми се поносимо нашим са посланицима типа Бата-дрвар

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: